Εργατικό Κέντρο Σάμου: Όχι στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Απεργία στο Εμπόριο 16 Ιούλη

Δημοσιεύτηκε στις

 

 

 

 

 

Η Κυριακή Αργία αποτελεί ιστορική κατάκτηση που κερδήθηκε με εργατικούς αγώνες και με αγώνες πρέπει να την υπερασπιστούμε. Είναι μη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας, μέρα ανάπαυσης για τους εργαζόμενους. Ακόμη και σε κλάδους που επιβάλλεται (πχ επισιτισμός-τουρισμός, βιομηχανίες κλπ), αποζημιώνεται με 75% προσαύξηση στο ημερομίσθιο και με ένα επιπλέον ρεπό. Είναι κατάκτηση που συνδέεται με την απελευθέρωση του ωραρίου, τον εργάσιμο χρόνο συνολικά, με το 5μερο-40ωρο που και αυτό το ξεχαρβαλώνουν.

 

Η κατάργηση της Κυριακή Αργία, είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα των μεγαλοεργοδοτών του κλάδου του εμπορίου καθώς και του τουρισμού. Αίτημα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το κάνει πράξη «πατώντας» πάνω στη συνεχή επίθεση που με νόμους είχαν κάνει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Απελευθέρωση του ωραρίου και δουλειά των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή σημαίνει ακόμη πιο ευέλικτες σχέσεις εργασίας με σπαστά ωράρια, δουλειά λάστιχο, ακόμη μικρότερους μισθούς, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και αύξηση της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας που ήδη υπάρχει στον κλάδο. Αποτελεί κίνδυνο για κατάργηση της προσαύξησης του 75% μια και θα αποτελεί ακόμη μια εργάσιμη ημέρα όπως όλες οι άλλες και όχι Αργία. Σημαίνει τσάκισμα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, της υγείας των εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων. Της νεολαίας που μπαίνει τώρα στη δουλειά και «μαθαίνει» να εργάζεται χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις, της μητρότητας για τις γυναίκες.

Θα οδηγήσει σταδιακά σε κλείσιμο μικρών καταστημάτων και αυτοαπασχολούμενων, συγκέντρωση του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων σε ακόμη λιγότερα χέρια, άρα ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία.

 

Κανένας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από αυτή την εξέλιξη. Θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους (μεταφορές, τράπεζες, χονδρεμπόριο κλπ). Η υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπάλληλους, ούτε μόνο όσους εργάζονται σε καταστήματα και εδώ στη Σάμο που ήδη ανοίγουν Κυριακές, είτε αξιοποιώντας το νόμο, είτε υπερβαίνοντας τον. Αύριο θα πάρουν και άλλοι «σειρά», διότι στόχος τους είναι το κέρδος. Η κατάργηση της Κυριακής Αργίας συμφέρει τις αλυσίδες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά θίγει το σύνολο των εργαζομένων όλων των κλάδων, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους!

 

Όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι συνταξιούχοι, τα σωματεία όλων των κλάδων, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους συλλόγους τους, όλοι όσοι πλήττονται καθημερινά απ’ αυτή την πολιτική πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στο ξήλωμα κατακτήσεων που φέρνει η εφαρμογή της πολιτικής που υπερασπίζεται μνημόνια, ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

 

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει την Απεργία στο Εμπόριο στις 16 Ιούλη και καλεί σε συμμετοχή στην Απεργιακή Συγκέντρωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στο Βαθύ.

Δύναμή μας είναι η οργανωμένη και κοινή δράση μας, η Κοινωνική Συμμαχία μας. Οργανωμένος είναι ο αντίπαλος, που είναι τα μονοπώλια και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οργανωμένοι πρέπει να είμαστε και εμείς.

 

Κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή- Κανένας εργαζόμενος στη δουλειά του

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ·Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • ·Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • ·Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • ·Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια.
  • ·Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό – λαϊκό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις.
  • ·Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

 

 

Η Διοίκηση

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...