Κεντρική Ομιλία Απεργιακής Συγκέντρωσης 6 Μάη

Δημοσιεύτηκε στις

Εργαζόμενοι εργαζόμενες νέοι, νέες απόμαχοι της δουλειάς

Εκ μέρους της Ε.Γ του ΠΑΜΕ χαιρετίζουμε τους χιλιάδες απεργούς σε όλη την χώρα, τους εργάτες τις εργάτριες τους νέους τις νέες, τις γυναίκες όλους εκείνους που συμμετέχουν και κρατούν ψηλά την σημαία του αγώνα όλα αυτά τα χρόνια, που έδωσαν και δίνουν το μαχητικό τους αγωνιστικό παρόν σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις. Χαιρετίζουμε τις συμμαχικές δυνάμεις της εργατικής τάξης, τους φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους απόμαχους της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα τους συνταξιούχους, Όλους τους αγωνιστές που με την συμμετοχή τους στους αγώνες στον ταξικό πόλεμο που έχει κηρύξει το κεφάλαιο και οι πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν έβαλαν εμπόδια στην άσκηση των αντεργατικών αντιλαϊκών πολιτικών για να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή με βάση τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν και τους αφαιρείται από μια χούφτα πλουτοκράτες.

Στην δράση αυτού του κινήματος οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τα αντεργατικά αντιασφαλιστικά της μέτρα και ότι δεν μπόρεσε να αιφνιδιάσει το εργατικό λαϊκό κίνημα φέρνοντας το νομοσχέδιο λαιμητόμο για ψήφιση στη Βουλή σαββατοκύριακο. Αυτό το κίνημα που χρειάζεται να δυναμώσει και να ανταποκριθεί στις σημερινής απαιτήσεις. Οι αγώνες μας οι μάχες που δώσαμε είναι παρακαταθήκη για τις οξυμένες ανάγκες της ταξικής πάλης που θα έχουμε μπροστά μας

Αυτή είναι η απάντηση, αυτή είναι η προοπτική, αυτός ο αγώνας χρειάζεται να δυναμώσει για να κερδηθεί τελικά ο πόλεμος ταξικός πόλεμος με νίκη της Εργατικής τάξης και του λαού.

Εργαζόμενοι εργαζόμενες.

Τόσο τα αντεργατικά αντιασφαλιστικά φορολιστρικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων των συνταξιούχων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, που φέρνει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων για ψήφιση στη Βουλή όσο και η μεθόδευση για ψήφιση το Σαββατοκύριακο με συνοπτικές διαδικασίες, αποδείχνουν ότι απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση αδίσταχτη, που για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του για φθηνή εργατική δύναμη τσακίζει και ρίχνει στον καιάδα τον λαό. Αυτή είναι η δημοκρατία τους και οι λεγόμενες δημοκρατικές αστικές διαδικασίες τους, που κάθε φορά επικαλούνται για να κρύψουν ότι στην ουσία η όλα αυτά τόσο η αστική τους δημοκρατία και κοινοβουλευτικοί τους θεσμοί γράφονται στα παλιά τους υποδήματα, αποτελούν το άλλοθι και το φύλλο συκής για να κρύψουν την στυγνή δικτατορία των μονοπωλίων που υπηρετούν.

Αυτό τον ρόλο ανέλαβε να υπηρετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτοί που πριν από λίγο καιρό ανέβαιναν στα κεραμίδια και έδιναν παντού φρούδες υποσχέσεις μόνο και μόνο για να καταλάβουν την κυβερνητική εξουσία. Τώρα έρχονται να κάνουν την «Βρώμικη δουλειά» και να υπηρετήσουν το εκμεταλλευτικό σύστημα όσο κανένας άλλος, γιαυτό άλλωστε η κυβέρνηση έχει την άπλετη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων της χώρας μας και όχι μόνο.

Εργαζόμενοι εργαζόμενες.

Στην λογική του ότι έγινε, έγινε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εφαρμόζει στο ακέραιο όλα τα καταστρεπτικά, αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων που τσάκισαν τον λαό κα υποτίθεται ότι θα καταργούσε με ένα νόμο.

Τώρα πάνω σε αυτά φέρνει για ψήφιση στην Βουλή σαν τον κλέφτη τα νέα επαχθέστατα μέτρα του τρίτου μνημονίου των 9δις που το περασμένο καλοκαίρι ψηφίσθηκαν και από τα άλλα αστικά κόμματα που συμφωνούν. Αυτά τα μέτρα αφορούν του πάντες την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα, την νέα γενιά του επιστήμονες τους συνταξιούχους.

Η λέξη λαιμητόμος όπως χαρακτηριστικά αποδόθηκε από το εργατικό κίνημα είναι αυτή που ταιριάζει στο νομοσχέδιο που έχουν συντάξει τα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Το πρώτο που στοχεύει αυτό το έκτρωμα είναι να δώσει την χαριστική βολή στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και να παραδώσει μια από τις πιο μεγάλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης βορά στα μεγάλα συμφέροντα των κορακιών των ασφαλιστικών εταιριών.

Τολμούν οι κυβερνώντες να μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη όταν δεν αφήνουν τίποτε όρθιο στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Τσακίζουν παραπέρα τις ήδη τσακισμένες συντάξιμες αποδοχές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι επικουρικές συντάξεις μπαίνουν στην Προκρούστια κλεινή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και σιγά, σιγά εξαφανίζονται, αφού ήδη έχουν μειωθεί κατά 65%.

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μπαίνει και στις κύριες συντάξεις αφού ουσιαστικά το κράτος σταθερά και σταδιακά απαλλάσσεται από την συμμετοχή του στην κοινωνική ασφάλιση.

Έχει το θράσος να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι διασφαλίζει τις κύριες συντάξεις αφού ούτε οι παλιές ούτε οι νέες διασφαλίζονται. Οι κύριες συντάξεις που θα βγαίνουν με το νέο σύστημα θα υποβληθούν σε νέες μεγάλες περικοπές σε σύγκριση με τις ισχύουσες, αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι σχεδόν στο μισό από αυτό που είναι σήμερα.

Θα είναι ακόμη μικρότερες γιατί αυτές θα υπολογίζονται με βάση τα νέα μεροκάματα που ισχύουν σήμερα που είναι πολύ μικρότερα από παλιότερα. Συνολικά ο συντάξιμος μισθός αυτών που θα βγαίνουν σήμερα στην σύνταξη θα είναι μειωμένος κατά 30% των σημερινών σφαγιασμένων συντάξεων.

Ανάλογες θα είναι και οι μειώσεις στους ναν συνταξιούχους αφού μέχρι το 2018 η κυβέρνηση θεσπίζει την επαναξιολόγηση όλων των συντάξεων με βάση τον νέο υπολογισμό, δηλαδή την μείωση κατά 30% που θα έχουν μειωθεί οι νέες καταβαλλόμενες συντάξεις.

Μας λένε ότι πρέπει να είμαστε ευτυχισμένοι γιατί η κυβέρνηση εξασφάλισε εθνική όπως την λέει σύνταξη 384 Ευρώ. Αλλά αυτό δεν θα δίνεται στα 15χρόνια όπως ίσχυε πριν αλλά στα 20χρόνια. Βέβαια το ποσό τότε ήταν 486 ευρώ, που η σημερινή κυβέρνηση το μείωσε στα 384. Τα 384 ευρώ επίσης δεν θα δίνονται στα 15 χρόνια αλλά στα 20 χρόνια γιατί στα 15 χρόνια θα δίνονται μόνο 346 ευρώ. Ήδη από αυτή την εφαρμογή έχουν χαθεί από τις κατώτερες συντάξεις σχεδόν 140 Ευρώ, και αυτό έχει το θράσος η κυβέρνηση να το θεωρεί επιτυχία και προστασία των κατώτερων συντάξεων. Το θράσος της γίνεται απύθμενο όταν ακόμη ισχυρίζεται ότι προστατεύει του χαμηλοσυνταξιούχους αφού μέχρι το 2019 σταθερά και σταδιακά καταργεί το ΕΚΑΣ πού αποτελεί κυριολεκτικά πυγή ζωής για χιλιάδες μικροσυνταξιούχους και με αυτή την περικοπή θα αυξήσει στους δικαιούχους του την συμμετοχής τους στα φάρμακα.

Μιλάει η κυβέρνηση για κοινωνική ευαισθησία όταν κατακρεουργεί τις συντάξεις αναπηρίας που το ποσοστό της κατώτερης σύνταξής τους θα μειώνεται σταθερά ανάλογα με τα ποσοστά αναπηρίας.

Σφαγιάζει με νέες περικοπές κατά 30% πάνω στις μειώσεις του 40% στα πληρωμένα από την δουλειά τους, εφάπαξ των δημοσίων υπάλληλων.

Τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές των φτωχών αγροτών για να πάρουν σύνταξη. Και τσακίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των λαϊκών στρωμάτων, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, δημοσιογράφων.

Σε αυτή την λαίλαπα έρχονται να προστεθούν τα νέα φορομπηχτικά φορολιστρικά μέτρα. Πρόκειται για νέα φοροαφαίμαξη με νέες μειώσεις στο αφορολόγητο, την νέα μόνιμη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την αύξηση του ΦΠΑ από 13 σε 24% και απο το 23 σε 24% σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης ρεύμα, νερό, καύσιμα, τηλέφωνα, τέλη κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι διαπραγματευτεί σκληρά με το κουαρτέτο για λογαριασμό του λαού για το μνημόνιο κάβα των 3.5 δις, αφού στην ουσία έχει συμφωνήσει και εκείνο που την απασχολεί είναι το σερβίρισμά του.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες.

Θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να παρουσιάσουμε αναλυτικά όλα τα αντεργατικά μέτρα που συμπληρώνουν σε πρώτη φάση το πάζλ των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Ωστόσο τα μέτρα αυτά αποτελούν το πρώτο πακέτο γιατί η αξιολόγηση δεν έχει τελειώσει ακόμα και το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται νέα αντεργατικά πακέτα.

Ξεκίνησε ήδη το παζάρι για τα επόμενα μέτρα, που αφορούν τα παιδιά μας τα εγγόνια μας, συνολικά την εργατική λαϊκή οικογένεια, για τις ομαδικές απολύσεις, τους πλειστηριασμούς σπιτιών, για το δικαίωμα στην ανταπεργία – “λοκ άουτ” – για τους εργοδότες και την απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας για τους εργαζόμενους, νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Είναι δυνατόν, λοιπόν, αυτό που συμφέρει αυτούς, να συμφέρει και όλους εμάς; Όχι βέβαια.

Σήμερα από αυτά που ζήσαμε τα κριτήρια πού έχουμε αποκτήσει μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς αμφισβήτηση της κερδοφορίας τους. Οι εργάτες μπορούν να έχουν μόνιμη εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, οι συνταξιούχοι τις συντάξεις μας και τα δικαιώματά μας, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξη και σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στη ΕΕ του κεφαλαίου και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που και η τωρινή κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά.

Αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε και η επίθεση που συνεχίζεται στη ζωή μας μπορεί να ανατραπεί. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων που είναι στο δρόμο, στον οργανωμένο αγώνα με την συμβολή των απόμαχων της δουλειάς αλλά όχι και του αγώνα.

Ο λαός μας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη. Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς που έχουν βάλει οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους – η ΕΕ και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά τα κόμματα που έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους. Τώρα κοροϊδεύουν ότι δήθεν δεν συμφωνούν. Οι όποιες αλλαγές των προσώπων των κομμάτων που υπηρετούν το σύστημα δεν αλλάζουν το χαρακτήρα της στρατηγικής τους. Προσπαθούν με τη στάση τους να ξεπλύνουν την πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν τόσα χρόνια.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Η αγωνιστική μας πορεία μέχρι σήμερα οι μαχητικοί μαζικοί αγώνες του λαού αποτελούν την ασπίδα του και παρακαταθήκη για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Να δώσουμε την μάχη να μην επιτρέψουμε να φωλιάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός για ζωή χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση, χωρίς Παιδεία και Υγεία, χωρίς σταθερή και μόνιμη δουλειά. Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στις οικογένειές μας, απέναντι στα παιδιά μας στα εγγόνια μας. Όλα τα κοράκια του συστήματος , μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές συγχαίρουν την κυβέρνηση για την υπεύθυνη στάση της. Η ΕΕ, το ΔΝΤ της δίνουν συγχαρητήρια για τα έργα της και απαιτούν περισσότερα.

Μπορούμε με τον οργανωμένο αγώνα μας αυτούς τους σχεδιασμούς να τους αφήσουμε στα χαρτιά. Αυτό θα κριθεί από το επίπεδο της οργάνωσης και από τον προσανατολισμό του αγώνα μας. Χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να μην ξαναπέσουμε στις παγίδες που στήνουν. Έχουμε πια όλοι αποκτήσει μεγάλη πείρα, να την κάνουμε δύναμη αγώνα και ανατροπής.

Η σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις μας να γίνουν εφαλτήριο για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή αύριο το απόγευμα στις 6μμ στην Ομόνοια και την Κυριακή στις 10.30 στο σύνταγμα για να τιμήσουμε αγωνιστικά τα 130 χρόνια από την πρωτομαγιά του 1886.

Δίνουμε αγώνα να μην περάσει ο νόμος λαιμητόμος για το ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό.

Δεν παραιτούμαστε από ότι μας έχουν κλέψει όλα αυτά τα χρόνια. Τα διεκδικούμε όλα. Τα δικαιώματά μας δεν είναι “περασμένα – ξεχασμένα”. Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τον ιδρώτα μας. Μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αυτό μας λένε οι αγώνες του λαού μας και οι κατακτήσεις του. Δεν νομιμοποιούμε στην συνείδησή μας τις περικοπές που μας έγιναν είναι δικός μας μόχθος και τα διεκδικούμαι ως το τέλος.

Να νεκρώσουν τα πάντα να σταματήσει παντού η παραγωγή κανένας εργαζόμενος στην δουλειά στα εργοστάσια, τα γραφεία, τα γιαπιά τα μαγαζιά τα λιμάνια.

Να μην κοπάσουν οι κινητοποιήσεις, αλλά να συνεχίσουμε, να νιώθουν την ανάσα μας κάθε μέρα. Κάθε μέρα να μπαίνουν στον αγώνα και στην οργάνωσή του και άλλες δυνάμεις.

Τα μεγάλα συμφέροντα δεν παραιτούνται! Έχουν άμεσο και ζωτικό συμφέρον από τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ανάπτυξη που υπόσχονται εξασφαλίζει τα αιματοβαμένα κέρδη τους Τα μέτρα γι’ αυτούς σημαίνουν νέο πλούτο, αύξηση της κερδοφορίας! Για εμάς, όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία, ανέχεια, ζωή χωρίς δικαιώματα, συντάξεις, μηδαμινή προστασία της Υγείας, της Πρόνοιας.

Ενωμένοι και δυνατοί με πίστη στο δίκιο μας μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

 

 

Περισσότερα

Ομιλία του N. Μαυροκέφαλου, Μέλους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση

Σήμερα, η καρδιά του αγωνιζόμενου λαού, της εργατιάς, της αγροτιάς, των φοιτητών και των...

Δήλωση του Μ. Βαλωμένου, Προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτ. Υπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την απεργία στις 28 Φλεβάρη

Γιατί στις 28 Φλεβάρη Απεργούμε; Συνάδελφοι,την Τετάρτη έχουμε Απεργία. Το σωματείο μας πήρε απόφαση και καλεί...

Δήλωση του Θ. Φιλιππή, Προέδρου Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου και μέλους ΔΣ του ΕΚ για την Απεργία

Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς....