Ομιλία Συλλαλητηρίου Αλληλεγγύης στους απεργούς της Coca Cola

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ  κάλεσε στο σημερινό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους ηρωικούς απεργούς της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ με ένα σκοπό :

Ο αγώνας αυτός να συγκεντρώσει γύρω του όλη την εργατική τάξη, καθέναν που βασανίζεται από τη πολιτική των απολύσεων, των μειώσεων, των περικοπών, της ταξικής βαρβαρότητας. Να γίνει αγώνας όλων αυτών. Να σταλεί μήνυμα στη ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ και όσους της βάζουν πλάτες στην εγκληματική τακτική της, πάνω απ’ όλα να σταλεί μήνυμα στους εργαζόμενους και το λαό :

Η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, καμιά ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ.

Ο ενωμένος, αδιάλλακτος ταξικός αγώνας μπορεί να την κάμψει, μπορεί να την νικήσει.

 Το σημερινό συλλαλητήριο να γίνει η απαρχή νέας εξόρμησης για την εκδήλωση της αλληλεγγύης όλων των σωματείων, των λαϊκών επιτροπών στις γειτονιές, όλων των εργαζόμενων. Αλληλεγγύη με κάθε τρόπο, οργανωμένη με πρωτοβουλίες των ίδιων των σωματείων και των λαϊκών επιτροπών, στηριγμένη στη δράση των ίδιων των εργαζόμενων, κάτω στη βάση.

Πρέπει να ξεσηκωθεί κάθε εργατική, κάθε λαϊκή συνείδηση από τον αγώνα αυτό.

Εδώ στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στη πόρτα μας, στο εργοστάσιο της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ στη Θέρμη αλλά και σε όλες τις γειτονιές αλλά και τις περισσότερες πόλεις της χώρας εξελίσσεται εδώ και 120 μέρες ένας αγώνας ανυποχώρητος, ηρωικός, καλά οργανωμένος, με σημαντικά χαρακτηριστικά που αφορούν συνολικά τον αγώνα της εργατικής τάξης.

Είναι αγώνας ενάντια σε ένα διεθνές μονοπώλιο, μια πολυεθνική, παγκόσμιο σύμβολο του καπιταλισμού και της βαρβαρότητας του. Μιας εταιρίας που ηγείται των βιομήχανων όχι μόνο του κλάδου της αλλά όλης της τάξης τους, ηγείται του Συνδέσμου Βιομηχάνων. Δίνει το στίγμα και το σύνθημα της αντεργατικής επίθεσης. Υπαγορεύει τη θέληση της, τα συμφέροντα της και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και του Ευρωμονόδρομου  τα κάνουν κρατική πολιτική, τα κάνουν νόμους.

Η ήττα της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ θα σημάνει σημαντική νίκη όχι μόνο ενάντια στην ίδια αλλά ενάντια στη τάξη των εκμεταλλευτών.

Είναι αγώνας που δίνεται στο χώρο δουλειάς, εκεί που παράγεται η κοινωνική εκμετάλλευση.

Αγώνας που τα βέλη του στρέφονται ίσια στη καρδιά και τον εκπρόσωπο της εκμετάλλευσης. Σε εκπρόσωπο των μόνων υπαίτιων της καπιταλιστικής κρίσης που ο λαός μας πληρώνει με αίμα και θυσίες, με ανεργία και εξαθλίωση, δίχως τέλος. Αγώνας που  μπορεί να ξεκαθαρίσει σε περισσότερες εργατικές συνειδήσεις τον βασικό εχθρό : τα μονοπώλια. Που υποτάσσουν στα συμφέροντα τους κυβερνήσεις, ολόκληρο το οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

Είναι αγώνας που απέδειξε μεγάλη αντοχή. Χαρακτηριστικό που αναγκαστικά πρέπει να έχει κάθε εργατικός αγώνας, αν θέλει να έχει προοπτική, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε, μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Χωρίς αντοχή, ταξική επιμονή και υπομονή, χωρίς σχέδιο,  πίστη και έμπνευση κανένας αγώνας απ’ όσους ξεσπάνε δεν μπορεί να έχει σήμερα αποτελέσματα.

Είναι αγώνας που στρέφεται αντικειμενικά ενάντια σε ένα από τους βασικούς πόλους στήριξης και θωράκισης του συστήματος και της εκμετάλλευσης : της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χωρίς του νόμους και τις οδηγίες της, χωρίς τις γνωστές ελευθερίες της προς το κεφάλαιο δεν θα δινόταν η ευκαιρία στη ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ να περάσει τα σύνορα και να στήσει νέο εργασιακό Νταχάου σε γειτονικές χώρες, όπου βρήκε φθηνότερους δούλους.

Είναι αγώνας – ευκαιρία για κάθε εργαζόμενο, κάθε άνεργο και απλήρωτο, κάθε αυτοαπασχολούμενο και φτωχό αγρότη, να σκεφτεί με βάση την πείρα του, να αποφασίσει ψύχραιμα και κόντρα στα ψεύτικα και τρομοκρατικά διλήμματα και παγίδες που στήνονται από διάφορες πλευρές, πολλών χρωμάτων και αποχρώσεων αλλά με ενιαίο σκοπό :

Να σκεφτεί : ήταν τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση που μας έδωσε με χρυσά κουτάλια ή μας μοίρασε φτώχεια και ανεργία σε μας όλους και κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (τράπεζες, βιομήχανους, μεγαλοεργολάβους, μεγαλέμπορους κ.λ.π.).

Ποιοι ήταν αυτοί που ψήφισαν στην Ελληνική Βουλή τη συμφωνία του Μάαστριχτ, άνοιξαν τα σύνορα και έδωσαν το δικαίωμα στη ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ και σε κάθε ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ να μεταφέρει εργοστάσια που στήθηκαν με τον ιδρώτα, τη δουλειά αλλά και τα λεφτά των εργαζόμενων της χώρας, σε άλλες χώρες όπου βρήκαν φθηνότερους δούλους.

Το ξαναθυμίζουμε γιατί πολλοί θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε :

Την ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝασπισμός. Αυτοί είναι οι φταίχτες για τη ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ σήμερα, για τη κλωστοϋφαντουργία χθες, για κάθε επιχείρηση που έφυγε για αλλού, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια και άνεργους.

Σήμερα, λίγο καιρό πριν κληθούν τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρίνουν και να αποφασίσουν στις Ευρωεκλογές που έρχονται ποιους θα αφήσουν και με ποιους θα πάνε το ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε άνεργο ότι κι’ αν πιστεύει να κρίνει με βάση τη πείρα του και τα συμφέροντα του, τα δικά του και της οικογένειας του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όποιοι την  υποστηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στηρίζοντας την άκριτα ή και με κριτική, λέγοντας ότι αυτή μπορεί να αλλάξει και εξαπατώντας έτσι τον κόσμο, είναι εχθροί της εργατικής τάξης. Της στήνουν νέες παγίδες, νέα διλήμματα για να την βάλουν πάλι στο τσουβάλι, για να σκύψει το κεφάλι και να δεχτεί είτε από τα δεξιά είτε από τα δήθεν αριστερά, ότι δεν υπάρχει ζωή έξω από τη λυκοφωλιά της Ε.Ε.

Ενώ η ίδια η ζωή απέδειξε ότι δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή μέσα  στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δεν υπάρχει ανθρώπινη ζωή για τους εργάτες, για το λαό, τη νεολαία όσο κουμάντο στην οικονομία κάνει η κάθε ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ. Δεν ελέγχονται τα μονοπώλια. Δεν γίνονται υγιή. Η βαρβαρότητα είναι στη φύση τους. Καμιά αυταπάτη, σε κανέναν εργάτη : τα μονοπώλια δεν διορθώνονται μόνο καταργούνται.

Στο αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωμονόδρομο, για έξοδο από αυτή, πρέπει να μπει κάθε εργάτης που έμεινε άνεργος γιατί η επιχείρηση όπου δούλευε έφυγε σε άλλη χώρα, κάθε εργαζόμενος που του έκοψαν μισθό και δικαιώματα, κάθε συνταξιούχος που του έκοψαν σύνταξη, περίθαλψη και φάρμακα, κάθε νέος που του έκοψαν κάθε ελπίδα για ζωή και τον στέλνουν δούλο – μετανάστη στη ξενιτειά.

 Συνάδελφοι,

 Ο απεργιακός αγώνας στη ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, εδώ και 120 μέρες δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη. Ταξική ενότητα, ταξική αδιαλλαξία, αντοχή και αποφασιστικότητα, πίστη στον αγώνα και το δίκιο του. Ότι μόνο αυτός μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ο αγώνας έχει συνεγείρει κύμα αλληλεγγύης από παντού.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, με επιστολή της, κάλεσε σε αλληλεγγύη όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης και όπου υπάρχει ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ. Η ανταπόκριση και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι τεράστια.

Χθες το ΠΑΜΕ οργάνωσε παράσταση μπροστά από τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Μ΄ αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε :

Την ώρα που η εργοδοσία  περιμένει οι απεργοί να καμφθούν μετά από 4 μήνες απεργία, ΤΩΡΑ είναι η ώρα το ταξικό κίνημα αλληλεγγύης να ανεβάσει  στροφές στη πάλη του.

Να πάρει την υπόθεση της απεργίας της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ το κάθε σωματείο στα χέρια του.

Να μη μείνει χώρος δουλειάς που δεν θα ενημερωθεί, όπου δεν θα γίνει συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς. Να μη μείνει εργαζόμενος ασυγκίνητος που δεν θα δώσει ότι μπορεί.

Να μη μείνει καμιά γειτονιά όπου οι λαϊκές επιτροπές δεν θα καλέσουν συνέλευση, δεν θα ενημερώσουν, δεν θα εκφράσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του ο λαός, με δυο συνθήματα που πρέπει να τους ενώσουν όλους.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Η ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ.

  

 

              

 

 

 

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...