Ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στο Συλλαλητήριο 17 Οκτώβρη για τις ΣΣΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, άνεργοι, συνταξιούχοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι νεολαίοι,

Όλοι εσείς που βιώνετε στην πράξη τι σημαίνουν οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» με την περιπλάνηση από την ανεργία στη δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα, με μισθούς ψίχουλα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες,

Σφίγγουμε σε όλους το χέρι και σας καλούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα. Να οργανώσουμε και να δυναμώσουμε τη δική μας συμμαχία, να στήσουμε τα δικά μας μπλόκα αγώνα.

Χαιρετίζουμε τα πάνω από 450 εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα, συνδικάτα που συνυπογράφουν το κάλεσμα και την πρόταση νόμου που καταθέτουμε σήμερα στη βουλή σε όλα τα κόμματα εκτός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής αυγής.

Το σημερινό συλλαλητήριο δεν είναι μια συνηθισμένη διαδήλωση.

Δεν είναι μόνο ότι γίνεται τη μέρα που αρχίζει ένας νέος Γολγοθάς για τους εργαζόμενους.

Σήμερα ξεκινούν ξανά να βάζουν στον κόφτη της ΕΕ, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ό,τι έχει απομείνει από εργατικά δικαιώματα μέσα στη βαρβαρότητα που έχουν διαμορφώσει.

Είναι πρόκληση για τη νεολαία η νέα επίθεση στους μισθούς, κάτω και από τον άθλιο σημερινό, υποκατώτερο μισθό.

Νέα επίθεση στα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική δράση με νέο αντιδραστικό νόμο, ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ στα χέρια των εργοδοτών και νέα δυσβάσταχτα χαράτσια, νέες περικοπές στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στην υγεία, την παιδεία. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση που σήμερα ξεκινάει.

Το σημερινό συλλαλητήριο όμως σηματοδοτεί και την αρχή ενός νέου κύκλου αγώνων. Τα σωματεία μπαίνουμε μπροστά και παρουσιάζουμε, καταθέτουμε το δικό μας σχέδιο, το δικό μας πόρισμα.

Το πόρισμα των εργαζομένων και το δικό μας σχέδιο πάλης για να το επιβάλλουμε!

Σήμερα, απορρίπτουμε τη λογική που λέει: «ότι έγινε έγινε», το γνωστό «ω γέγονε γέγονε». Για εμάς, τα δικαιώματά μας, ο ιδρώτας και το αίμα μας, οι σκληροί αγώνες των προηγούμενων γενιών εργαζομένων για να κατακτηθούν, δεν είναι περασμένα ξεχασμένα!

Μόνο οι υποταγμένοι που προσκυνούν, όπως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τα αποδέχονται αυτά!

Μόνο αυτοί που προσκυνούν το θεό του επιχειρηματικού κέρδους, την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους άλλους δυνάστες μας, αναμασάνε τέτοιες απόψεις. Εμείς, αυτές τις μοιρολατρικές λογικές τις απορρίπτουμε.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οι ομοσπονδίες που συγκροτούμε το ΠΑΜΕ πήραμε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, που αγκαλιάστηκε από πολλούς περισσότερους, από συνδικαλιστές και εκλεγμένες διοικήσεις που έχουμε και διαφορετικές αντιλήψεις. Γιατί αγκαλιάστηκε;

Γιατί η πρόταση αυτή, για τα φλέγοντα ζητήματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), την κάλυψη των απωλειών σε μισθούς συντάξεις, κοινωνικές παροχές, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, δίνει αγωνιστική διέξοδο και περιεχόμενο απέναντι στη διαρκή επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό.

Η σημερινή μας συγκέντρωση επιβεβαιώνει την απόφασή μας να μη συμβιβαστούμε με τη μίζερη ζωή, με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΕΕ. Προχωράμε μπροστά!

Δείχνει το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και τα συμφέροντα.

Σήμερα, στέλνουμε το δικό μας μήνυμα ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις:

  • Για να μην υπάρχει εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.

  • Για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, της υποχρεωτικότητας τους και της κατάργησης του αίσχους των ατομικών συμβάσεων και τις ενώσεις προσώπων.

  • Για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε.

  • Για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων.

  • Για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Αυτός ο αγώνας δεν είναι περίπατος, δεν θα δώσουν δικαιώματα οι εργοδότες από την φιλευσπλαχνία που δεν έχουν, ούτε οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Απαιτεί σύγκρουση με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις ενώσεις τους, όσους δουλεύουν για αυτούς. Απαιτείται γερή οργάνωση και αποφάσεις για αγώνα.

Οι μονοπωλιακοί όμιλοι είναι απέναντί μας σε κάθε κλάδο και όχι ο μεροκαματιάρης του μικρομάγαζου, ο αγρότης, ο επαγγελματίας. Τα μονοπώλια είναι που καθορίζουν και επιβάλουν νέα βάρβαρα μέτρα. Αυτό δεν γίνεται σήμερα; Δίνει συνέντευξη την Κυριακή ο πρόεδρος τους ΣΕΒ και παρουσιάζει τα αιτήματά τους και την Δευτέρα η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ εξαγγέλλουν μέτρα και νόμους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Δεν επιλέξαμε τυχαία το ζήτημα των ΣΣΕ.

Είναι κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης με τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που την υπηρετούν.

Είναι ένα ζήτημα, που συνδέεται με τους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, που επιδρά στις συντάξεις, τις παροχές, τα επιδόματα, που αφορά το σήμερα, ως ελάχιστη προστασία από την αγριότητα της εκμετάλλευσης.

Ο δρόμος της ανάκαμψης, της ανταγωνιστικότητας, που υπόσχονται οι εκάστοτε κυβερνώντες και η σημερινή κυβέρνηση, δεν μας αφορά! Για μας δεν έχει καμιά προοπτική. Αφορά τα κέρδη μιας χούφτας ισχυρών σε κάθε κλάδο που αλληλοτρώγονται όπως οι λύκοι απέναντι στη λεία. Τα κηρύγματα της κυβέρνησης, ότι θα υπάρχει γενικό όφελος είναι απατηλά, ψεύτικα. Μας θέλουν να βάλουμε πλάτη.

Ο δικός τους δρόμος πατάει πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανέργων, της φτωχολογιάς και των οικογενειών τους, στα αποκαΐδια, και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, σε νέα συσσώρευση πλούτου, δηλαδή, σε νέα σφοδρή καπιταλιστική κρίση, μέχρι και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για το μοίρασμα των αγορών, των δρόμων της ενέργειας και των σφαιρών επιρροής. Αυτό το βλέπουμε ολοζώντανο μπροστά μας και κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να μένει απαθής και αδιάφορος απέναντι σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Το συμφέρον μας είναι στον αγώνα ενάντια στα σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και το μακελειό. Οι εργαζόμενοι να μην χύσουμε το αίμα μας για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των εμπόρων όπλων. Στον αγώνα για να σταματήσει η χώρα μας να είναι ορμητήριο πολέμου με τις βάσεις του Θανάτου και τη συμμετοχή της στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, για τους μισθούς μας δεν έχουν λεφτά, για αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, υποβρύχια, συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών στο μακελειό δίνουν άφθονο χρήμα χωρίς να ζητούν λογαριασμό!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Είναι καθήκον κάθε εργαζόμενου να στηρίξουμε τα θύματα των πολέμων και της καταλήστευσης, τους πρόσφυγες μετανάστες και τα παιδιά. Κάτω τα χέρια! Τα σωματεία μας να πρωτοστατήσουμε για την αλληλεγγύη, τη στήριξη και τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση μέτρων για τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους. Να απομονώσουμε τους φασίστες, όλους όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και και της ξενοφοβίας για να τρωγόμαστε αναμεταξύ μας οι φτωχοί και να μην βλέπουμε τους υπεύθυνους για τα βάσανά μας. Να μην αφήσουμε να παρασυρθούν εργαζόμενοι από ανθρώπους τυφλωμένους που φτάνουν σε σημείο να διώχνουν μικρά παιδιά από το σχολείο. Γυμνάζονται στους πρόσφυγες και μετανάστες για να επιτεθούν στους εργαζόμενους που διεκδικούν αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα. Αν τους αφήσουμε αύριο θα διώχνουν τα δικά μας παιδιά από το σχολείο!

Το αύριο που μας ετοιμάζουν δε θα βρει την εργατική τάξη με μισθούς και μεροκάματα, σύμφωνα με τις ανάγκες της.

Χωρίς σκληρό αγώνα, συγκέντρωση δυνάμεων, οργάνωση παντού δεν θα αποκατασταθούν οι συντάξεις, οι απώλειές που είχαμε.

Δεν θα έχουμε την κοινωνική ασφάλιση που έχουμε ανάγκη, ούτε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την πρόνοια.

Το αύριο που μας ετοιμάζουν θα είναι χειρότερο από τη βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα.

Οι νέοι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί που επιταχύνονται δεν αφήνουν περιθώρια για το τι θέλουν να επιβάλλουν.

Στους σχεδιασμούς που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο περιλαμβάνεται:

  • Νέο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και τις συντάξεις.

  • Απελευθέρωση των απολύσεων.

Απόδειξη για το περιεχόμενο των αντιλαϊκών σχεδιασμών είναι τα σχέδια για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

Οι τροχιοδεικτικές βολές έχουν ήδη πέσει, με δηλώσεις, διαρροές και τοποθετήσεις της κυβέρνησης και των υπουργών της.

Εδώ εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, που στην ουσία ακυρώνει το Συνέδριο του ΕΚΑ, και με γλώσσα βγαλμένη από τη δεκαετία του ΄50 αποφασίζει και διατάσσει πως μόνο τα Δικαστήρια μπορούν να κρίνουν αν τα Συνέδρια των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι διοικήσεις που εκλέγουν είναι νόμιμες. Πρόκειται για ένα δικαστικό πραξικόπημα, άθλια μεθόδευση από κυβέρνηση εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους , που δεν πρέπει κανένας εργάτης να αποδεχτεί.

Συνάδελφοι,

Τα μέτρα που παίρνονται αποτελούν μόνιμη στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου για να διασφαλίσει και να αυξήσει την κερδοφορία του, για να βγει αλώβητο από την κρίση. Δεν πρόκειται να φέρουν ούτε στο άμεσο ούτε στο μακρινό μέλλον μια καλύτερη κατάσταση για όλους εμάς.

Τις λύσεις και τα αποτελέσματα που έχουμε ανάγκη δεν θα μας τα χαρίσει κανείς.

Με τον αγώνα μας θα τα επιβάλλουμε.

Ο αγώνας που ξεκινάμε για ΣΣΕ μπορεί και πρέπει να τροφοδοτήσει την πάλη μέσα στους χώρους δουλειάς σε αντιπαράθεση με τη γραμμή της εργοδοσίας.

Μπορεί στις σημερινές συνθήκες τα πράγματα να δείχνουν πολύ δύσκολα. Ο αγώνας όμως δεν έχει κριθεί. Η εργατική τάξη, η φτωχολογιά δεν έχει δοκιμάσει ακόμη να αξιοποιήσει την τεράστια δύναμη που έχει.

Ο προσανατολισμός, η κατεύθυνση, το πλαίσιο πάλης που έχουμε υπογράψει ανταποκρίνεται σε αυτό που έχουμε ανάγκη και βοηθάει να ανοίξει ουσιαστικός προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να εξασφαλιστούν για να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Η πείρα που έχουμε αποκομίσει όλοι οι εργαζόμενοι από τα χρόνια της κρίσης είναι χρήσιμη. Μπορεί και θέλουμε να αποτελέσει κριτήριο σε καθένα εργαζόμενο που θα τον οδηγήσει να σκεφτεί σε βάθος για τις αιτίες των προβλημάτων, να απεγκλωβιστεί από τις ψεύτικές υποσχέσεις και τις αυταπάτες όλων εκείνων που θέλουν την εργατική τάξη με το κεφάλι σκυμμένο.

Μπορεί η πείρα να βοηθήσει να ξεχωρίσουμε εχθρούς και φίλους.

Να βοηθήσει να πιστέψουμε στη δύναμή μας.

Ας σκεφτεί κάθε εργάτης και εργάτρια:

  • Είδε μήπως τόσα χρόνια κανένα καλό στη ζωή του από τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της συναίνεσης και της προσαρμογής των αιτημάτων στις αντοχές της οικονομίας; όπως υπερασπίζονταν και συνεχίζει στην ίδια γραμμή ο κυβερνητικός, εργοδοτικός συνδικαλισμός με τα αντίστοιχα καλέσματα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ;

  • Μήπως αποτράπηκαν τα χειρότερα, όπου έγιναν υποχωρήσεις και παραχωρήσεις;

  • Μήπως είδε κανένας να γίνονται πράξη οι υποσχέσεις των σημερινών κυβερνώντων για κατάργηση των μνημονίων και επαναφορά των ΣΣΕ;

Το αντίθετο έκαναν. Νέο μνημόνιο υπέγραψαν, ένα σωρό αντεργατικούς νόμους επίσης, νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς έχουν και δεν έχουν το παραμικρό ενδοιασμό να υπογράψουν όσα μνημόνια χρειάζεται το κεφάλαιο.

  • Το περιβόητο χρέος δημιουργήθηκε από τους μισθούς τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές; Είναι τα κέρδη του καπιταλισμού. Οι Νατοϊκοί εξοπλισμοί, τα υποβρύχια που γέρνουν και τα πανάρχαια ακριβοπληρωμένα αεροπλάνα. Είναι οι αναπτυξιακοί νόμοι όπως ο τελευταίος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που απαλλάσει από φόρους το κεφάλαιο για 15 χρόνια και τους δίνει ζεστό χρήμα δανεικό και αγύριστο όπως και οι προηγούμενοι. Είναι οι απαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων από τα ασφαλιστικά ταμεία, η διαχρονική καταλήστευση τους από κράτος και εργοδοσία. Είναι η με κάθε τρόπο εξυπηρέτηση των μονοπωλίων.

Βροντοφωνάζουμε: Η κρίση και το χρεός δεν είναι του λαού τα έφεραν τα κέρδη του καπιταλισμού! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος . Δεν δεχόμαστε κανένα νέο μνημόνιο για την όποια ρύθμιση παζαρεύει η κυβέρνηση. Κανένας να μην ξεγελαστεί! Κανένας να μην αποδεχτεί νέα βάρβαρα μέτρα, νέες θηλιές με αντάλλαγμα δήθεν το χρέος των επιχειρηματικών ομίλων ντόπιων και ξένων!

  • Μήπως είδε κανένας εργάτης τη φιλευσπλαχνία και την κατανόηση της μεγαλοεργοδοσίας; Μέσα στην κρίση έγινε πιο επιθετική.

Μήπως είδε κανένα αφεντικό να μην του μειώνει το μισθό, να μην κουρελιάζει τη συλλογική σύμβαση και να κάνει αυξήσεις στους μισθούς;

Μήπως είδε κανένας εργάτης το κεφάλαιο να δείχνει μεγαλοψυχία και να μην τον πετάει στο δρόμο της ανεργίας για να σώσει τα κέρδη του;

  • Είδε κανένας νέος εργαζόμενος, που με χίλιους δυο κόπους κατάφερε να αποκτήσει ένα και δυο πτυχία να αναγνωρίζονται από τα αφεντικά;

Μήπως η Πανεπιστημιακή του μόρφωση τον γλίτωσε από τη διαρκή αναζήτηση εργασίας στα διάφορα προγράμματα και του εξασφάλισε μισθό πάνω από 400 ευρώ;

Το αντίθετο βλέπουν οι νέοι εργαζόμενοι. Μια εργασιακή ζούγκλα που στραγγίζει τα δικαιώματα και τη ζωή τους.

  • Μήπως έχει γλιτώσει κανείς εργαζόμενος, κακοπληρωμένος, άνεργος από τους φόρους και τα χαράτσια της εφορίας; Από τον κίνδυνο να πέσει το σπίτι του στα χέρια των τραπεζών;

  • Μήπως είδε κανένας συνταξιούχος τη σύνταξη του να μην έρχεται κουτσουρεμένη από μήνα σε μήνα παρόλο που του έταζαν ότι η διασφάλιση των συντάξεων είναι κόκκινη γραμμή;

  • Μήπως είδε κανένας να άλλαξε η ζωή του επειδή ανεβοκατέβηκαν κυβερνήσεις, επειδή άλλαξαν υπουργοί και πρωθυπουργοί;

Κανένα καλό δεν είδαν οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά.

Εμείς μόνο μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τις οικογένειές μας, για να ανοίξουμε δρόμο για ένα μέλλον χωρίς φτώχεια, μνημόνια, ανεργία και εξαθλίωση.

Συνάδελφοι,

Αυτή η πείρα πρέπει να αξιοποιηθεί. Να μην μείνει μόνο ως αγανάκτηση. Να μετατραπεί σε αγώνα. Μόνο σε αυτό το δρόμο μπορούμε να μετρήσουμε αποτελέσματα.

Η δουλειά που ανοίξαμε για το ζήτημα των ΣΣΕ δεν τελειώνει σήμερα εδώ.

Συνεχίζεται μέσα στους χώρους δουλειάς και την οργάνωση της πάλης για να βελτιώσουμε τους όρους δουλειάς, ασφάλισης, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για αυξήσεις και για Συλλογικές Συμβάσεις. Ενιαία σε κάθε κλάδο για να δυναμώσει η ενότητα της εργατικής τάξης, η κοινή δράση και συμμαχία όλων όσων υποφέρουμε από τα μονοπώλια, των εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, για να επιβάλλουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές με βάση τα συμφέροντα μας.

Είμαστε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε με γενική απεργία και κλιμάκωση στους νέους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε.

Από τώρα ριχνόμαστε με ορμή στην προετοιμασία της απεργιακής απάντησης της εργατικής τάξης. Προτείναμε απεργία το πρώτο 15νθήμερο του Νοέμβρη και επιμένουμε. Καλούμε όλα τα σωματεία που συμμετέχουν στο μεγάλο μας συλλαλητήριο, συνυπογράφουν την πρόταση νόμου και κάνουμε την αρχή νέων ελπιδοφόρων αγώνων, να αποφασίσουν και να προετοιμάσουν με όλους τους τρόπους γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι δυνατόν αυτοί να ετοιμάζουν τη σφαγή μας και εμείς να είμαστε παρατηρητές.

Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα.

Συνεχίζουμε σταθερά και ανυποχώρητα.

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....