Εργατικό Κέντρο Λάρισας : Για τους απλήρωτους απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας

Δημοσιεύτηκε στις

Πέρασαν 3,5 χρόνια από την απόλυση των 147 εργαζομένων της ΕΑΣ Λάρισας, που ήρθε με το κλείσιμό της, με ευθύνη της διοίκησής της, που όχι μόνο τους πέταξε στην ανεργία, αλλά τους άφησε και απλήρωτους για τα δεδουλευμένα 2 ετών και χωρίς αποζημιώσεις απόλυσης και σήμερα αυτοί οι διοικούντες κυκλοφορούν καμαρωτοί έξω, χωρίς ίχνος ντροπής.

Και όμως οι απολυμένοι ακόμα να πληρωθούν το μεγαλύτερο ποσό που αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα 2 ετών και στις αποζημιώσεις για την απόλυση τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 40.000 ευρώ κατά μέσο όρο που οφείλονται στους απολυμένους, έχουν λάβει στα 3,5 χρόνια, μόλις 6.000 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας, και είναι αβέβαιο τι θα γίνουν τα υπόλοιπα.

Αρκετοί απ’ αυτούς, παραμένουν άνεργοι ή κάνουν λιγοστά μεροκάματα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Να σημειώσουμε ότι στους απολυμένους της ΕΑΣ, δεν δόθηκε ούτε το επίδομα αφερεγγυότητας του εργοδότη από τον ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντι να παρέμβει για την επίσπευση της διαδικασίας εξόφλησης των οφειλόμενων προς τους απολυμένους, από τα έσοδα ενοικίασης ή πώλησης περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, εμποδίζουν αυτή την εξέλιξη.

Πως; Απαιτώντας να πληρώνεται κατά προτεραιότητα ο ΦΑΠ ή άλλες υποχρεώσεις προς το δημόσιο από την εκποίηση ή ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων, διατηρώντας τον πίνακα κατάταξης όσων έχουν να λαμβάνουν από την υπο εκκαθάριση επιχείρηση, που βάζει σε προτεραιότητα τις απαιτήσεις των τραπεζών και από κοντά το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αντι να επαναφέρει σε προτεραιότητα τους απολυμένους, όπως ίσχυε στον παλιότερο κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι αρκετά χρήματα που εισπράχθηκαν από παλιότερες πωλήσεις είναι εγκλωβισμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ και άλλα χρήματα που εισπράχθηκαν από ενοικιάσεις ακινήτων, που ήταν μπλοκαρισμένα σε τραπεζικό λογαριασμό της εκκαθάρισης, τα έχει αρπάξει το ελληνικό δημόσιο με το έτσι θέλω.

Αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση την προτεραιότητα κατάταξης αυτών που οφείλει η υπο εκκαθάριση επιχείρηση, βάζοντας σε προτεραιότητα τους απολυμένους, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να χάσουν οι απολυμένοι το μεγαλύτερο μέρος των δεδουλευμένων και αποζημιώσεων τους.

Το ΕΚΝΛ, καταγγέλλει αυτή την απαράδεκτη πρακτική τους και αξιώνει:

  • Να δοθεί προτεραιότητα στην πληρωμή των οφειλόμενων δεδουλευμένων και αποζημιώσεων στους απολυμένους, είτε από την πώληση, είτε από την ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της ΕΑΣ.

  • Να σταματήσει η κατακράτηση από το ελληνικό δημόσιο των χρημάτων που κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό από πώληση ή ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων της πρώην ΕΑΣ Λάρισας.

  • Να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης, με τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της, με το σταμάτημα των αρνητικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης-δημοσίου.

  • Να δοθεί έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ, σε όλους τους απλήρωτους απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας.

  • Να μην γίνεται καμία διακοπή ρεύματος και νερού στους απολυμένους της ΕΑΣ Λάρισας που θα προσκομίζουν την απόλυσή τους και τον λογαριασμό τους. Σε όσους εξακολουθούν να είναι άνεργοι σήμερα ή να απασχολούνται περιστασιακά, να διαγραφεί το 50% της οφειλής τους και να γίνουν πολύ περισσότερες οι δόσεις διακανονισμών.

  • Να παγώσουν κάθε είδους οφειλές στο δημόσιο ή στις τράπεζες για τους απολυμένους που σήμερα παραμένουν άνεργοι και να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα και προσαυξήσεις. Καμία κατάσχεση πρώτης και δευτερευουσών κατοικίας των απολυμένων.

 

 

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...