Κεντρική Ομιλία Συλλαλητηρίου 15 Δεκέμβρη

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,

 Απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και παίρνουν μέρος στα συλλαλητήρια στην Αθήνα αλλά και σε δεκάδες πόλεις στην χώρα.

Στηρίζουμε τους χώρους όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπως στα σφαγεία του ΖΟΥΡΑ που διεκδικούν ΣΣΕ και την ακύρωση των απολύσεων, τους εργολαβικούς στον ΤΟΞΟΤΗ για τα δεδουλευμένα, τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ που διεκδικούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου και όπου αλλού εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη. Παράλληλα καλούμε τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα σωματεία να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο.

Λέμε όχι στο νομοσχέδιο που έφερε για ψήφιση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη μορφή του κατεπείγοντος σήμερα στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα που έρχονται να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Ε.Ε., των δανειστών και της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Ένα νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις που ανοίγουν τον δρόμο να παραδοθούν στα διάφορα επιχειρηματικά αρπακτικά τα κόκκινα δάνεια ακόμα και για την πρώτη κατοικία, με διατάξεις που επιτίθενται στους δημοσίους υπαλλήλους, που δίνουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους κατασκευαστικούς ομίλους. Που έφτασαν σήμερα να πουλήσουν 14 αεροδρόμια σε μονοπωλιακούς ομίλους όπως έκαναν και οι προηγούμενοι.

Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να αναιρεί το παραμικρό από όσα έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα δημιουργούν το σκαλοπάτι για να κλιμακωθεί η επίθεση με τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά που έρχονται τον επόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου δεν κρύβουν ότι τα μέτρα έχουν μοναδικό στόχο τη διασφάλιση της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Πρέπει να περάσουν χωρίς καθυστέρηση γι’ αυτό και η προσπάθειά τους είναι στη κατεύθυνση να αποπροσανατολίσουν, να ενσωματώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το κάλεσμα για εθνική συναίνεση, εθνική ομοψυχία, πολιτική σταθερότητα.

Επιδιώκουν να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου για να διαλύσουν ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση. Να εφαρμόσουν τους νόμους που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια.

Να φέρουν νέες περικοπές, να παραδώσουν τους εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της υγείας. Να απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις, να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς, να φέρουν νέες απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική δράση και τις απεργίες. Εμείς απαντάμε: καμία συναίνεση στη σφαγή των δικαιωμάτων μας!

Γιατί συναίνεση σημαίνει οι εργαζόμενοι να θυσιάσουν την κοινωνική ασφάλιση, την σύνταξή τους, την προστασία των παιδιών τους, την όποια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει απομείνει στο βωμό των κερδών των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων.

Σημαίνει να απαλλαγούν εργοδότες και κράτος από οποιαδήποτε υποχρέωση στην κοινωνική ασφάλιση για να κερδίζουν περισσότερα.

Η συναίνεσή μας είναι συνενοχή, είναι αποδοχή της φτώχειας, της άθλιας ζωής, της φθηνής εργασίας για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα νέα μέτρα πρέπει να συναντήσουν τη μαζική αντίδραση των συνδικάτων και των εργαζομένων, να δημιουργήσουμε τοίχος και να απαντήσουμε στη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού και τα νέα διλλήματα. Κανένα όφελος δεν έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται.

Ακόμα και αν κάποια στιγμή αυτή επιτευχθεί η μεγάλη ανεργία θα παραμείνει, τίποτα δεν θα επιστραφεί από τους μισθούς, την κοινωνική ασφάλιση και τα δικαιώματα που καταργούνται.

Η καπιταλιστική τους ανάπτυξη προϋποθέτει πάμφθηνη εργασία, κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Σημαίνει περιπέτειες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις για το μοίρασμα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, το μοίρασμα του κόσμου. Στο βωμό του κέρδους σήμερα θυσιάζονται χιλιάδες άνθρωποι, δημιουργούνται πρόσφυγες, παιδιά που πνίγονται καθημερινά ενώ προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς, την ανέχεια.

Από τούτο το βήμα καλούμε την εργατική τάξη να δυναμώσει έμπρακτα, με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη στα ταξικά μας αδέλφια τους πρόσφυγες, τους λαούς που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Απαιτούμε καμία συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους δεν έχουν καμία δουλειά να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Καμία ανοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς της συμμάχους, στη προπαγάνδα τους να εγκλωβίσουν και να τρομάξουν το λαό.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη έχουν δημιουργήσει την προϋπόθεση για τη συνέχεια. Οργανώνουμε την αγωνιστική κλιμάκωση χωρίς να χάσουμε λεπτό.

Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, να πάρουν απόφαση για νέα απεργία τον Γενάρη για το ασφαλιστικό, να μην περάσουν οι σχεδιασμοί τους.

Με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο καταργούν εντελώς το δικαίωμα στην ασφάλιση για τις νέες γενιές. Καταργούν τη σύνταξη και στη θέση της θεσμοθετούν ένα φιλοδώρημα ενώ καταδικάζουν τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες σε δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Κοινωνική ασφάλιση είναι το δικαίωμα στη σύνταξη, μα πάνω από όλα είναι το δικαίωμα στις παροχές υγείας και πρόνοιας. Είναι η προστασία της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της.

Η προστασία της μητρότητας, των αναπήρων, η προστασία από επαγγελματικούς κινδύνους και ασθένειες, η προστασία και αναπλήρωση από τα εργατικά ατυχήματα, η υπεράσπιση των αδειών, του μη εργάσιμου χρόνου, είναι τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Θα επιτρέψουμε εμείς αυτό το έγκλημα; Την κοινωνική ασφάλιση δεν μας τη χάρισε κανείς, την κατακτήσαμε με αγώνες και πολλές φορές με αίμα.

Με ένταση των συλλογικών διαδικασιών, με συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι γι’ αυτά που έρχονται στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά.

Να μην περάσει η σιωπή και η συνενοχή στο έγκλημα που προετοιμάζουν. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που ξεκινούν τον αγώνα στους διάφορους κλάδους, στα εργοστάσια, ενάντια στις απολύσεις, την καταβολή των δεδουλευμένων, την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Είναι η ώρα να απαλλαγούμε από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι αυτές που έβαλαν πλάτη να περάσουν τα προηγούμενα χρόνια όλα τα αντεργατικά μέτρα, τα μέτρα ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση ήταν και αυτά προϊόν των κοινωνικών τους διαλόγων.

Καλλιέργησαν την μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, την υπονόμευση του αγώνα. Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά σε αρκετούς χώρους έβαλαν εμπόδια στην προετοιμασία, τη συζήτηση, την απόφαση για αγώνες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε για να σταματήσουμε τα εγκλήματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της Ε.Ε., των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όλων αυτών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα γίνονται για το καλό μας, ότι είναι αναγκαία και αναπόφευκτα.

Αναγκαίος είναι ο δρόμος του αγώνα, του αγώνα για να ξεμπερδεύουμε μια και καλή από αυτούς.

Οι δύο τελευταίες απεργίες έδειξαν ότι υπάρχει έδαφος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για μαζική αντίσταση, ότι έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τα μέτρα που έρχονται.

Τίποτα δεν τελείωσε! Θα βρεθούν και άλλες δυνάμεις που θα ανταποκριθούν, που θα σηκώσουν κεφάλι. Με συζήτηση σε κάθε σωματείο, σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς, να δυναμώσουμε την ενότητα, την οργάνωση για να τους εμποδίσουμε και να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την ανατροπή της βαρβαρότητας.

 

 15/12/2015

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...