Ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου – Χάρτου στη μαχητική συγκέντρωση στη Βουλή ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

 

Με την συγκέντρωσή μας γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τηρήσουμε «σιγή ιχθύος» όπως θα βόλευε και είχε σαν στόχο η κεβέρνηση.

Το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται σ’ αυτό είμαστε εδώ! Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επέλεξε για μια ακόμα φορά πραξικοπηματικές διαδικασίες για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός.

Οι τροπολογίες της κυβέρνησης που έρχονται να ψηφιστούν αφορούν την ακόμα μεγαλύτερη σφαγή στα κρατικά κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων που μειώνονται κατά 250 εκ. ευρώ, τη διαιώνιση του σημερινού άθλιου καθεστώτος διάλυσης των ΣΣΕ ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα μεγαλύτερη καρατόμηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα.

Αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει με συνέπεια την βρόμικη δουλειά για την οποία επιλέχθηκε υπηρετώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους και την Ε.Ε.

Ήταν η κυβέρνηση που από την επομένη της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης επιδόθηκε στην προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης μπροστά στα Γιούρογκρουπ για τη διευθέτηση του χρέους.

Διαλαλούν σε όλους τους τόνους ότι η διευθέτηση του χρέους είναι προαπαιτούμενο για την επιστροφή στις αγορές, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το ξεπέρασμα της κρίσης. Ένας στόχος που είναι κοινός για όλα τα κόμματα που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης κα παρά το σήκωμα των τόνων στη Βουλή ποτέ δεν έκρυψαν τη συμφωνία τους στην ανάγκη για σταθερότητα και συνεννόηση.

Θέλουν αυτό το μήνυμα να φτάσει στον λαό, σ’ αυτόν κουνάνε το δάχτυλο. Ζητάνε από το λαό να προσυπογράψει τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν και όσα χρειάζεται να ψηφιστούν για τη διευθέτηση του χρέους και την έξοδο στις αγορές. Για τη θωράκιση της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας να αποδεχτεί την επίθεση διαρκείας στα δικαιώματά του.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν διστάζει να εμπλέκει ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τον επικίνδυνο ρόλο της χώρας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ τον παρουσιάζει επένδυση στη σταθερότητα. Το περιβάλλον γενικευμένης αστάθειας να συνδέεται με το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και σαν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο αγωγών ενέργειας και εμπορευμάτων.

Μπροστά στις εξελίξεις που δημιουργούνται ο λαός δεν πρέπει να δώσει καμία συναίνεση. Η συμφωνία με τους στόχους του κεφαλαίου που βαφτίζονται «εθνικοί» σημαίνει αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων, επικράτηση της πολιτικής που τσακίζει το λαό για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Σημαίνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με ακόμα χειρότερα μέτρα.

Σήμερα η κυβέρνηση το πιθανότερο να ψηφίσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα όμως εμείς οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τα νομιμοποιήσουμε, όπως και τα προηγούμενα, στη συνείδησή μας.

Χρειάζεται με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας να οργανώσουμε την πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς με στόχο την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας.

Για την ανάκτηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, τη διεκδίκηση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος που φέρνει φτώχεια και πολέμους για τα κέρδη των λίγων.

Καλή δύναμη για τη συνέχεια.

 

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....