Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών εκφράζει την αλληλεγγύη στις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών

Δημοσιεύτηκε στις

 

Το ΔΣ της ΠΟΛ χαιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών.Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών ξεκληρίζονται λόγω της διαχρονικής πολιτικής της Ε.Ε., με την ΚΑΠ, που στόχο έχει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μεγάλους καπιταλιστές. Ξετινάσσονται οικονομικά–φορολογικά, όπως άλλωστε το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.Για τους φτωχομεσαίους αγρότες ισχύουν όλα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους-κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων»-που θα ισχύσουν από τις δηλώσεις για το 2013.

Ήδη από τώρα προβλέπουν και τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2014. Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό προκύπτει μετά την κατάργηση του προηγούμενου καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες, με εισοδήματα κάτω από τα 5.000 ευρώ (αφορολόγητα μέχρι πρόσφατα), το 2014 θα φορολογηθούν για πρώτη φορά. Πχ, αγρότης με εισόδημα στα 5.000 ευρώ θα καταβάλει, για πρώτη φορά, φόρο650 ευρώ. Υπό διαμόρφωση είναι η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Σε αυτά προστίθεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που υπηρετεί και επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια μεγάλων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, υποχρέωση τήρησης λογιστικών βιβλίων για το 2014 έχουν οι αγρότες με έσοδα (μικτά) πάνω από 10.000 €. Αυτό σημαίνει ότι το καθαρό εισόδημα μπορεί να είναι και μηδέν. Το νέο μέτρο αναμένεται να γενικευτεί από το 2015.

Η πλειοψηφία των δυνάμεων του ΟΕΕ και η διοίκηση της ΠΟΦΕΕ έχουν σοβαρές ευθύνες, αφού όχι μόνο δεν αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική που καταστρέφει τις ζωές της εργατικής τάξης, των μικρών επαγγελματιών και των μικρομεσαίων αγροτών και δίνει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά διεκδικούν αυτές τις μέρες μερίδιο για λογαριασμό της μιας ή της άλλης μερίδας λογιστικών εταιρειών από την «πίτα» της τήρησης βιβλίων των αγροτών (που καθιερώνεται από 1/1/2014).

Οι μισθωτοί λογιστές δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τέτοιου τύπου διεκδικήσεις. Μόνο η κοινή πάλη εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, μικρομεσαίων αγροτών ενάντια σε αυτή την πολιτική που είναι ταφόπλακα για τα δικαιώματά τους και τη ζωή τους μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος, που θα διεκδικήσει φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και ταυτόχρονα αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς & ζωής, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με αποδέσμευση από την Ε.Ε., μονομερή διαγραφή του χρέους.

 

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου να στηρίξουν τις συγκεντρώσεις των αγροτών στις κατά τόπους εφορίες. Η ΠΟΛ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και παλεύουμε μαζί με τα σωματεία μέλη μας, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ:

  • Όχι στην τήρηση λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες. Να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος

  • Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους Να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

 

Περισσότερα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα Οι  προσυγκεντρώσεις για την  απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 10.30πμ στην πλατεία Συντάγματος έχουν οριστεί...

Για την απόφαση του δικαστηρίου για τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας

Η αλληλεγγύη των συνδικάτων και των εργαζομένων που υπήρξε σε όλο το διάστημα του...

Όλοι και όλες ΤΩΡΑ στο Περιστέρι (Μαραθώνος 25) που γίνεται έξωση λαϊκής οικογένειας

Όλοι και όλες ΤΩΡΑ στο Περιστέρι (Μαραθώνος 25) που γίνεται έξωση λαϊκής οικογένειας