Κεντρική Ομιλία στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στο αντιασφαλιστικό όλεθρο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, γυναίκες, νέοι και νέες

Είμαστε σήμερα ξανά στο δρόμο και θα είμαστε κάθε μέρα. Εργάτες και άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαία μαζί με τα μπλόκα των αγροτών, τους αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς ελευθεροεπαγγελαμτίες και επιστήμονες. Ξανά στο δρόμο την Τρίτη μέρα που συζητάνε στη Βουλή το ασφαλιστικό με νέα συλλαλητήρια.

Χωρίς χάσιμο χρόνου κάνουμε την νύχτα μέρα με στόχο η γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη να είναι η πιο αποφασιστική και καθαρή απάντηση του εργαζόμενου λαού:

Ο νόμος Κατρούγκαλου να μην φτάσει καν στη Βουλή. Να αποσυρθεί. Δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις και τροπολογίες, δεν φτιασιδώνεται, δεν αλλάζει. Μόνο ανατρέπεται! Όσοι μιλούν για τροποποιήσεις και αλλαγές έχουν λερωμένη τη φωλιά τους! Είναι οι ίδιοι που έχουν στηρίξει την ουσία των μέτρων. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που έχουν συνδιαμορφώσει και στηρίξει διαχρονικά την αιματηρή επίθεση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Είναι τα κόμματα που μαζί με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισαν όλοι μαζί το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο και τώρα κάνουν πως διαφωνούν. Αρκετά με την κοροϊδία και τις απάτες τους!

Με μια φωνή απαιτούμε:

Να πληρώσει η πλουτοκρατία, η μεγαλοεργοδοσία. Αυτοί που κατέκλεψαν τα ταμεία, αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, την ανεργία, τα άθλια μεροκάματα, την ανασφάλιστη δουλειά, την φτώχεια. Να πληρώσουν αυτοί που οι κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν «υπεύθυνη» στάση, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη τους.

Απαιτούμε κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δεν θα μας γυρίσουν στις αρχές του αιώνα!

Η κυβέρνηση με τους υπουργούς της έδωσε χτες συνέντευξη τύπου για να παραδώσει ακόμα μια φορά δωρεάν μαθήματα εξαπάτησης του λαού.

Είναι προκλητικοί. Μιλούν για δικαιοσύνη αυτοί που εφαρμόζουν και επεκτείνουν τους νόμους που διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις, διατηρούν τα χαμηλά εροκάματα, ξεκληρίζουν τη φτωχομεσαία αγροτιά, χιλιάδες τα λουκέτα στα μαγαζιά, νέα παιδιά παίρνουν τα μάτια τους και φεύγουν από τη χώρα. Μιλούν για δικαιοσύνη, προστασία των αδυνάτων και των φτωχών οι ίδιοι που με την καρμανιόλα που φέρνουν, καταργούν το ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι φτωχοί συνταξιούχοι, καταδικάζουν σε συντάξεις των 400 και 500 ευρώ την μεγάλη πλειοψηφία με τον τρόπο υπολογισμού που είναι μόνιμος μηχανισμός φτωχοποίησης των ασφαλισμένων. Μιλούν για δικαιοσύνη αυτοί που συνεχίζουν τον ακήρυχτο πόλεμο στους ανάπηρους και τις οικογένειές τους πετσοκόβοντας τις αναπηρικές συντάξεις.

Θέλει πολύ θράσος, το κράτος να χρηματοδοτεί μόνο ένα μέρος των συντάξεων της τάξης των 380 ευρώ και να μιλά κάποιος και ισότητα και αλληλεγγύη γενεών! Αυτοί που με το νόμο ανοίγουν το δρόμο για την απαλλαγή κράτους και των εργοδοτών από την ασφάλιση να μιλούν για την προστασία των αδυνάτων! Αυτοί που φέρνουν πακέτο όλους τους αντεργατικούς νόμους στην πιο αντιδραστική τους εκδοχή, πακέτο όλες τις μειώσεις και τη σφαγή των προηγούμενων χρόνων μιλούν για ταξικότητα!

Θα επιτρέψουμε να μας κοροϊδεύουν, να μας πουλάνε παραμύθια; Θα επιτρέψουμε να ριζώσει η δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, η ζωή χωρίς μέλλον για τα κέρδη των βιομηχάνων και της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας;

Η κυβέρνηση αυτούς έχει συμμάχους, για αυτούς διαπραγματεύεται σκληρά, για λογαριασμός τους νομοθετεί. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατόν οι απαιτήσεις των βιομηχάνων και του ΣΕΒ να είναι για το καλό των εργατών. Οι απαιτήσεις των μονοπωλίων και τα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου είναι σε πλήρη αντίθεση. Ή με τα μονοπώλια ή με το λαό. Ως εδώ! Αρκετά πληρώσαμε, αρκετά υποφέραμε! Είναι η ώρα να πληρώσουν! Είτε θα πληρώσει η πλουτοκρατία και το κράτος της είτε εμείς οι εργάτες με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, με την συμμαχία μας να τους ανατρέψουμε. Άλλη λύση δεν υπάρχει!

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο, η ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας γίνεται ολοένα και χειρότερη, οι ανατροπές αυτές θα αφήσουν βαθιά σημάδια στο σώμα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Πλήττονται βάναυσα παραπέρα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως η νεολαία που παραδίδεται εντελώς απροστάτευτη σε μια εργασιακή ζούγκλα, οι γυναίκες που τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά, τα νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά, η προστασία της μητρότητας και των παιδιών.

Είναι βέβαιο ότι κυβέρνηση κεφάλαιο και ευρωπαϊκή ένωση, τα κόμματα που τους υπηρετούν θα επιδιώξουν να μας διασπάσουν, να νοθεύσουν το στόχο και τα αιτήματά μας, να σβήσουν την φωτιά που ανάβει. Ήδη ξεκίνησαν. Τάζουν τροποποιήσεις στους αγρότες, παρατάσεις, μεταβατικά στάδια, όφελος για τους μισθωτούς, ρυθμίσεις για άλλους. Φανερώνουν το πραγματικό τους φόβο που είναι η άνοδος του εργατικού λαϊκού κινήματος και η συμμαχία του λαού με στόχους ενάντια στην στρατηγική των μονοπωλίων.

Για αυτό και η βρώμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης ώστε να σπείρουν διχόνοια, αμφιβολίες ανάμεσα στους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Λοιδορούν τις κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι είναι υπέρ των κινητοποιήσεων, ότι καλώς γίνονται αφού πλήττονται αυτοί που τις κάνουν και από την άλλη στέλνουν τα ΜΑΤ εναντίων των απεργών των διαδηλωτών όπως στους αγρότες στην Κομοτηνή, στον ΖΟΥΡΑ, στην ΣΚΟΤ, στην ανακύκλωση στα Γιάννενα αφού όταν βλέπουν ότι δεν μπορούν να τους υποτάξουν με το καρότο χρησιμοποιούν το μαστίγιο.

Προχωρά συντονισμένα να ολοκληρώσει το έγκλημα καθώς μαζί με το ασφαλιστικό, έφερε νομοσχέδιο με προνόμια υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης ενισχύοντας έτσι την κερδοφορία των ασφαλιστικών, των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην υγεία.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Το ΠΑΜΕ και τα Ε.Κ., ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται σε αυτό δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από την μεγαλύτερη κατάκτηση που γνωρίσαμε, την κοινωνική ασφάλιση.

Η σύγκρουση είναι ταξική και θα την πάμε μέχρι τέλους ή εμείς ή τα παράσιτα της κοινωνίας, οι καπιταλιστές.

Οι μέρες ως την απεργία, είναι πολλές αλλά ταυτόχρονα και λίγες.

Στα πολλά που έχουν γίνει, πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Να οργώσουμε όλους τους τόπους δουλειάς, όλες τις γειτονιές, να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός.

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα για δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση, για αξιοπρεπείς συντάξεις, υπηρεσίες παροχές στην υγεία και πρόνοια.

Τα συνδικάτα, όλοι οι φορείς συζητάμε πλατιά με σχέδιο και αυτοθυσία να φτάσουμε σε περισσότερους χώρους, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, να οργανώσουν την δράση τους και την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Να κατέβουν στο δρόμο περισσότεροι από την βδομάδα που μας πέρασε. Κάθε μέρα να νιώθουν την ανάσα της εργατικής τάξης! Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Με πρωτοβουλίες και μαχητικότητα, παρεμβάσεις απέναντι στην κυβέρνηση, τον ΣΕΒ να καταδικαστεί αυτή η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Είμαστε αλληλέγγυοι σε όλες τις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στην SOFTEX που η εργοδοσία ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου, πετώντας εκατοντάδες οικογένειες στον δρόμο, στον αγώνα που γίνεται στον ΖΟΥΡΑ για τα δεδουλευμένα και την επαναπρόσληψη απολυμένων και αλλού.

Ξεσκεπάζουμε την γραμμή της ταξικής συνεργασίας που έχει η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Κανένας μας δεν ξεχνά τα έργα και τις ημέρες τους, τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την κατάσταση των σωματείων και του κινήματος. Έστρωσαν το δρόμο και συνδιαμόρφωναν για χρόνια με τους κοινωνικούς διαλόγους την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση. Έχουν τους ίδιους στόχους με τον ΣΕΒ, την ΕΕ και την κυβέρνηση για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, την κερδοφορία των επιχειρήσεων, πράγμα που είναι ο ενταφιασμός των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Ακόμα και σήμερα μπροστά στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης μιλούν για μέτρα «αντιαναπτυξιακά» και «φορολογικά», κρύβοντας τον πραγματικό χαρακτήρα και το βάθος των ανατροπών που συντελούνται.

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι εμπόδιο και πρέπει οι εργαζόμενοι να ξεμπερδεύουν με αυτόν μια ώρα αρχύτερα καμία εμπιστοσύνη στα παιχνίδια του. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από την αδράνειά τους στις μεγαλύτερες ομοσπονδίες και συνδικάτα όπως την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις τράπεζες; Από τα εμπόδια που βάζουν για μαζικές συλλογικές διαδικασίες ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και να αποφασίσουν; Και κυρίως σε τι διαφέρουν από την κυβέρνηση όταν έχουν θέσεις για επαγγελματικά ταμεία, δηλαδή για παράδοση των εργαζόμενων στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους μεγαλέμπορους υγείας;

Μιλούν για κακή διαχείριση της κυβέρνησης ότι τάχα δεν διαπραγματεύεται.

Στεναχωρήθηκαν που δεν τους κάλεσαν στον κοινωνικό διάλογο των εταίρων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορεί να μεγαλώσει και να θεριέψει ένα μεγάλο εργατικό λαϊκό μπλόκο που θα βάλει εμπόδια στο νόμο λαιμητόμο. Δεν θα είναι ίδια η επόμενη μέρα. Αυτή θα είναι μια σημαντική επιτυχία. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, με αυτοθυσία ικανότητα και τέχνη. Κάνουμε στην άκρη τη μοιρολατρία, προσέχουμε τις παγίδες κυβέρνηση και μεγαοεργοδοσίας, δίνουμε περισσότερο θάρρος σε όσους ακόμα φοβούνται. Έχουμε μια μεγάλη μάχη σε ένα πόλεμο που είναι μπροστά μας. Μπορούμε να την κερδίσουμε! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά το ασφαλιστικό θα ανοίξει ξανά τα εργασιακά, θα βάλει εμπόδιο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζόμενων είδη επικύρωσε στη βουλή τον <<ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη>> που δίνει το δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες και απαγορεύει την μονομερή προσφυγή στην διαιτησία για εργασιακά και ΣΣΕ.

Ένα είναι σίγουρο και το Γνωρίζουν καλά, δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να τους κοιτάμε να μας παίρνουν την ζωή.

Ανησυχούν καθώς παρά την σωρεία των αντιλαϊκών νόμων που έχουν πάρει διαχρονικά και έχουν κατεβάσει τα μεροκάματα, δεν προσδοκούν στην ανάκαμψη που θέλουν και πρέπει να τσακίσουν παραπέρα τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα.

Γι΄αυτό θα εντείνουν την τρομοκρατία, αξιοποιώντας τα ΜΜΕ, θα προβάλουν θα αποπροσανατολίζουν μέσω της διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα παίζουν τον σκυλοκαβγά μεταξύ των κομμάτων, παρότι όλοι τους ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και συμφωνούν να συνεχιστεί η εκμετάλλευση.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε όλους και όλες να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους, στα παπαγαλάκια της ΕΕ, της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, των ΜΜΕ και των παρατρεχάμενων τους.

Να συστρατευτούν στον αγώνα μαζί μας, να συμπορευτούν μαζί με το ΠΑΜΕ.

Η ελπίδα δεν είναι σύνθημα βρίσκεται μόνο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που είναι προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων, που θυσιάζουν τις ζωές μας.

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης της ανατροπής της κυριαρχίας των μονοπωλίων και περνά από τον δρόμο της ικανοποίησης των δικών μας αναγκών.

Άλλη λύση δεν υπάρχει

Ή τα κέρδη των μονοπωλίων ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες.

Να φτάσει παντού το σύνθημα:

 

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

 

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ

 

Περισσότερα

Άρθρο του Νίκου Παπαγεωργίου, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμού στα Δικαιολογητικά για την απεργία

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας-σταθμό των τελευταίων χρόνων...

Άρθρο του Αντρέα Καργόπουλου, αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Στις 17 Απρίλη απεργούμε.  Απεργούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους...

Δήλωση Θανάση Γκώγκου (μέλος ΔΣ ΔΥΠΑ εκ μέρους των εργαζομένων) για το νέο άθλιο πρόγραμμα που αφορά τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Αίσχος και ντροπή! Την ώρα που οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ως μια γροθιά βρίσκονται επί...