Ομοσπονδία – Ένωση Λογιστών : Ξεσηκωμός ενάντια στην κυβερνητική πρόκληση για τους μισθωτούς με “μπλοκάκι”

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

των Επιτροπών Αγώνα Οικονομολόγων, Μηχανικών, Υγειονομικών, Δικηγόρων την Τρίτη 14/3 6.30μμ

 

Το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνεται ότι δίκαια ο νόμος Κατρούγκαλου καταδικάστηκε από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ως νόμος λαιμητόμος. Έδωσε το οριστικό πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση. Καθιέρωσε την ανταποδοτικότητα, που σημαίνει πολύ μειωμένη σύνταξη, ύστερα από τουλάχιστον 40 χρόνια δουλειάς με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος δουλεύει συνεχώς χωρίς διαστήματα ανεργίας.

 

Επιβεβαιώνεται όμως επίσης ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Πριν ακόμα ο νόμος – λαιμητόμος τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, ο οποίος υποτίθεται ότι «έκλεινε οριστικά» το Ασφαλιστικό, αυτό «ανοίγει» ξανά. Οι πρόσφατες εγκύκλιοι αποτελούν την διευκρίνιση για τον τρόπο υλοποίησης του ν. Κατρούγκαλου. Λαμβάνουμε υπόψη ότι ο νόμος αυτός δεν είναι σε πλήρη εφαρμογή ακόμα. Δηλαδή, ακόμα δεν έχουμε ζήσει στην πλήρη εφαρμογή τους το ύψος των περικοπών σε παροχές υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, αλλά και το ύψος των περικοπών στις συντάξεις. Η κυβέρνηση πάνω σε αυτά έρχεται να νομοθετήσει περαιτέρω περικοπές στην ασφάλιση, στα εργασιακά, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 

Η κυβέρνηση με τις τελευταίες εγκυκλίους για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» προσπαθεί να βαφτίσει το «κρέας, ψάρι». Η πραγματικότητα είναι ότι ο νέος νόμος ληστεύει πάνω από το 27% του εισοδήματος των εργαζόμενων λογιστών με «μπλοκάκι». Τους παραδίδει «σαν πρόβατα επί σφαγή» στους εργοδότες. Νομιμοποιεί οριστικά το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αντί να απαγορεύσει πλήρως και να υποχρεώσει τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» με πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Και από την άλλη, “πετάει το μπαλάκι” στους εργαζόμενους να αποδείξουν ότι… είναι μισθωτοί!!

 

Δηλαδή, ζητούν από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ να αναγράφει επάνω στο δελτίο ότι εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, ώστε ο εργοδότης να τον εντάσσει στην ΑΠΔ πληρώνοντας την αναλογία των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχεί στην εξαρτημένη εργασία. Όμως σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί, η ευθύνη της απόδειξης της μισθωτής εργασίας βαραίνει τον εργαζόμενο που θα πρέπει μέσα από μια σειρά διαδικασιών να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας και να αποδείξει ότι η εργασία του είναι διαρκής και όχι «ευκαιριακή».

 

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο, προκλητικά, κάνουν λες και δε γνωρίζουν τι συμβαίνει μέσα στους χώρους δουλειάς. Αφήνουν εκτεθειμένους τους εργαζόμενους σε νέες εκβιαστικές μειώσεις μισθών, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η εργοδοσία με ασφαλιστικές εισφορές. Όμως, ακόμα και στη περίπτωση που εφαρμοστεί και τυπικά, η εργοδοσία είναι πάλι ευνοημένη εφόσον εξακολουθεί να απαλλάσσεται από μια σειρά υποχρεώσεων για την τυπική μισθωτή εργασία όπως είναι οι 14 μισθοί, η αποζημίωση απόλυσης, οι άδειες με αμοιβή, οι άδειες λοχείας, τοκετού, ασθενείας ή λόγω εργατικού ατυχήματος, το ωράριο απασχόλησης και η αποζημίωση υπερωριακής εργασίας. Όλα τα παραπάνω σαφώς θα επηρεάσουν και τους μισθωτούς αφου δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην εργοδοσία, αφού ξεμπέρδεψε με τις ΣΣΕ ρίχνοντας τους  μισθούς μέχρι και τα 511€, να ξεμπερδέψει και με το «μη μισθολογικό κόστος» μεταφέροντάς το στους εργαζόμενους και να τους μετατρέψει στην ουσία  σε «μπλοκάκιδες».

 

Στην ουσία η κυβέρνηση προωθεί μέτρα με σκοπό την ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα την επιτάχυνση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, δηλαδή την συγκέντρωση των λογιστικών και ελεγκτικών υπηρεσιών σε λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις.

 

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ επιλέχτηκε και στηρίζεται από το κεφάλαιο για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά»που δυσκολεύτηκαν να ολοκληρώσουν προηγουμένως αστικά κόμματα χωρίς την «κόκκινη προβιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Παραδίδει τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» ως «πρόβατα επί σφαγή» στους εργοδότες. Δεν φτάνει που δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς αργίες και σαββατοκύριακα, έρχεται και άλλο ένα χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

 

Η επίθεση κεφαλαίου – κυβέρνησης – ΕΕ στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα δεν θα περάσει!

 

Οι νέες θυσίες των δικαιωμάτων μας που απαιτεί η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι μονόδρομος. Ο δικός μας δρόμος είναι η οργάνωση στο σωματείο, είναι η συμπόρευση μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων λογιστών για την οργάνωση της πάλης στο ασφαλιστικό 

για αποκλειστικά δημόσια – καθολική – υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας,

για την επαναφορά και την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για την ανάκτηση των απωλειών μας.

 

Μπορούμε να τους σταματήσουμε, να αντεπιτεθούμε!

  •                να καταργηθεί το σύνολο των αντιασφαλιστικών νόμων που τσακίζουν τη ζωή της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, 
  •               κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών – Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών
  •               μείωση των ωρών εργασίας (35ωρο, 5νθημερο, 7ωρο).

 

Προετοιμαζόμαστε για απεργιακή μάχη

Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας

 με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας

 

 

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΜΑΡΤΗΣ 2017

Περισσότερα

Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ: Το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς μας δείχνει και σήμερα το δρόμο

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 01 ΜΑΗ ΑΘΗΝΑ...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι απεργία!

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ!  ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην απεργία της Πρωτομαγιάς ,...

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: 1η Μάη Απεργούμε

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Η 1η ΜΑΗ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ. Είναι ημέρα αγώνα της τάξης μας απέναντι στους...