Καταγγελία της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας – Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για το όργιο νοθείας στις εκλογές των σταφυλλεργατών

Δημοσιεύτηκε στις

Από την Τρίτη 16/8 διενεργούνται οι εκλογές στον Σύνδεσμο σταφυλλεργατών -τριών Ν. Ηρακλείου. Ήδη από την πρώτη μέρα παρατηρήθηκε όργιο νοθείας αφού οι εκλογές διενεργούνται χωρίς μητρώο, χωρίς παραβάν, χωρίς λευκό ψηφοδέλτιο με πολλούς εργαζόμενους να ψηφίζουν χωρίς αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας.  Για το λόγο αυτό έγιναν κατ’ εξακολούθηση παρεμβάσεις από εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΣ στους δικαστικούς αντιπροσώπους που διενεργούσαν τις εκλογές αλλά και στο Πρωτοδικείο. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες από εργάτες ότι κάποιοι από τους υποψήφιους δεν είναι καν σταφυλλεργάτες.

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση είχε προηγηθεί την προηγούμενη Πέμπτη σε ένα από τα συσκευαστήρια υπό το άγρυπνο βλέμμα του αφεντικού και με διαδικασίες εξπρές και μακριά από τη μάζα των εργαζομένων έληξαν εφορευτικές, ψηφοδέλτια, υποψήφιους μπροστά στις γιορτές, χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα στον Τύπο, με την ελπίδα ότι κανείς δε θα τους πάρει χαμπάρι.

Το εν λόγω σωματείο αποτελεί ένα καραμπινάτο εργοδοτικό σωματείο – σφραγίδα που ελέγχει η πλειοψηφούσα παράταξη (Δημοκρατική Συνεργασία) του προέδρου του ΕΚΗ Βοργιά, ένα από τα παραμάγαζα του εργοδοτικού συνδικαλισμού για να βγάζει αντιπρόσωπους στο ΕΚΗ νοθεύοντας με αυτόν τον τρόπο τους πραγματικούς συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα του νομού μας. Οι εκλογές γίνονται μέσα στα συσκευαστήρια με τις ευλογίες των αφεντικών και των εργοδηγών οι οποίοι σέρνουν τους εργαζόμενους στην κάλπη δίνοντας τους το ψηφοδέλτιο στο χέρι ή σε καφενεία χωριών με όλο το χωριό να συμμετέχει στη διαδικασία ενώ χρέη εφορευτικής επιτροπής εκτελούν και οι υπάλληλοι του Εργατικού Κέντρου. Σε αυτό το αλισβερίσι δεν λείπουν και οι αγροτοπατέρες της ΟΑΣΝΗ.

Είναι γνωστές στην ύπαιθρο του Ηρακλείου οι συνθήκες γαλέρας που δουλεύουν μαζί έλληνες και ξένοι εργάτες για ένα κομμάτι ψωμί. Είναι γνωστό το καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας που επικρατεί. Πως γίνεται μέσα σε αυτούς τους χώρους να ανθεί ο συνδικαλισμός; Μα αυτοί οι συνδικαλιστές είναι νύχι κρέας με τους εργοδότες. Οι εργοδότες τους παρέχουν αντιπροσώπους για να συνεχίσουν να υπάρχουν σε βάρος των εργαζομένων και οι αυτοί οι συνδικαλιστές τους παρέχουν εργασιακή ειρήνη και μειωμένες συμβάσεις. Είναι αυτό το σωματείο που μαζί με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Βοργιά υπέγραψε Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους σταφυλλεργάτες το 2013 που προέβλεπε μείωση μισθών έως και 22% !!! Τέτοια δώρα οι εργοδότες δεν τα ξεχνάνε και προσπαθούν να τα ανταποδώσουν!

Δεν αποτελούν για μας έκπληξη οι πρακτικές του προέδρου του ΕΚΗ και της παράταξής του. Άλλωστε οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ ήταν οι πρώτοι που τις κατάγγειλαν στο Συνέδριο  του ΕΚΗ τον προηγούμενο Δεκέμβρη όταν δεκάδες σωματεία της δύναμης του, παρά τις κραυγαλέες νοθείες, παρά το ότι σε πολλά είχε λήξει η θητεία τους, πήραν μέρος με τους αντιπρόσωπους τους και διαμόρφωσαν πλαστούς συσχετισμούς. Η επιβεβαίωση για τις καταγγελίες μας ήρθε από το συνέδριο της ΓΣΕΕ που έγινε τον Μάρτη του 2016 όταν ΟΛΕΣ οι παρατάξεις του συνεδρίου, ακόμα και η ΠΑΣΚΕ (η παράταξη του Βοργιά) έκοψαν 2 από τους 8 αντιπρόσωπους (που αντιστοιχούν σε περίπου 2000 ψηφίσαντες) που έστειλε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για λόγους νοθείας.

Για αυτή την εκφυλιστική κατάσταση, μας προκαλεί απορία η στάση των δικαστικών αντιπρόσωπων που επιβλέπουν τις εκλογές και έχουν ευθύνη για την εφαρμογή των καταστατικών των σωματείων και των νόμων που διέπουν τις εκλογικές διαδικασίες.

Οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές προφανώς δεν ενδιαφέρονται να μη θιχτεί η υπόληψή τους. Έχουν συμφέρον από το να απαξιωθεί συνολικά ο συνδικαλισμός μπροστά στα μάτια των εργαζομένων, να απογοητεύονται και να απομακρύνονται από τα σωματεία και τις συλλογικές διαδικασίες και μετά αυτοί ανενόχλητοι να καταδικάζουν με υπογραφές το μέλλον των εργαζομένων.

Ετοιμάζονται από τώρα αυτοί οι συνδικαλιστές για να παίξουν το ρόλο τους στην υπονόμευση των αγώνων το επόμενο διάστημα όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την οποία στήριξαν, θα έρθει να τσακίσει ότι έχει απομείνει στους μισθούς, τις συμβάσεις, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. 

Η άσχημη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα με ευθύνη των παρατάξεων του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού αποδεικνύεται μεγάλο εμπόδιο για τους εργαζόμενους, μεγάλο όπλο για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για να περνούν αντιλαϊκούς νόμους χωρίς αντιδράσεις και με χαμηλωμένες τις απαιτήσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν την τύχη στα χέρια τους ώστε να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από αυτά τα βαρίδια της αναξιοπιστίας και του εκφυλισμού. Να παλέψουμε για ένα μαζικό, ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα! Συνδικάτα μαζικά, δημοκρατικά, αγωνιστικά, στα χέρια των εργαζομένων και όχι των εργοδοτών και του κράτους.

Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης και συμπόρευσης για την ανάγκη να μετατρέψουμε το συνδικαλιστικό κίνημα σε πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά.

Μπροστά μας έχουμε τη μάχη για την ανάκτηση των απωλειών, την πάλη για την επαναφορά του καθεστώτος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη διεκδίκηση της προστασίας των ανέργων.

Ηράκλειο, 18/8/2016

Περισσότερα

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Ξεσκεπάζουμε τα ψέματα και τις μεθοδεύσεις τους !

-ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ! -ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΣΕΒ-COSCO/DPORT και ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΝΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30πμ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι Από το Σικάγο του 1886, ως τους 11...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Όλοι 10:30 το...