Εργατικό Κέντρο Άρτας: Αγώνας, ρήξη, ανατροπή για δωρεάν πρόνοια – υγεία, αποκλειστικά δημόσια και λαϊκή

Δημοσιεύτηκε στις

Τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου και γενικότερα στο χώρο δημόσιας υγείας τόσο στην Άρτα όσο και σε όλη τη χώρα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά δυστυχώς οξύνονται με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια άθλια και επικίνδυνη κατάσταση τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους υγειονομικούς. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ αξιοποιώντας την ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 8 ΙΟΥΝΗ και με την μαζική συμμετοχή σ΄αυτήν.

Η απεργία, μπορεί να γίνει αφετηρία για την κλιμάκωση του αγώνα, για να δυναμώσει η κοινή δράση με τα άλλα σωματεία των εργαζομένων και τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις. Ο πόλεμος συνεχίζεται! Δεν θα πάρουμε ανάσα, αν δεν ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που ζούμε!

Η κυβέρνηση λέει ψέματα και προσπαθεί να εξαπατήσει το λαό, να τον παραπλανήσει, ότι τάχα “αλλάζουμε σελίδα”, για το “πέρασμα σε νέα εποχή”. Με τα νέα μέτρα, που ψήφισε, ξεθεμελίωσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, μετατροπής των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα, αύξησης των εισφορών, αύξησης των έμμεσων και άμεσων φόρων, μείωσης των μισθών, με το δημοσιονομικό κόφτη, με τα μνημόνια διαρκείας, οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση.

Δεν θα έχουν τελειωμό τα αντιλαϊκά μέτρα, αν δεν συγκρουστούμε με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου οποιασδήποτε απόχρωσης, αν δεν συμβάλουμε και εμείς στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας, για ριζικές ρήξεις και ανατροπές στην κοινωνία και στην οικονομία. Τη στήριξη της κερδοφορίας και της “ανάπτυξης”, υπηρετούν η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, των μονάδων του ΠΕΔΥ, των ΚΥ, των προνοιακών ιδρυμάτων. Για αυτό ετοιμάζουν την “αξιολόγηση”, νέες περικοπές στους μισθούς, δεν έχουν διαθέσει ούτε ένα ευρώ για να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι, να στελεχωθούν τα πολυιατρεία, που έχουν μείνει τα μισά από αυτά που ήταν ενταγμένα στο ΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ και άλλα θα κλείσουν στη πορεία.

Όπως ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο έτσι είναι και τώρα. Όπως ο αξονικός τομογράφος είχε τεθεί πάλι εκτός λειτουργίας το 2013 έτσι και τώρα παραμένει εκτός« λειτουργίας. Όπως ήταν υποβαθμισμένες οι υπηρεσίες υγείας στα ΚΥ έτσι και τώρα συνεχίζουν να παραμένουν υποβαθμισμένες καθώς επίσης και στα πρώην πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Όσο για τους ανασφάλιστους που η κυβέρνηση τους έχει κάνει σημαία για την δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της “κερνάει με ξένα κόλλυβα”. Δε βάζει ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και φορτώνει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή ουσιαστικά στους εργαζόμενους. Εφαρμόζει την ίδια πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που στέλνει στην ανεργία και τη μαύρη εργασία χιλιάδες εργαζόμενους, τους αφαιρεί τα βιβλιάρια ασθενείας και για να τα ξαναδώσει στέλνει το «μπιλιετάκι» για πληρωμή στους ασφαλισμένους. Μάλιστα, οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να πληρώνουν, συμμετοχές, χαράτσια κ.λπ., όπως ακριβώς και οι ασφαλισμένοι για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες κ.λπ. Μόνο όσοι έχουν ατομικό μηνιαίο εισόδημα έως 200 ευρώ δε θα πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή ένα μικρό μέρος των εξαθλιωμένων.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πηγάζει, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, από την πολιτική της ΕΕ, πολιτική συνύπαρξης του δημόσιου τομέα Υγείας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακριβώς για να ενισχύεται το εμπόριο, η αγοραπωλησία, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτή η πολιτική και αυτή η οικονομία “κόβουν τα πόδια” της προόδου που θα μπορούσε να σημειωθεί, αν αξιοποιούνταν η επιστήμη, η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό προς όφελος των κοινωνικών αναγκών. Οι δημόσιες δομές θα επεκτείνονταν, αντί να συρρικνώνονται γιατί οι ανάγκες όχι μόνο πολλαπλασιάζονται, αλλά πολλαπλασιάζονται και οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν. Πρέπει να γίνει αντικείμενο σκέψης και συζήτησης στα σωματεία και στην κοινωνία, πώς γίνεται να έχουμε τέτοια αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και σήμερα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λες και ζούμε στο Μεσαίωνα.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ένα: Όσο στη δημόσια Υγεία θα αναπτύσσεται η επιχειρηματική δράση, τόσο θα πληρώνουμε τα σπασμένα και εμείς και οι ασθενείς και οι υγιείς. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι αγώνες να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, να έχει ο λαός αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία-Πρόνοια.

Αυτή την αλήθεια, την αιτία των προβλημάτων συγκαλύπτουν όλοι εκείνοι που τα “ρίχνουν” όλα στα μνημόνια, στη “κακή” διαπραγμάτευση και στους χειρισμούς της κυβέρνησης και όχι στην στήριξη της ανταγωνιστικότητας, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή.

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας, μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ενώνει τη φωνή του με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και με όλους εκείνους που παλεύουν για δημόσια δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή-πληρωμή στο νοσοκομείο, Κ.Υ, για φάρμακα και εξετάσεις. Καμία δημόσια υπηρεσία να μη κλείσει, να μη μειωθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια, καμία απόλυση.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα της ανάπτυξης κοινής δράσης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση μέσα και έξω από αυτό, για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τώρα να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο, στην Ε.Ε και το ΔΝΤ, να κλιμακώσουμε τους αγώνες, διεκδικώντας:

  • Να τεθεί άμεσα σε λειτουργία ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου καθώς επίσης να επιλυθούν και τα υπόλοιπα προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

  • Να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Καμία κατάργηση των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Καμία απόλυση.

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και του Κέντρου Αποκατάστασης με βάση τις ανάγκες για προστασία της υγείας των πολιτώντηςπεριοχής,μεπροσλήψειςμόνιμουνοσοκομειακούκαιλοιπούπροσωπικούκαιμετηναπαραίτητηυλικοτεχνικήυποδομή.

  • Να στελεχωθούν με επάρκεια και με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων όλες οι μονάδες του ΠΕΔΥ. Να μη κλείσει καμιά μονάδα ΠΦΥ.

  • Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβάσεις έργου. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους.

  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ!

  • Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου, για θεραπείες, επεμβάσεις ή νοσηλεία, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

  • Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

  • Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει πλήρως και άμεσα τα επείγοντα περιστατικά

  • Άμεση χρηματοδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Να αυξηθεί η φορολογία στο κεφάλαιο 45%.

  • Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα σε νυχτερινά -αργίες – υπερωρίες-εφημερίες που οφείλονται από 1/1/2008.

 

Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για τον προγραμματισμό της περαιτέρω δράσης μας ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας, σας καλούμε στη σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Άρτας τη

Δευτέρα 6 Ιούνη στις 7.30μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας.

 

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλλουν τη σιγή...

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Κλαδικό Σωματείο στην Ενέργεια καταγγέλλει την Italgas για την επιχείρηση μη ανανέωσης...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Για τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Χθες η διοίκηση της εταιρίας...