Εργατικό Κέντρο Άρτας – Σύλλογος Γυναικών Άρτας : Όλοι και όλες στην εκδήλωση την Τετάρτη 8 Μάρτη

Δημοσιεύτηκε στις

Όλοι και όλες στην εκδήλωση την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 6.30μμ, στο Εργατικό Κέντρο Άρτας

 

Εργαζόμενη, άνεργη, νέα, γυναίκα

Τιμάμε τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση χιλιάδων εργατριών στα εργοστάσια ενδυμάτων και κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μάρτη 1857, που ζητούσαν ανθρώπινη ζωή με μείωση των ωρών εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και εξίσωση με εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους, δουλειά με δικαιώματα.Οι εργάτριες αυτές πάλεψαν κόντρα στην πρωτοφανή τρομοκρατία των εργοδοτών, τις απολύσεις και τους εκβιασμούς, αλλά και την άγρια επίθεση της αστυνομίας, που με εντολή των βιομηχάνων, έβαψε στο αίμα τη διαδήλωση.Δίνοντας ζωντανά το επίκαιρο μήνυμα που εξακολουθεί να εκπέμπει 160 χρόνια μετά, και για τις σημερινές εργαζόμενες, άνεργες, νέες γυναίκες.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Άρτας και ο Σύλλογος Γυναικών Άρτας τιμώντας τον ηρωικό αγώνα των εργατριών της Νέας Υόρκης, συνεχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ειρήνη, καλώντας όλες τις εργαζόμενες, άνεργες, νέες, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους, να μπουν στα σωματεία και στον αγώνα, κόντρα στις δυσκολίες της εποχής μας, διεκδικώντας:

  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο. Κατάργηση της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Μέτρα στήριξη όλων των ανέργων με 600 ευρώ επίδομα το μήνα, για όσο διαρκεί η ανεργία.

  • Κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Επιστροφή όσων μας αφαιρέθηκαν από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, στα χρόνια της κρίσης, από την εργοδοσία και το κράτος.

  • Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ (και να είναι υποχρεωτικές για όλους), του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και των κλαδικών μισθών στην προ κρίσης εποχή. Νομοθετική καθιέρωση της Κυριακής Αργίας.

  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, για την οποία θα πληρώνει το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ. Πλήρη σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες και 5 χρόνια νωρίτερα αντίστοιχα σε όσους είναι στα Β.Α.Ε.

  • Επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού σε όλες τις γυναίκες (2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μετά). Επί πλέον 1 χρόνο γονική άδεια με αποδοχές στη μάνα ή τον πατέρα. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένεια ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία, ή ανάπηρα παιδιά.

  • Επίδομα 1.000 € για κάθε γέννα, από το κράτος. Κάλυψη των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

  • Άδεια μητρότητας για 1 χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να την πάρει και ο πατέρας. Εφαρμογή του νόμου για απαγόρευση απόλυσης εγκύου.

  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια και παιδεία για όλους.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ!

 

Περισσότερα

Σύλλογος Συνταξιούχων (ΙΚΑ) ΕΦΚΑ Ν. Αχαΐας: 1η Μάη Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, Ο Σύλλογος Συνταξιούχων (ΙΚΑ) ΕΦΚΑ Ν. Αχαΐας «Η Αναγέννηση» μαζί με τον Σύλλογο...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: Οι αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου θα κερδίσουν!

1η Μάη 2024 Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία είναι Απεργία! Οι αγώνες των εργαζομένων όλου του...

Κοινό ψήφισμα συνδικαλιστικών οργανώσεων στο χώρο της δικαιοσύνης ενάντια στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΝΑ...