Ομιλία Συλλαλητηρίου 1η Αρπίλη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Με αυτή την συγκέντρωση εκφράζουμε την καταδίκη μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας.

Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα.

Καταδικάζουμε την εμπλοκή της χώρας μας και απαιτούμε να σταματήσει κάθε συμμετοχή κάθε διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών.

Καταδικάζουμε τις αποφάσεις της ΕΕ που έχουν και την υπογραφή της Ελληνικής Κυβέρνησης που είναι ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ευθύνονται για τον μαζικό τους εγκλωβισμό στην χώρα μας. Για την άθλια διαβίωσή τους, για τις επικίνδυνες εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Στην ευρύτερη περιοχή συγκρούονται ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Μεγαλώνει ο κίνδυνος ακόμα και γενικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες εμπλέκει τη χώρα βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην περιοχή. Συμβάλει στην υλοποίηση των σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και δρόμων μεταφοράς τους.

Από αυτό το βήμα καλούμε όλο το λαό και τους λέμε ότι πρέπει να ανησυχεί ακόμη περισσότερο και να απαιτήσει να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών.

Να μη χυθεί αίμα για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Αυτοί που σφάζουν τους λαούς στην περιοχή είναι οι ίδιοι που ισοπεδώνουν την ζωή των εργαζομένων των λαϊκών στρωμάτων, με τα μέτρα που παίρνουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Είναι οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυεθνικών. Οι ίδιοι απαιτούν ακόμη πιο φτηνούς εργαζόμενους. Οι ίδιοι απαιτούν και προωθούν με το πολιτικό τους προσωπικό την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Την περιστολή και των ελάχιστων ελευθεριών που κατέκτησαν οι λαοί με σκληρούς αιματηρούς αγώνες.

Η δημοκρατία τους έχει όριο τα συμφέροντά τους. Αυτή υπηρετεί η ΕΕ, ο συλλογικός εκπρόσωπος των καπιταλιστικών κρατών των μονοπωλιακών ομίλων.

Αναθεωρούν, αναιρούν, καταργούν, ό,τι δεν συμβάλλει στην κυριαρχία τους, στην κερδοφορία τους.

Αυτό κάνουν και με τις διεθνείς συμβάσεις που υπογράφτηκαν και συμφωνήθηκαν σε περίοδο με διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως η συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων.

Αυτοί είναι η πραγματική εξουσία. Με αυτούς πρέπει να ξεμπερδέψει και στη χώρα μας και στις άλλες χώρες, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, για να διασφαλίσουν τη ζωή που δικαιούνται, να απολαμβάνουν τα αγαθά της τεχνολογικής προόδου και της επιστημονικής εξέλιξης, τα δικαιώματα του ανθρώπου χωρίς πολέμους και επεμβάσεις.

Ακούμε όλοι μας αυτή τη περίοδο για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών, λες και αποτελεί αυτοτελές πρόβλημα και όχι αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αποσιωπούν, αποφεύγουν την αναφορά, στον πόλεμο που μαίνεται και στα οδυνηρά αποτελέσματα για τους λαούς της περιοχής.

Όλα τα ευρω-νατοϊκά κόμματα υποστηρίζουν το δέσιμο της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Συμφωνούν υπηρετώντας την αστική τάξη και τους σχεδιασμούς της για συμμετοχή στη λεία, δίνοντας «γη και νερό στους φονιάδες των λαών».

Πολύς λόγος γίνεται από την κυβέρνηση αλλά και από τα άλλα αστικά κόμματα για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας.

Η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει τη δική της αναβάθμιση στην περιοχή, τη μεγαλύτερη εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η κυβέρνηση στα πλαίσια αυτά, υλοποιεί τις αντιδραστικές και επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ τις οποίες και υπέγραψε.

Οι αποφάσεις της 23ης Σεπτέμβρη του 2015, της 18ης Δεκέμβρη 2015, η τελευταία, της 19ης Φεβρουαρίου του 2016 της ΕΕ οδήγησαν στο κλείσιμο των συνόρων, ύψωσαν φράχτες και έφεραν τις δυνάμεις καταστολής για να υλοποιήσουν το αντιπροσφυγικό – αντιμετανευστικό σχέδιο και όχι μόνο.

Παρά τους ψεύτικους καυγάδες και τα άλλα κόμματα της ΕΕ – ανάμεσά τους και η ναζιστική Χρυσή Αυγή – στηρίζουν την επιθετική πολιτική ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Τα πυρά τους τα στρέφουν κατά των θυμάτων τους, των προσφύγων και μεταναστών.

Η εικόνα που ετοιμάζεται με το νομοσχέδιο, είναι η λήψη μέτρων εκτάκτων καταστάσεων για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που θα βλέπουν κλειστά τα σύνορα, φράχτες, δυνάμεις καταστολής, δακρυγόνα και φυσικά οι αιτούντες άσυλο δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το κράτος – μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο. Έτσι, εκτός των άλλων ενισχύονται τα κυκλώματα διακινητών, δίνοντας τροφή στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον οχετό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Η Κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου που σήμερα ψηφίστηκε, προβλέπει πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις για την διαχείριση των προσφύγων. Με αυτές ενισχύουν παραπέρα τον μαζικό εγκλωβισμό, δημιουργούν νέες αμυγδαλέζες, αναιρούν ουσιαστικά την διεθνή συνθήκη της Γενεύης για την προστασία τους, αλλάζουν το προσφυγικό δίκαιο.

Καθορίζουν τους όρους και τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να υλοποιηθεί η αντιδραστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η επόμενη ημέρα θα είναι χειρότερη με μεγαλύτερα αδιέξοδα στη ζωή των χιλιάδων προσφύγων.

Ενισχύονται οι αντιδραστικές συνθήκες της Σένγκεν και του Κανονισμού του Δουβλίνου, καταδικάζοντας χιλιάδες πρόσφυγες σε εγκλωβισμό στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.

«Οι αιτούντες άσυλο – όπως αναφέρει το Ν/Σ – δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το Κράτος -μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο». Αυτό προβλέπει η τελευταία συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας και σ’ αυτή τη γραμμή κινείται και το νομοσχέδιο.

Προσαρμόζει η κυβέρνηση το νομοθετικό πλαίσιο, ενσωματώνοντας τις αποφάσεις της Ε.Ε. με τη δημιουργία των υποδομών αλλά και όλων αυτών των ρυθμίσεων που απαιτούνται.

Αποτελεί βήμα στην αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρα με βάση και την κατεύθυνση της ΕΕ για να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες, με το ό,τι αυτό σημαίνει. Μέχρι σήμερα μόνο η Βουλγαρία την θεωρεί ως τέτοια.

Η Τουρκία, αφού θα χαρακτηριστεί ως ασφαλής χώρα, θα μπορεί να επαναπροωθούνται ακόμη και οι Σύριοι.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για κακομεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, και επαναπροώθησή τους στη Συρία.

Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό δεν έχει αποδεχθεί το συμπληρωματικό πρωτόκολλο του 1967, της συνθήκης της Γενεύης.

Η αναλογία 1/1, για τους Σύριους που προβλέπει η συμφωνία και έρχεται να υλοποιηθεί, σημαίνει ότι για έναν που θα επιστρέφει στην Τουρκία, θα παίρνουν έναν οι χώρες μέλη της ΕΕ. Αυτοί που θα επιστρέφουν Θα παραμένουν κρατούμενοι, μέχρι να απελαθούν πίσω στην εμπόλεμη ζώνη.

Προβλέπει, την επιστροφή στην Τουρκία των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών. Οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί, ακόμη και αυτοί που είναι από την Συρία αλλά από πόλεις που – όπως λένε – δεν έχει βομβαρδισμούς, έχουν χαρακτηριστεί ως μη πρόσφυγες από τις χώρες του Visegrad, με την καθοδήγηση και βέβαια την σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.

Προβλέπεται στο νομοσχέδιο, η εξέταση των αιτήσεων ασύλου με γρήγορες διαδικασίες και ολοκλήρωση εντός έξι μηνών και στον 1ο και στον 2ο βαθμό. Θα υποχρεώνουν δηλαδή τους χιλιάδες πρόσφυγες να κάνουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας, παρά την συνθήκη της Γενεύης και παρά τη θέλησή τους, χωρίς καμία εγγύηση ότι δεν θα καταπατούνται τα δικαιώματά τους. Ότι δεν θα απορρίπτονται αυτές οι αιτήσεις ασύλου κατά χιλιάδες, όπως γινόταν ως τα τώρα.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δημιουργεί στα πλαίσια της υπηρεσίας ασύλου, εθνική μονάδα Δουβλίνου, αντί να απαιτήσουν την κατάργησή του. Αυτό κάνει πιο αντιδραστικό το πλαίσιο και θα εγκλωβίσει ακόμη πιο μαζικά στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργώντας εκρηκτική επικίνδυνη κατάσταση.

Από το νομοσχέδιο, προβλέπεται η κράτηση σε αρκετές αμυγδαλέζες των προσφύγων που θα κάνουν αίτηση για άσυλο. Αυτό γίνεται κανόνας και αναιρεί την συνθήκη της Γενεύης και το προσφυγικό δίκαιο.

Προβλέπει στις ΜΚΟ την παρουσία τους σε όλες τις υπηρεσίες, παρά τις καταγγελίες για τον ύποπτο ρόλο τους την ύποπτη αποστολή τους.

Αναθέτει την φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας σε ιδιωτικές εταιρείες, θεσμοθετώντας ακόμη παράδοση υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, καταργώντας εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, αφού προβλέπεται ότι θα είναι στην διάθεση της υπηρεσίας, 24 ώρες, με βάρδιες και εργασία και τις Κυριακές και τις γιορτές, αλλάζοντας βέβαια την ίδια τη ζωή των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το «Νταχάου» – όπως χαρακτηρίστηκε – της Ειδομένης έχει τη σφραγίδα των αποφάσεων της ΕΕ και την υπογραφή, για άλλη μια φορά, και της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ειδομένη αποτυπώνει την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Τα ταξικά συνδικάτα, οι λαϊκές επιτροπές, το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, ο λαός μας συνολικά, όλη αυτή τη περίοδο, έχει εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη του στα θύματα των ιμπεριαλιστών.

Απαίτησαν και απαιτούν την :

  • Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.

  • Την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εκτός από τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και για μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στη Συρία και Ανατολική Μεσόγειο, είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ’ ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι ευθέως αντίθετη με τη Συνθήκη του ΟΗΕ και το διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η παρεμπόδιση, η «αναχαίτιση» προσφύγων από το να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη χώρα που έχει πλήρως ενσωματώσει και αποδεχτεί το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Επίσης, απαγορεύει απόλυτα τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

  • Απαιτούμε τον Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες.

  1. Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του πρόσφυγα και όσων αιτούνται άσυλο, για όλες τις εθνικότητες που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ ότι έχουν το προσφυγικό προφίλ, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί πρόσφυγες.

  2. Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής προσφύγων στα σύνορα με το κλείσιμό τους, όπως συμβαίνει σήμερα στην ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες.

  3. Να σταματήσει η επιβολή πλαφόν στον αριθμό αιτήσεων ασύλου, στη λογική της αναλογικής κατανομής σε βάθος χρόνου, με βάση τις ποσοστώσεις που έχει αποφασίσει η ΕΕ, πρακτική κατάφωρα αντίθετη με το Προσφυγικό Δίκαιο.

  • Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

  • Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων, που θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού, όσων θέλουν – που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία – ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα τελικού προορισμού, που είναι συγκριτικά μια μικρή μειοψηφία.

  • Για το σκοπό αυτής της φιλοξενίας μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετασκευαστούν ανενεργά στρατόπεδα, αχρησιμοποίητα κτίρια, εκτάσεις και εγκαταστάσεις του Δημοσίου κ.λπ., με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Απαιτούμε την άμεση οργανωμένη μετακίνηση από το Λιμάνι του Πειραιά και την πλ. Βικτωρίας χιλιάδων προσφύγων, βάζοντας τέρμα στις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους. Άμεσα μέτρα με κρατική ευθύνη, για τη δημιουργία ανθρώπινων όρων προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη των χιλιάδων προσφύγων, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες.

  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ και μηχανισμούς καταστολής και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως η υπό ίδρυση νέα «ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή».

  • Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.

Τέλος, καλούμε και σήμερα, σε μαζική καταδίκη και συνέχεια στον αγώνα για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, η συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές τους επιχειρήσεις.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, προετοιμάζουμε την 48ωρη απεργία, καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από τον πόλεμο του κεφαλαίου, και των κυβερνήσεών του, να πάρουν θέση σε αυτό το πόλεμο, διαλέγοντας το σωστό στρατόπεδο, σηκώνοντας τη δική τους σημαία και όχι σημαία ξένη με τα συμφέροντά τους.

Καλούμε σε στήριξη της πορείας που οργανώνει ο Δήμος Πάτρας ενάντια στην ανεργία, η οποία αποτελεί τον εφιάλτη για κάθε λαϊκή οικογένεια.

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών χρειάζεται να γίνουν πιο μαζικές, πιο μαχητικές.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, οι γυναίκες, οι νέοι και οι νέες να πάρουν θέση σε αυτούς τους αγώνες. Εδώ είναι η θέση, όλων μακριά από μοιρολατρία και αυταπάτες.

Ο δρόμος της αμφισβήτησης, αυτού του δρόμου ανάπτυξης, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και των πολέμων που υπηρετεί τους λίγους, είναι αυτός που με την εργατική τάξη μπροστά, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορεί να καθυστερήσει, να εμποδίσει, να ανατρέψει αντιλαϊκές πολιτικές, να οδηγήσει και σε κάποιες κατακτήσεις. Πάνω απ’ όλα σε αυτό το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αλλάξει τάξη στην εξουσία, να ανοίξει ο δρόμος για άλλη νέα μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού, θα υψώνει τείχη στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους πολέμους.

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...