Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ΜΚΟ σε σύσκεψη

Δημοσιεύτηκε στις

Στις ήδη δύσκολες συνθήκες εργασίας τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στις δομες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της PRAKSIS, έρχεται να προστεθεί μια ακόμα εργοδοτική επίθεση που αυτή τη φορά στοχεύει σε μείωση μισθών, μέσα από τις νέες συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, δομές βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, όπως ο ξενώνας του Αιγάλεω, και τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα προσφυγόπουλα δεν έχουν καμιά ενημέρωση για το μέλλον τους.

Η PRAKSIS, αρνούμενη με διάφορες προφάσεις, να απαντήσει στα αιτήματα που της υπέβαλλε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων,σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2018, και τα οποία προέκυψαν από σύσκεψη των εργαζομένων, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους τη μείωση μισθών για το υπόλοιπο του 2018. Όλο αυτό για ακόμα μια φορά παρουσιάστηκε ως μια από τις απαιτήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή του χρηματοδότη.

Πιο συγκεκριμένα ζητήσαμε απαντήσεις στα εξής προβλήματα, τα οποία αποτελούν και άμεσες διεκδικήσεις:

  •  Άμεση καταβολή των καθυστερούμενων δεδουλευμένων με σαφές χρονοδιάγραμμα των πληρωμών μισθοδοσίας
  •  Να σταματήσει η εργασία πέραν του νόμιμου ωραρίου δίχως τη νόμιμη αμοιβή
  •  Να δίνονται στους εργαζόμενους τα ατομικά μηνιαία εκκαθαριστικά σημειώματα που περιλαμβάνουν τη μισθολογική και ασφαλιστική ανάλυση
  • Να σταματήσει η ανάθεση καθηκόντων πέραν της ειδικότητας και του αντικειμένου των εργαζόμενων

 

 Οι εργαζόμενοι δεν θα παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, των Υπουργείων της και των ΜΚΟ.

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει δείξει ήδη το αντεργατικό της πρόσωπο, παλεύοντας να καταργήσει το διακαίωμα στην απεργία, περνώντας μέτρα που καταδικάζουν τον εργαζόμενο να ζει στη φτώχεια, δίνοντας γη και νερό στους φονιάδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Από την άλλη μεριά, οι ΜΚΟ, οι διαχειριστές του ανθρώπινου πόνου, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις αντεργατικές νομοθεσίες, πατούν πάνω στις ζωές εργαζόμενων και προσφύγων για να παράξουν το ανθρωπιστικό τους έργο.

 Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν!

Άμεσα, πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

Απαιτούμε:

  •             Ανοιχτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους , χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ ή άλλων τρωκτικών.
  •             Καμία απόλυση! Προσλήψεις όπου χρειάζεται. Ανανέωση όλων των συμβάσεων με μόνιμη και σταθερή δουλειάγια όλους. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, πλήρης στελέχωση όλων των δομών.
  •             Κανένας εργαζόμενος να μην πληρώνεται με μισθό κάτω των 751 ευρώ.
  •             Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης και των απαράδεκτων προγραμμάτων απασχόλησης.  Να σταματήσει το αίσχος των συμβάσεων έργου, των συμβάσεων εβδομάδας, η ομηρία των εργαζόμενων που μετά το τέλος των συμβάσεων μένουν εκτεθειμένοι με τα βιβλία τους.
  •             Εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Να καταβάλλεται επίδομα αδείας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
  •             Να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία των εργαζομένων.
  •             Να πληρώνονται οι υπερωρίες, οι Κυριακές, οι αργίες και τα νυχτερινά ωράρια με βάση τις νόμιμες προσαυξήσεις.
  •             Στις άδειες των εργαζόμενων, ειδικά αυτών που εργάζονται σε μακρινές περιοχές και τα νησιά, να λαμβάνονται υπόψη οι χιλιομετρικές αποστάσεις ώστε να υπάρχουν μορφές οδοιπορικών.
  •             Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Αναγνώριση της επικινδυνότητας στον εγασιακό χώρο, βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων και η καταβολή του σχετικού επιδόματος.
  •             Παροχή εξατομικευμένης ψυχολογικής υποστήριξης (εποπτεία) στους εργαζόμενους.
  •             Να δοθεί ο ειδικός εξοπλισμός και εργαλεία- υλικά στις ειδικότητες που χρειάζονται για την εργασία τους και η διάθεση μέσων ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, παπούτσια, κ.ά.) από το κράτος.
  •             Να δοθεί το επίδομα μετεγκατάστασης σε όσους το δικαιούνται.
  •             Δωρεάν πρόσβαση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από και προς το χώρο εργασίας.
  •             Να πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην ώρα τους. Ούτε ώρα καθυστέρηση!

 

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της PRAKSIS σε:

Σύσκεψη για την οργάνωση των επόμενων κινήσεων,                                                   την Τετάρτη 6 Ιουνίου και ώρα 18:30, στα γραφεία του Σωματείου (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, 3ος όροφος).

 

 

Για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! 

 

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...