Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών : Τιμάμε την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας!

Δημοσιεύτηκε στις

Σύμβολο αγωνιστικής διεκδίκησης

με πυξίδα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες!

 

161 χρόνια πριν, στις 8 Μάρτη 1857, οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας στις 10 (από 16 που δούλευαν τότε), ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους

 

Ο αγώνας τους βάφτηκε στο αίμα, αλλά δεν πήγε χαμένος, όπως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Έγραψε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού και γυναικείου κινήματος, έγινε φάρος για τις νέες γυναίκες στον αγώνα για ισότιμα δικαιώματα με τον άνδρα στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση!

 

Ο αγώνας για την γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία παραμένει επίκαιρος και σήμερα…

 

Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει τις νέες γυναίκες να ματώνουν από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ.Χτυπούν για μια ακόμα φορά το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή ώστε να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι πλέον δεν υπάρχει γυναικεία ανισοτιμία αφού όπως λένε “δουλεύουμε, ψηφίζουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε καριέρα και οικογένεια”! Δεν μπορούν όμως να κρύψουν την πραγματικότητα που βιώνουμε οι νέες κοπέλες των λαϊκών οικογενειών:

 

  • Η γυναικεία εργασία αμείβεται λιγότερο και αξιοποιείται σαν “δούρειος ίππος” για να πέφτουν συνολικά οι μισθοί των εργαζομένων.

  • Η ανασφάλιστη εργασία τσακίζει το δικαίωμά μας στην κοινωνική ασφάλιση, την ίδια στιγμή που η γυναίκα λόγω και των ιδιαίτερων βιολογικών χαρακτηριστικών της, έχει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.

  • Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2018 κόβει κι άλλο τις δαπάνες για την Υγεία, με 1ο θύμα την πρόληψη. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες εξετάσεις.

  • Στέλνουν τη μητρότητα στο απόσπασμα, αφού για το κράτος και τους εργοδότες θεωρούνται κόστος οι στοιχειώδεις παροχές.

  • Οι εργαζόμενες βιώνουν την ανασφάλεια, το φόβο της απόλυσης, ενώ αποτελεί όρο πρόσληψης ότι δε θα μείνουν έγκυες. Η ΕΕ έφτασε στο σημείο να νομιμοποιήσει την απόλυση εγκύων!

 

Παλιές και νέες κυβερνήσεις, η ΕΕ με “όχημα” τη λεγόμενη “ισότητα των 2 φύλων” και την δήθεν “διευκόλυνση της γυναίκας να συνδυάζει την οικογένεια με την εργασία” έχουν κατοχυρώσει και προωθούν την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών. Με αυτά τα προσχήματα:

  • έφεραν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις συμβάσεις μερικής και περιστασιακής απασχόλησης. Σήμερα το 60% περίπου των μερικά απασχολουμένων είναι γυναίκες, δηλαδή έχουν μισή δουλειά με μισό μισθό.

  • παρουσιάζουν σαν “πρόοδο” τον τοκετό στο σπίτι (!), θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας και του παιδιού.

  • εμφανίζουνως «δικαίωμα» την κρυοσυντήρηση ωαρίων που αξιοποιείται εκβιαστικά από μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς για να μην κάνουν οικογένεια οι νέες εργαζόμενες αφού η μητρότητα θεωρείται “κόστος”.

 

Η δύναμη μας βρίσκεται στο συλλογικό και οργανωμένο αγώνα!

Καμία νέα γυναίκα δεν μπορεί από μόνη της να αντιπαλέψει τη συνολική επίθεση στα δικαιώματά της.

 

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, καλούμε τις νέες φοιτήτριες και σπουδάστριες να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη δημιουργική ζωή, κόντρα σε κυβερνήσεις-ΕΕ-επιχειρηματικούς ομίλους που μας τα στερούν!

 

Σήμερα 8 Μάρτη 2018 η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας!

 

Διεκδικούμε:

  • Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας, φοιτητική μέριμνα, σίτιση-στέγαση-μετακίνηση δωρεάν για όλους, μόνιμο και σταθερό προσωπικό με δικαιώματα.

  • Να καταργηθούν οι κατηγοριοποιήσεις των αποφοίτων. Να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο με ενιαία προγράμματα σπουδών.

  • Το πτυχίο μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά.

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση για όλες και όλους.

  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, προληπτικής και επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους. Δωρεάν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και προληπτικοί έλεγχοι.

  • Ολόπλευρη κοινωνική προστασία της μητρότητας, μέτρα για τη φροντίδα των παιδιών και τον νηπίων, μέτρα για τη φροντίδα των ΑμΕΑ.

  • Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής-αργίας. Προστασία της εργαζόμενης μητέρας, απαγόρευση της απόλυσης.

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, τιμάμε το αγωνιστικό περιεχόμενο της 8ης Μάρτη. Διεκδικούμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Στηρίζουμε την κινητοποίηση που καλεί η ΟΓΕ, Πέμπτη 8 Μάρτη 8:30 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...