ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ :Ακαδημία ταξικής υποταγής η Ακαδημία Εργασίας της ΓΣΕE

Δημοσιεύτηκε στις

 

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτη και προκλητική, εγκύκλιο της ΓΣΕΕ σχετικά με το κάλεσμα στήριξης των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, για τη συμμετοχή συνδικαλιστών στη περίφημη Ακαδημία Εργασίας της ΓΣΕΕ για απαραίτητη συνδικαλιστική εκπαίδευση και σωφρονισμό στα ιδεώδη της ΕΕ, του κοινωνικού διαλόγου και κοινωνικού εταιρισμού.

 

Είναι προφανής ο διπλός στόχος και η στιγμή που οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, με το μανδύα του καθηγητή και του ειδήμονα αναλαμβάνουν δράση. Την στιγμή που πάνω από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες με συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις έδωσαν μαθήματα οργάνωσης του αγώνα διεκδίκησης προβάλλοντας τις λαϊκές τους ανάγκες για  ζωή με δικαιώματα καταθέτοντας το δικό τους πόρισμα με πρόταση Νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, την στιγμή που καλούνται οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία  να πάρουν αποφάσεις για Γενική απεργία στις 24 Νοέμβρη, την ίδια  στιγμή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλεί τους συνδικαλιστές σε μαθήματα ταξικής συναίνεσης. Οι μέντορες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού επιδιώκουν να εκπαιδεύσουν και να προετοιμάσουν την επομένη βάρδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού τους.

 

Λαγός, λοιπόν στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια  με  πρωτοβουλία δική της και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ),λειτουργεί η Ακαδημία Εργασίας, καθώς, οι σχετικές διακηρύξεις που υπάρχουν είναι εναρμονισμένες με την πολιτική εμπορευματοποίησης και Ιδιωτικοποίησης της Παιδείας που εφαρμόζεται από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις. 

 Στον οδηγό σπουδών περιλαμβάνονται μαθήματα όπως «Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Αρχές Δημοκρατικού Πολιτεύματος» ,όμως δε θα βρει κανένας μάθημα  για την εκμετάλλευση και  το κέρδος. Προφανώς, τέτοιες έννοιες και τέτοια ζητήματα δεν εντάσσονται στην προβληματική της Ακαδημίας και πολύ περισσότερο στην «εκπαίδευση» των νέων συνδικαλιστών. Όχι, οι συνδικαλιστές δε θα μάθουν για τις «τάξεις», τέτοια έννοια δε χρειάζεται στη διδασκαλία της Ακαδημίας,δε χρειάζεται να διδάσκεται η πάλη των τάξεων.

 Στην ίδια κατεύθυνση και τα άλλα μαθήματα όπως  «Τεχνικές Διαπραγματεύσεων», «Θέματα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού»,  φράσεις παρμένες απευθείας από το λεξικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στοχεύουν να αποκρύψουν τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα  των καπιταλιστικών οικονομιών. Να φορέσουν καινούριο κοστούμι στον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ,στήνοντας ταυτόχρονα άλλον ένα μηχανισμό κοινωνικής συναίνεσης και χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία προβάλλει σαν επιχείρημα «την ανάδειξη του σύγχρονου και ηγετικού ρόλου της συνδικαλιστικής παρέμβασης με ευρωπαϊκές προδιαγραφές,θέλοντας να τον μετατρέψει δηλαδή σε εργατοπατέρα με… πτυχίο, ώστε πιο αποτελεσματικά να βγάζει κοινές ανακοινώσεις με την μεγαλοεργοδοσία, την κυβέρνηση και τους σοφούς του ΔΝΤ.

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός παρά το γεγονός ότι ασκείται οργανωμένα, έχει ανάγκη επιπλέον ιδεολογικής στήριξης. Η λαϊκή δυσαρέσκεια, που απορρέει από την εφαρμογή των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απαιτεί μια ισχυρότερη απολογητική. Αυτή την ισχυρότερη απολογητική φιλοδοξούν να την παρέχουν μέσω της Ακαδημίας Εργασίας. Ακόμα  και στο επίπεδο των εντυπώσεων οι «μορφωμένοι» συνδικαλιστές θα προβάλλονται ως περισσότερο αξιόπιστοι από τους άλλους οι οποίοι θα είναι «ξεπερασμένοι», και «αδαείς». Επιδιώκεται η ολοκληρωτική, αν είναι δυνατό, διάβρωση του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε αυτό το ίδιο και οι εργαζόμενοι να μετατραπούν σε θερμούς υποστηρικτές ή απαθείς δέκτες της εργασιακής ζούγκλας, που μας επιβάλλουν.

 Το μεγαλύτερο σχολείο για τους τίμιους συνδικαλιστές, είναι η Συνέλευση του Συνδικάτου, το περιεχόμενο της ανασύνταξης του Εργατικού Κινήματος, η γραμμή ρήξης και ανατροπής απέναντι στα μονοπώλια, είναι το  σχολείο της οργανωμένης ταξικής πάλης, το σχολείο που η πρωτοπόρα δράση, με ανιδιοτέλεια και με πίστη στα ιδανικά, τις αξίες και τα συμφέροντα της τάξης μας ,θα βαδίσει στο δρόμο  για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μας, σε σύγκρουση με ΕΕ, την εργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό.

Για το Δ.Σ

Περισσότερα

Σωματείο Αρχαιολογίας Άρτας: Η 1 Μάη είναι ημέρα αγώνα και διεκδίκησης

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ  Γιατί η 1η Μάη δεν είναι αργία, μέρα των...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ: Πρόσκληση σε αντιπολεμική εκδήλωση

Λάβαμε αυτή την πρόσκληση στην οποία θα συμμετέχουμε με τα σωματεία και τους φορείς...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη διεκδίκηση του 8ώρου ως...