Καταγγελία της Ομοσπονδίας Τροφίμων Ποτών για την κατάσταση που επικρατεί στα πτηνοσφαγεία όλης της χώρας

Δημοσιεύτηκε στις

Επικίνδυνη για όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων και όλου του λαού αποδεικνύεται η παραγωγική διαδικασία με σκοπό το κέρδος. Στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, παράλληλα με την καταπάτηση που έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία μας των εργασιακών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων πολλών μικρομεσαίων, αυτοαπασχολούμενων και μικροπτηνοτρόφων που εξαρτώνται από αυτές τις επιχειρήσεις, προκύπτουν και ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και πιθανά κρύβουν κινδύνους για όλο το λαό.

 

Οι άδειες των πτηνοσφαγείων που έχουν χορηγηθεί στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις από τις αντίστοιχες υπηρεσίες αναφέρονται σε μικρότερη παραγωγή.

Παράδειγμα ένα πτηνοσφαγείο έχει άδεια για 20.000 πουλιά και σφάζει 40.000 πουλιά ημερησίως. Με αυτή την αύξηση εντατικοποιεί την εργασία και ταυτοχρόνως προκύπτουν και μεγάλα ερωτήματα όπως:

 

  • Η ποιότητα του τελικού προϊόντος δεν επηρεάζεται από αυτήν την μεγάλη εντατικοποίηση;

  • Αν δεν την επηρεάζει γιατί υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός πουλιών στις άδειες;

  • Πως γίνεται η διαχείριση των αυξημένων υποπροϊόντων (λύματα κτλ) αφού οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις διαχείρισης υποπροϊόντων που έχουν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν σχεδιαστεί αντίστοιχα με την άδεια σφαγής.

  • Γιατί ορισμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις λειτουργούν κάποια πτηνοσφαγεία με μεγαλύτερη σφαγή από αυτήν για την οποία έχουν αδειοδοτηθεί ενώ την ίδια στιγμή έχουν και άλλα πτηνοσφαγεία τα οποία τα κρατάνε κλειστά;

 

 Φυσικά τα παραπάνω ερωτήματα έχουν την απάντηση τους και αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη. Γιατί οι βιομήχανοι μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζουν απολύτως τίποτα. Αντίθετα εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε άμεσο συμφέρων και υποχρέωση μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα να υπερασπιστούμε και όλες τις πλευρές της ζωής μας που θυσιάζονται για τα κέρδη τους.

 Καταγγέλλουμε τα παραπάνω γεγονότα και καλούμε τα σωματεία του κλάδου να κάνουν αντικείμενο του αγώνα τους την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας στην παραγωγή τροφίμων στην χώρα μας.

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...