Κάλεσμα των σωματείων Τουρισμού Επισιτισμού στην Αττική για κινητοποίηση σε όλη τη χώρα

Δημοσιεύτηκε στις

Συνεδρίασε την Τετάρτη 7 Ιούνη 2017, στο ξενοδοχείο AthensLedra, το Συντονιστικό Σωματείων του κλάδου του Επισιτισμού-Τουρισμού στην Αττική, συζητώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς.

  • Μείωση κάθε χρονιά του εισοδήματός μας, αφού όλο και λιγότεροι ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες επισιτιστικών επιχειρήσεων εφαρμόζουν τις μειωμένες σε σχέση με το 2012 συλλογικές μας συμβάσεις,

  • Αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας που στους περισσότερους μαζικούς χώρους είναι η πλειοψηφία,

  • Χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς, αφού λιγότεροι από πέρσι υποχρεωνόμαστε να βγάλουμε σημαντικά αυξημένη δουλειά, με αποτέλεσμα να θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα

  • Εκτεταμένη απλήρωτη και αδήλωτη-ανασφάλιστη εργασία που αγγίζει όλο τον κλάδο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέτερινγκ, ζαχαροπλαστεία και μάλιστα μεγάλες αλυσίδες.

Όλα τα παραπάνω τα βιώνουμε καθημερινά και πατάνε επάνω στο σύνολο των αντεργατικών μέτρων, παλιών και νέων, που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τα μονοπώλια και τις λυκοσυμμαχίες τους, την ΕΕ, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ.

Όλα υποτάσσονται στο στόχο της αυξημένης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

Τσακίζουν τη ζωή μας για την ανάπτυξή τους.

Την ίδια ώρα τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται σε μια περιοχή που μεγάλα κράτη και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν καταστήσει πεδίο σκληρών ανταγωνισμών για τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Το Αιγαίο έχει γεμίσει από Νατοϊκά πολεμικά πλοία που αυξάνουν το σκηνικό έντασης και τις πιθανότητες μιας σύρραξης, βάζοντας τους λαούς της περιοχής να σκοτωθούν για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών.

Κανένας συμβιβασμός με την βαρβαρότητα

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια.

Τίποτε δεν αλλάζει προς όφελος των εργαζομένων αν δεν αγωνιστούν γι’ αυτό.

Τώρα να βγούμε μπροστά να διεκδικήσουμε όσα μας κλέβουν, όσα μας στερούν, όσα μας αξίζουν.

Να σηκώσουμε το ανάστημά μας, απέναντι σε όλους όσους μας θεωρούν του χεριού τους.

Εμείς έχουμε τη δύναμη, φτάνει να το αποφασίσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

Καλούμε σε αγώνα αντίστασης και αντεπίθεσης κάθε εργαζόμενο, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, τα κόμματα και την κυβέρνησή τους, τις υποταγμένες σε αυτούς συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τις εργοδοτικές ενώσεις που κάνουν ότι δεν ξέρουν ότι οι συλλογικές συμβάσεις, είτε τις έχουν υπογράψει, είτε προήλθαν από διαιτητικές αποφάσεις, είναι κουρελόχαρτα αφού αρνούνται να τις εφαρμόσουν.

Όποιος δεν πληρώνει έστω κι αυτούς τους κουτσουρεμένους μισθούς και δικαιώματα να μας βρει καθολικά απέναντί του.

Να καταργήσουμε στην πράξη κάθε Ένωση Προσώπων που ίδρυσαν εργοδότες για να εφαρμόσουν τον άθλιο μισθό των 586 και 511 ευρώ για τους νέους, μικτά.

Να απαιτήσουμε την επαναφορά της υποχρεωτικότητας και επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ.

Καλούμε όλα τα σωματεία Επισιτισμού-Τουρισμού, κλαδικά και επιχειρησιακά, σε όλη τη χώρα να συντονίσουμε από κοινού ένα νέο κύκλο αγώνων ενάντια στη λαίλαπα που δεν έχει σταματημό.

Να απαιτήσουμε από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Διοίκησης και να κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη.

 

Τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουμε επάνω μας τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

  • Να επιδιώξουμε η απεργία του κλάδου να δώσει απάντηση στα ρεκόρ των εργασιακών και ασφαλιστικών ανατροπών, να αποτελέσει ημέρα καθολικής αντιπαράθεσης με το τουριστικό κεφάλαιο, το ΣΕΤΕ και την κυβέρνηση.

  • Να προβάλλουμε την ανάπτυξη που ωφελεί τους εργαζόμενους του κλάδου, όλο το λαό, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα μονοπώλια στην εξουσία.

  • Μέσα από την προετοιμασία της απεργίας να βελτιωθεί η λειτουργία των σωματείων, να αναβαθμίσουμε τις μαζικές διαδικασίες και το περιεχόμενό τους.

  • Να δυναμώσουμε τη συμμαχία στον κλάδο, την ενότητα των εργαζομένων, την κοινωνική συμμαχία με τους μικρούς επαγγελματίες.

 

Να αναπτύξουμε σε κάθε περιοχή και χώρο δουλειάς τα αιτήματά μας, ώστε να αποτελέσουν εργαλεία συσπείρωσης δράσης και συμμετοχής στην απεργία.

Να διεκδικήσουμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

  • Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των ΣΣΕ και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης.

  • 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

  • Επαναφορά των Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων,

  • Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Τουρισμού-Επισιτισμού.

  • Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα δουλεμπορικά, η ενοικιαζόμενη εργασία.

  • Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θημερη 30ωρη.

  • Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.

  • Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

  • Ο χρόνιος ανεργίας να προσμετράτε ως κανονικός χρόνος για την συνταξιοδότηση.

  • Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

  • Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

 

Η πάλη για τα δικαιώματα μας είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο γι’ αυτό και απαιτούμε:

  • Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

  • Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

  • Όχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

  • Όχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

  • Να κλείσει η βάση της Σούδας. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

 

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ:

  1. Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής

  2. Stanley

  3. Metropolitan

  4. Intercontinental

  5. Grand Resort Lagonisi

  6. Royal Olympic

  7. Zafolia

  8. Novotel

  9. Catering Newrest

  10. Crowne Plaza

 

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ:

  1. Hilton,Saint George Lycabetus, Caravel, Καζίνο Πάρνηθας

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...