Ομιλία Συλλαλητηρίου 7 Απρίλη 2017

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Από το μαζικό μας συλλαλητήριο σήμερα εδώ, από τα συλλαλητήρια σε 59 πόλεις σε όλη τη χώρα που διοργανώθηκαν με την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, στέλνουμε την απάντηση μας στην κυβέρνηση που σήμερα βρίσκεται σύσσωμη στο Eurogroup, την ΕΕ, το ΔΝΤ και σε όλα τα κόμματα που κόπτονται για το πόσο γρήγορα θα κλείσει η αξιολόγηση. Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας να απαντήσει με οργάνωση και αγώνα στην προσπάθεια που γίνεται να αποδεχθούμε νέες θυσίες και να ζούμε με ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα, προκειμένου να αυγατίζουν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων.

Βροντοφωνάζουμε: Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης ΕΕ μονοπωλίων!

Και αυτοί που ετοιμάζονται να κλείσουν τη διαπραγμάτευση και αυτοί που πιέζουν να κλείσει εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα από αυτά της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου για το πώς θα διατηρήσει και θα αυξήσει με καλύτερους όρους την κερδοφορία. Αυτό εννοούν ανάπτυξη και δεν έχει καμία σχέση με την ευημερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.

Έχουμε πλέον πείρα. Εφτά χρόνια και τρία μνημόνια μας «σώνουν» από την καταστροφή. Μια καταστροφή που για εμάς είναι εδώ, έχει έρθει, γιατί κάθε μέρα που περνάει, ακόμα και αν δεν έπαιρναν νέα μέτρα, η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη με την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων.  ¨όμως το κεφάλαιο είναι αχόρταγο, δεν σταματάει , θέλει κι άλλα. Τα μέτρα που συζητούν, παρά τις αναβολές και τις όποιες αντιθέσεις, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες, για προσδοκίες και ανοχή. Περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΑΜΙ και στηρίζει ο Λεβέντης. Πάνω σε αυτά παζαρεύονται καινούρια, το 4ο μνημόνιο.

Έχουν συμφωνήσει:

  • Στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα κόβει ακόμα μια σύνταξη, θα βάλει φόρο και στους εργαζόμενους που ζουν με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα.
  • Σε νέες μειώσεις σε μισθούς, σε νέες μειώσεις στις συντάξεις με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, με ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με τον υποκατώτερο μισθό, με μόνιμους «κόφτες».
  • Στην αύξηση της ανεργίας, που μαστίζει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  • Σε νέες ιδιωτικοποιήσεις.
  • Στο τσάκισμα της συνδικαλιστικής δράσης, του δικαιώματος στην απεργία με αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο.
  • Στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών που επιβάλλουν εργασιακό καθεστώς ζούγκλας για τους εργαζόμενους, φορολογικό παράδεισο κι άλλα προνόμια για το κεφάλαιο.

Κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί από την νέα προσπάθεια για εξαπάτηση με τα μέτρα και τα «αντίμετρα»! Ακόμα και αυτά θα φέρουν ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο και μοίρασμα της φτώχειας για το λαό.

Τώρα ξεκίνησε η τουριστική σεζόν. 26 εκατομμύρια τουρίστες το 2015, 28 εκατομμύρια το 2016, πάνω από 30 εκατομμύρια φέτος. 15 δις δολάρια έβγαλαν σε ένα χρόνο. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις για λίγους μήνες. Τους κόβουν και το επίδομα ανεργίας. Ψίχουλα για τη μεγάλη πλειοψηφία, τρελά κέρδη για λίγους, οι οποίοι πήραν κι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιδότηση.

Οι διαπραγματεύσεις και οι αντιθέσεις που παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως «σκληρή διαπραγμάτευση» με την ΕΕ και το ΔΝΤ και για τα μέτρα και για το χρέος δεν έχουν να κάνουν για το πώς θα ελαφρυνθούν οι εργαζόμενοι οι συνταξιούχου οι ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης και του χωριού, για το πώς οι νέοι άνθρωποι θα σπουδάσουν, θα έχουν δουλειά που θα τους επιτρέπει να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Έχουν να κάνουν με τις μεταξύ τους αντιθέσεις και οξύνουν την αντιπαράθεση ώστε να λύσουν ποια μερίδα του κεφαλαίου θα βρεθεί περισσότερο ή λιγότερο ωφελημένη. Αυτές οι αντιθέσεις έχουν οξυνθεί επικίνδυνα στην περιοχή μας. Όταν δεν μπορούν να επιλύσουν αυτές τις αντιθέσεις με τους νόμους τις σφραγίδες, τα χρεόγραφα και τις αποφάσεις για συμβιβασμό, τον λόγο παίρνουν τα όπλα. Σφαγιάζουν λαούς. Ερημώνουν χώρες ολόκληρες δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εμπόρων όπλων.

Σήμερα νωρίς τα ξημερώματα οι ΗΠΑ βομβάρδισαν εκ νέου με 52 πυραύλους την Συρία από τον στόλο που έχουν στη Μεσόγειο. Ο 6ος στόλος βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά το ΝΑΤΟ αλωνίζει στο Αιγαίο, η βάση της Σούδας παίζει ενεργό ρόλο στις επεμβάσεις αυτές. Την ίδια στιγμή η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει οποιαδήποτε αμερικανική επέμβαση και αυξάνει την επιθετικότητα της στο Αιγαίο, αμφισβητώντας τις διεθνείς συμβάσεις. Μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι του πολέμου. Τέρμα πια στο παραμύθι ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας «σταθερότητας». Είναι μηχανισμός τους που μας οδηγεί στον πόλεμο «για του αφέντη το φαΐ». Από αυτό εδώ το βήμα καταγγέλλουμε την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία με τη χρησιμοποίηση πυραύλων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο Συριακό λαό. Γνωρίζουμε όλοι, πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προβάλλουν κι αξιοποιούν προσχήματα για να δικαιολογούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους× σήμερα στη Συρία, χθες το Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή. Στους ανταγωνισμούς εμπλέκονται ισχυρές δυνάμεις ΗΠΑ – ΕΕ – Ρωσία. Συμμετέχουν δραστήρια και οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής για το μοίρασμα της λείας. Καταγγέλλουμε και την κυβέρνηση που μας εμπλέκει όλο και πιο πολύ σε αυτούς τους ανταγωνισμούς για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή. Ετοιμάζονται να πάρουν μέτρα  που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ όσο είναι και η χρηματοδότηση που πληρώνει ο ελληνικός λαός στο ΝΑΤΟ. Απαιτούμε

Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, άμεση απεμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις., έξω από τα σύνορα δεν έχουν καμιά δουλειά οι φαντάροι μας. Να κλείσει η βάση της Σούδας τώρα. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Είναι φανερό ότι σε κάθε περίπτωση προσπαθούν να μας εντάξουν στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και ότι απαιτούν από εμάς όλες τις θυσίες για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση παίζει με τον γνωστό πια εκβιασμό της «αβεβαιότητας» για να αποδεχθούμε την εξαθλίωση μας. Τα κόμματα που «πιέζουν» για το κλείσιμο της αξιολόγησης στηρίζουν ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση την κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα μπορεί να παρουσιαστούν νέα ψευτοδιλήμματα, όπως αυτό που εμφανίζουν τελευταία με δήθεν ριζοσπαστικό μανδύα σε σχέση με το νόμισμα, αποσυνδεδεμένο από την πολιτική που εφαρμόζεται, από το πραγματικό ερώτημα: ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγουμε, ποιον υπηρετεί η ανάπτυξη;

Η ανάπτυξή τους πατάει πάνω στη δυστυχία του λαού, γιατί γίνεται με κριτήριο το κέρδος.

Δεν υπάρχει προοπτική σε αυτό το δρόμο, μόνο νέα βάσανα.

Δεν τσιμπάμε στην προπαγάνδα τους όσο και αν θολώνουν τα νερά. Έχουμε πλέον πείρα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Όχι μόνο δεν αγωνιούμε για την «σταθερότητα» τους και την «ανάπτυξή» τους, αλλά θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην μπορεί ούτε αυτή ούτε καμιά κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, παλιά και νέα μέτρα. Αυτή είναι η δική μας αγωνία και ο δικός μας μονόδρομος. Πως οι εργαζόμενοι μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, θα οργανωθούν και θα αγωνιστούν για να εμποδίσουν την εφαρμογή των μέτρων στη πράξη. Πως θα μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα και για να παλέψουμε με κριτήριο τα δικά μας συμφέροντα, τις δικές μας ανάγκες, να ανακτήσουμε όσες απώλειες είχαμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ζήσουμε με τις τεράστιες δυνατότητες που οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις μας δίνουν. O πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων στο Ledra, οι αγώνες που ξεσπούν καθημερινά σε χώρους δουλειάς, από την Inmaint και την Victus, μέχρι τα ταχυδρομεία, τους εκπαιδευτικούς, τα νοσοκομεία, οι καθημερινές κινητοποιήσεις δεκάδων κλάδων έξω από τα υπουργεία, δείχνουν ότι υπάρχει συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση.  Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να συσπειρωθεί στο ΠΑΜΕ, να ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες που παίρνουμε ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας. Γιατί αυτοί οι αγώνες μπορούν και πρέπει να συντονιστούν σε κάθε κλάδο, στο σύνολο των εργαζομένων, απέναντι στο σύνολο των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Εξάλλου από ποιον μπορούν έχουν να περιμένουν να συντονίσει τον αγώνα σε αυτή την κατεύθυνση; Από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ; Η ΓΣΕΕ πανηγυρίζει γιατί συναντιέται με το κουαρτέτο ως θεσμός και από την άλλη μόλις προχθές ξαναϋπέγραψε την δήθεν ΕΣΣΕ νομιμοποιώντας τα εξευτελιστικά μεροκάματα, την κατάργηση των δικαιωμάτων, την εφαρμογή όλων των αντεργατικών νόμων, μνημονιακών και μη.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε την εργατική τάξη της χώρας να δυναμώσει την πάλη της και την προετοιμασία απάντηση με γενική απεργία, με πανεργατικό ξεσηκωμό, όποτε η κυβέρνηση φέρει τα μέτρα. Να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός παντού. Εξάλλου, ιδιαίτερα αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι γνωστή για τους τακτικισμούς που κάνει, να φέρνει δηλαδή τα μέτρα εκτάκτως σε περιόδους γιορτών τριημέρων κτλ. Τα ίδια έκανε και με το τρίτο μνημόνιο που το έφερε 15αύγουστο το ίδιο και με το ασφαλιστικό. Έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τα σύστημα ακριβώς γιατί μπορεί να διαχειρίζεται τις λαϊκές αντιδράσεις, απέναντι σε αυτή την πολιτική. Ε, λοιπόν να τους χαλάσουμε τα σχέδια, όποια και αν είναι αυτά. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, «όργωσαν» τους χώρους δουλειάς, με μαζικές διαδικασίες συνελεύσεις για την προετοιμασία των σημερινών συλλαλητηρίων, με αυτήν την προοπτική, της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Να πάρουν αποφάσεις όλα τα σωματεία από αύριο. Να προετοιμάσουμε την αποφασιστική μας απάντηση. Τέλος καλούμε όλες τις οργανώσεις των ΕΒΕ της νεολαίας των γυναικών, τις Λαϊκές Επιτροπές να πάρουν αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε, με τη δύναμη της οργάνωσης, της ενότητας,

με σχέδιο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κι εκμετάλλευσης

Όλοι στο δρόμο του αγώνα με το ΠΑΜΕ! Ξεσηκωμός!

 

 

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....