Ομιλία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Καθηγητών – FISE στην Ολομέλεια, Γενεύη 14-6-2017

Δημοσιεύτηκε στις

Αξιότιμοι Κύριοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 Εκπροσωπούμε εδώ την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών που ιδρύθηκε το 1946 και από τότε μέχρι σήμερα είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα είμαστε με καθεστώς μόνιμης εκπροσώπησης στην ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι και συμμετέχουμε δραστήρια σε όλα τα ενδιαφέροντα διεθνή Φόρουμ που αφορούν την Εκπαίδευση και τους Εκπαιδευτικούς. Πιστεύουμε ότι από το 1946 έως σήμερα η Οργάνωσή μας έχει ασχοληθεί με όλα τα σοβαρά θέματα της εκπαίδευσης. Κάτω από τον αγώνα των εργαζομένων έγινε στον προηγούμενο αιώνα μεγάλη πρόοδος και λύθηκαν αρκετά προβλήματα των εκπαιδευτικών. Ο αναλφαβητισμός περιορίστηκε, σε αρκετές χώρες έγινε υποχρεωτική η εκπαίδευση στα πρώτα επίπεδα.

 Δυστυχώς όμως την τελευταία δεκαετία οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να πάρουν πίσω ό,τι καταχτήσαμε με σκληρούς αγώνες. Η βαθειά οικονομική κρίση του καπιταλισμού αξιοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις την στιγμή που κατασκευάζουν εικονικές δικαιολογίες για να χτυπήσουν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, να ρίξουν χαμηλά το επίπεδο της ποιότητας στην εκπαίδευση και να πάρουν πίσω δικαιώματα των καθηγητών.

 Σε πολλές χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη η λεγόμενη “εκπαιδευτική μεταρρύθμιση”. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ονομάζεται Αντι-εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, αφού έρχεται να διαλύσει ότι χτίσαμε επί δεκαετίες.

 – Η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι ο μεγάλος βασικός στόχος του Κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

 – Η ποιότητα της εκπαίδευσης πέφτει συνεχώς και η ιστορική αλήθεια παραποιείται.

 – Γονείς και σπουδαστές υποχρεώνονται να πληρώνουν έξοδα που όφειλε να καλύπτει το κράτος

 Οι εκπαιδευτικοί κάτω από το σλόγκαν της αξιολόγησης διώκονται και με την δικαιολογία της καπιταλιστικής κρίσης μειώνονται οι μισθοί τους. Ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών σε όλα τα επίπεδα.

 Απέναντι σε αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική έγιναν και γίνονται σπουδαίοι συνδικαλιστικοί αγώνες. Οι εκπαιδευτικοί στο Μεξικό, στην Κολομβία, στη Γουατεμάλα, στο Περού, στη Βραζιλία, στη Χιλή, στην Αργεντινή, στην Παραγουάη, στο Σικάγο, στον Καναδά, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία, στην Τουρκία, στην Ιταλία, στην Ινδία, στην Αλγερία, και σε πολλές άλλες χώρες και σε κάθε γωνιά του πλανήτη οργάνωσαν μεγάλες απεργίες. Η αγωνιστική στάση πολλών συνδικάτων εκπαιδευτικών χτυπήθηκαν με βαρβαρότητα από αρκετές κυβερνήσεις.

 Σήμερα εδώ, καταθέσαμε υπόμνημα από …… σελίδες των Εκπαιδευτικών από το Μεξικό που φανερώνει το χαρακτήρα της επίθεσης σε βάρος των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται για την αξιοπρεπή τους εργασία. Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση απειλεί με απολύσεις χιλιάδες εκπαιδευτικούς επειδή δεν δέχονται να γίνουν δούλοι στον 21ο αιώνα.

 Αναφέρουμε το παράδειγμα του Μεξικού επειδή νομίζουμε είναι χαρακτηριστικό και καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις Ηπείρους. Ζητάμε και από αυτό το βήμα πολυμελής αντιπροσωπεία του ΔΓΕ, μαζί με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, όλων των διεθνών συνδικαλιστικών Οργανώσεων, να επισκεφτεί σύντομα το Μεξικό και να απαιτήσει από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις απειλές και την Τρομοκρατία σε βάρος των εκπαιδευτικών και σε βάρος συγκεκριμένων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όπως κάνει ενάντια στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Μιτσοακάν.

 Το ΔΓΕ οφείλει στην πράξη να υπερασπίζει την αξιοπρεπή εργασία και των εκπαιδευτικών. Η αξιοπρέπεια σημαίνει ότι είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού να έχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, ότι έχει δικαίωμα ο κάθε εκπαιδευτικος να τον σέβονται για το λειτούργημά του, να έχει κατάλληλες, σύγχρονες εργασιακές συνθήκες και αξιοπρεπείς μισθούς. Εμείς δεσμευόμαστε ότι με συνέπεια ως ΦΙΣΕ θα συνεχίσουμε μαζί με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και όλα τα αγωνιστικά συνδικάτα να είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γιατί το δικαίωμα στη μόρφωση πρέπει να ανήκει σε όλους.

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...