Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων : Παλεύουμε για την προστασία των δασών μας, της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων.

Δημοσιεύτηκε στις

Παλεύουμε για την προστασία των δασών μας, της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων.

Πριν καν τελειώσει ο πρώτος καύσωνας ξεκίνησαν και οι πυρκαγιές στα δάση της χώρας μας. Όμως ενώ οι πυρκαγιές είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε χρόνο οι υπηρεσίες και οι μηχανισμοί του κράτους που έχουν τις αρμοδιότητες και εμπλέκονται στη δασοπροστασία και στην πυρόσβεση είναι κάθε χρόνο περισσότερο αποδυναμωμένες με συσσωρευμένες ελλείψεις και προβλήματα.

Δε φταίει ούτε η μοίρα μας, ούτε το κακό το ριζικό μας. Η κατάσταση στα δάση είναι υπονομευμένη από την πολιτική των κυβερνήσεων όπου για να υπηρετήσει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων διαμορφώνει ανάλογα την πολιτική γης και δημιουργεί νέους κινδύνους ξεσπάσματος πυρκαγιών με την εγκατάσταση για παράδειγμα αιολικών πάρκων, με το πέρασμα ηλεκτροφόρων καλωδίων υψηλής τάσης κα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται συνεχώς δυσμενέστερες συνθήκες σε ότι αφορά όχι μόνο την προστασία των δασών αλλά και την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού που εμπλέκεται στην πυρόσβεση, και εντέλει τη ζωή και την περιουσία των λαϊκών στρωμάτων.

Η αναβάθμιση της πυροπροστασίας και η άρτια πυρασφάλεια του λαού και του φυσικού πλούτου είναι υπόθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αποτελεί υποχρέωσή μας να αγωνιστούμε για :

  • Προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες. Αύξηση των κρατικών δαπανών για τη φύλαξη, τη διάνοιξη δασικών δρόμων, τον καθαρισμό και τον εξοπλισμό που έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια.

  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του και την αναβάθμιση της πυρασφάλειας για το λαό.

  • Μονιμοποίηση με σταθερές υπηρεσιακές σχέσεις, όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών συμβασιούχων πυροσβεστών, όχι μόνο ενός μέρους αυτών. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πραγματικές κενές θέσεις και να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες.

  • Κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που ξεσπιτώνουν τους πυροσβέστες με μεταθέσεις και μετακινήσεις για να δώσουν λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων ελλείψεων.

  • Προστασία του ωραρίου των εργαζομένων από τις υπερβάσεις και τις καταστρατηγήσεις, με πρόσθετη υπηρεσία και συνεχείς επιφυλακές που γίνονται για να καλυφθεί η μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

  • Καμιά κατάργηση ή αναστολή λειτουργίας, πυροσβεστικής υπηρεσίας και πυροσβεστικού κλιμακίου. Αναβάθμισή τους με πλήρη στελέχωση σε μόνιμο προσωπικό, κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές και εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. Ίδρυση νέων πυροσβεστικών υπηρεσιών όπου απαιτείται, δημιουργία ασφαλούς δικτύου πρόληψης και πυρασφάλειας στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα.

  • Ανανέωση των πυροσβεστικών οχημάτων. Άμεση απόσυρση όλων των πεπαλαιωμένων .

  • Προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και σύγχρονων μέσων προστασίας για τους πυροσβέστες.

  • Θέσπιση και εφαρμογή των απαιτούμενων αυξημένων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών, καθώς η έλλειψή τους αποτελεί την κύρια αιτία της πλειοψηφίας των τραυματισμών και των θανάτων των εργαζομένων του κλάδου όλα τα προηγούμενα χρόνια.

  • Άμεση μετεγκατάσταση του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων σε κτιριακές εγκαταστάσεις με τις κατάλληλες υποδομές και προδιαγραφές, για τη σωστή, προβλεπόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του. Μέχρι να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση του 2ου Π.Σ., οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο, πρέπει να εγκατασταθούν σε άλλες, κατάλληλες εγκαταστάσεις, που θα τους εξασφαλίζουν όλες τις απαιτούμενες συνθήκες διαβίωσης.

  • Επαρκή συντήρηση όλων των κτιρίων και καθαριότητα στους χώρους εργασίας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που παρουσιάζουν ελλείψεις.

  • Να ανασταλούν όλες οι μεταθέσεις και οι μετακινήσεις για την επάνδρωση των αεροδρομίων που παραχωρήθηκαν στη Fraport.

  • Κατάργηση των νόμων που επιβαρύνουν τους πυροσβέστες με νέες αρμοδιότητες (καθήκοντα οδηγών ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας), λόγω έλλειψης προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα της Υγείας.

  • Όχι στην υποκατάσταση πυροσβεστικών υπηρεσιών από τον εθελοντισμό που αξιοποιείται ως όχημα για να συρρικνώνεται το προσωπικό και οι υποδομές του Πυροσβεστικού Σώματος. Οσο το κράτος δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους μηχανισμούς, μέσα και οργάνωση με το κατάλληλο εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό, καμία εθελοντική οργάνωση δεν μπορεί να το υποκαταστήσει.

Απευθύνουμε κάλεσμα στα σωματεία και στους εργαζόμενους της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, να μην αποδεχτούν και φέτος τις φωτιές στα δάση μας τις απώλειες σε ζωές και λαϊκές περιουσίες. Να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι και σε αυτό το μέτωπο που έχει την ίδια αιτία που γεννά και τα υπόλοιπα προβλήματα της Εργατικής Τάξης. Αιτία που δεν είναι άλλη από το εκμεταλλευτικό σύστημα στο οποίο ζούμε, που λειτουργεί για να γίνονται οι πλούσιοι ακόμα πλουσιότεροι και η Εργατική Τάξη να υποφέρει κάθε μέρα περισσότερο.

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...