Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Άρτας: Εκδήλωση – ημερίδα για τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας

Δημοσιεύτηκε στις

ΔΕ ΘΑ ΣΑΚΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ

ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Συνάδελφοι: Όλοι επί ποδός πολέμου να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας στο μεροκάματο, στις συνθήκες δουλειάς, στη ζωή μας.

Το περιβόητο έργο της Ιόνια οδού δείχνει ότι όταν Κυβέρνηση – Ε.Ε. μιλάνε για «ανάπτυξη» οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλαβαίνουν ότι θα είναι εδώ τα μεροκάματα πείνας, τα εξαντλητικά ωράρια, η εντατικοποίηση, οι άσχημες συνθήκες δουλειάς. Το έργο της Ιόνιας το έχει πάρει η ΤΕΡΝΑ με τιμές του 2009 και το μεροκάματο του εργάτη κοστολογημένο στα 89 ευρώ και όμως ο οικοδόμος αμείβεται ανάλογα την ώρα και με μεροκάματα που φτάνουν δεν φτάνουν τα μισά!!

Κάθε φορά που κόβουν την κορδέλα της ανάπτυξης, ράβουν για τους καπιταλιστές ζεστό χρήμα και για τους εργάτες φτώχεια και εξαθλίωση.

Επιπλέον πάντα σε τέτοιου είδους έργα θρηνούμε αίμα συνάδελφων μας. Μόνο στο κομμάτι Θεσπρωτίας – Ιωαννίνων είχαμε 6 εργατικά ατυχήματα στη κατασκευή της Εγνατίας, ενώ στον άξονα της Ιόνιας στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε μέχρι στιγμής 3 εργατικά ατυχήματα, με τα δύο να είναι θανατηφόρα. Το αίμα των εργατών γίνεται πλούτος στα χέρια των κατασκευαστικών εταιρειών. ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ.

Το Ε.Κ. Άρτας πέρα από τις πρωτοβουλίες και την οργάνωση της πάλης για την επαναφορά των συμβάσεων στα επίπεδα του 2009 καλεί τους εργαζόμενους στην Ιόνια οδό, τα σωματεία οικοδόμων, χειριστών, οδηγών και τα Ε.Κ. της περιοχής σε εκδήλωση – ημερίδα για τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας την Κυριακή 22 Μάρτη ώρα 10π.μ στο Εργατικό Κέντρο Άρτας

 

Οι συνέπειες της εντατικοποίησης, των 12ώρων, της δουλειάς μέχρι τα 70, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εμφανίζονται και όταν πολλοί συνάδελφοι οικοδόμοι υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα στα χέρια στη μέση, τον αυχένα, από αναπνευστικά προβλήματα λόγω έκθεσης σε σκόνη, αέρια, χημικά (άσφαλτος κ.α). Πολλοί εμφανίζουν δερματικές παθήσεις , βαρηκοΐα λόγω των εκρήξεων κομπρεσέρ κτλ. Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος καρκίνου λόγω έκθεσης σε αμίαντο. Το γεγονός ότι εκατοντάδες οικοδόμοι δεν γύρισαν σπίτι τους ποτέ ή υποφέρουν όλη τους τη ζωή από προβλήματα υγείας δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν έχει να κάνει απλά με τη φύση της δουλειάς της οικοδομής. Σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα, όλη η γνώση για να προστατεύεται η ζωή και η υγεία.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να απασχολούν ειδικό προσωπικό για την προστασία τους (γιατρός εργασίας, τεχνικός ασφάλειας), να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα που να περιορίζουν τους κινδύνους. Για τους καπιταλιστές όμως το κέρδος αξίζει πολύ περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Έχουμε το δικαίωμα να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας και τις οικογένειες μας.

Παλεύουμεγια:

  • Σύνταξηστα55χρόνια.Αποκλειστικάυποχρεωτικήκοινωνικήασφάλισησύμφωναμετιςανάγκεςμας.

  • 6ωρο5νθήμερο30ωρο.

  • Επαναφορά του μεροκάματου στα επίπεδα του 2009.

  • Περισσότερεςμέρεςάδειας.

  • Κατάργησητωνελαστικώνμορφώναπασχόλησης.

  • Δημιουργίακρατικούσώματοςγιατρώνεργασίαςκαιτεχνικώνασφαλείαςενταγμένοσεένααποκλειστικάδημόσιοσύστημαυγείαςπρόνοιας.

  • Τηνεκλογήκαιουσιαστικήλειτουργίαεπιτροπώνυγείαςστουςχώρουςδουλειάς.

  • Τηνκατοχύρωσητηςασφαλιστικήςκάλυψηςτουεπαγγελματικούκινδύνουμεεισφοράπουθακαταβάλλειοεργοδότης.

  • Έργα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών:

  • Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

  • Έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

  • Κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών, φοιτητικών εστιών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Πρόσκληση για Εκδήλωση για τα 75 χρόνια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ)

  1945-2020 75 Χρόνια Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία   Οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής...

Κάλεσμα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις σε σύσκεψη 9 Γενάρη στο Συνδικάτο Οικοδόμων 6.30 μ.μ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ, ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΚΑΙ...

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Κω : Όλοι και όλες τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη και ώρα 19.00 στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κω καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην...