Εργατικά Κέντρα – Ομοσπονδίες – Συνδικάτα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Εργαζόμενους του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

 

Εργατικά Κέντρα – Ομοσπονδίες – Συνδικάτα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Εργαζόμενους του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) υπογράφοντας το παρακάτω ψήφισμα

Ψήφισμα

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) στον αγώνα τους ενάντια στις προωθούμενες απολύσεις και τη διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου (Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Τρίπολης).

Μετά την προσχεδιασμένη αποχώρηση του ΣΕΒ από το ΕΛΙΝΥΑΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνεται απροκάλυπτη συμπόρευση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ με την αρχική πρόταση του ΣΕΒ για κλείσιμο των περιφερειακών παραρτημάτων και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υποχρηματοδότηση οδηγούν σε υπονόμευση των δυνατοτήτων παραγωγής επιστημονικού έργου που αφορά την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Όλα αυτά προωθούνται σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η επικινδυνότητα στους χώρους δουλειάς, που εκφράζεται με αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών που θερίζουν.

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση του Ινστιτούτου, η υποβάθμιση των υποδομών του και η μεθόδευση συρρίκνωσής ή κλεισίματός του, είναι ενταγμένη στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, είναι που οδηγεί το ΕΛΙΝΥΑΕ σε ανεπαρκή χρηματοδότηση και τη συσχετίζει με την κρατική πολιτική «στάσης πληρωμών» για να εμφανίζει, εκτός των άλλων, δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Ο αγώνας των εργαζόμενων του ΕΛΙΝΥΑΕ μπορεί να δεθεί ακόμα περισσότερο με τον αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας για την προοπτική της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, με μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ-ΔΝΤ.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει την ευθύνη να λάβει άμεσα μέτρα για να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων, για τη διατήρηση και αύξηση του επιστημονικού του δυναμικού, για την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΙΝΥΑΕ απ΄το ΛΑΕΚ και το κράτος, τη διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου, την αναβάθμιση της ερευνητικής δραστηριότητας και των σχετικών υποδομών με προτεραιότητα στους κλάδους με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και την υψηλότερη βιομηχανική ρύπανση.

Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα των περιφερειών, τα ταξικά σωματεία και τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων σε συντονισμό για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

    

Υπογραφές για συμπαράσταση στους εργαζόμενους του ΕΛΙΝΥΑΕ

 

Εργατικά Κέντρα:

  1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου

  2. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου

  3. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας

 

Ομοσπονδίες:

  1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών

  2. Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών

  3. Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

  4. Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

  5. Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας

  6. Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών

 

 

Συνδικάτα:

  1. Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ

  2. Σωματείο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Ν. Αττικής

  3. Σωματείο Εργαζομένων στην TASTY FOODS

  4. Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ

  5. Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας

  6. Συνδικάτο Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών ΙΓΜΕ

  7. Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής-Βοιωτίας-Εύβοιας-Κορίνθου

  8. Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

  9. Σύλλογος Εργαζομένων στην Εταιρία Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε.

  10. ΠΕΜΕΝ

  11. ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

  12. ΠΕΕΜΑΓΕΝ

  13. ΠΕΣ/ΝΑΤ

Περισσότερα

Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής: Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Η προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλλουν τη σιγή...

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το Κλαδικό Σωματείο στην Ενέργεια καταγγέλλει την Italgas για την επιχείρηση μη ανανέωσης...

Σωματείο Εργαζομένων Mitel Networks: Για τις απολύσεις που ανακοινώθηκαν από την εταιρία

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, Χθες η διοίκηση της εταιρίας...