Ενημερωτικό Σημείωμα για τις επικουρικές συντάξεις

Δημοσιεύτηκε στις

`Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για να προχωρήσει πιο γρήγορα στη μείωση των συντάξεων δημιουργεί «ατομικές μερίδες» των ασφαλισμένων, και είναι στην τελική ευθεία η έκδοση ενός νέου αντιδραστικού κανονισμού πού πετσοκόβει τις επικουρικές συντάξεις.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες κυβερνήσεων και διοικήσεων ασφαλιστικών ταμείων πού ουσιαστικά ομολογούν ότι οι καρτέλες που ήταν συνημμένες με τις πληρωμές βρίσκονται σε τσουβάλια όπως τα έστελναν οι τράπεζες, ενώ προχώρησαν σε απολύσεις και διαθεσιμότητες αποδεικνύοντας ότι δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις υποχρεώσεις απέναντι στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν «χάσει», εξαφανίσει τα αρχεία, καλώντας τους λογιστές και λογιστικά γραφεία να εντατικοποιήσουν την δουλειά τους και να δώσουν όποια στοιχεία θέλουν οι εργοδότες.

Στα πλαίσια αυτά καλούνται όλοι οι εργοδότες, να αποστείλουν στο ΕΤΕΑ, σε ηλεκτρονική μορφή, το σύνολο της πληροφορίας(ακόμη και από…το 1943) σχετικά με την δήλωση της ασφάλισης (μισθολογικές καταστάσεις) και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών (κατάθεση σε τράπεζα) μέχρι και την περίοδο 11ος/2013, για το σύνολο των εργαζομένων τους, πρώην ασφαλισμένων στους Τομείς ΤΕΑΥΕΚ, ΤΕΑΠΟΖΟ, ΤΕΑΕΙΓΕ, ΤΕΑΥΝΤΠ και ΤΕΑΧ του τ. ΤΕΑΙΤ και νυν ασφαλισμένων στο ETEA.

Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).σε χειρότερη κατάσταση είναι οι ασφαλισμένοι σε εμπορικά καταστήματα(ΤΕΑΥΕΚ) πού η αναμονή για απονομή σύνταξης μπορεί να φτάσει τα 4 χρόνια Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν την κατάσταση από το 2005,αλλά οι διορισμένες κυβερνήσεις και οι κυβερνητικοί επίτροποι τα γνώριζαν όλα, αλλά συνειδητά ..διαμόρφωναν την κατάσταση. Η μείωση προσωπικού και στο συγκεκριμένο ταμείο είναι συνειδητή πολιτική ,αφού τώρα σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούν πάνω από 5500 δικαιούχοι. Αποτέλεσμα οι μεγάλες καθυστερήσεις και η αναστολή έκδοσης συντάξεων ,έτσι ώστε να εκδοθούν με τις νέες περικοπές πού ετοιμάζονται .Κάποιες πληροφορίες λένε ότι τα αναδρομικά των συντάξεων θα δίνονται σε 4ετήσιες δόσεις κλπ.

Ουσιαστικά προχωρούν και προετοιμάζουν τη διάλυση της επικουρικής όπως την ξέραμε, μέ με την προτροπή και ενίσχυση από την ΕΕ, με είσοδο των ασφαλιστικών πολυεθνικών εταιριών στο δεύτερο πυλώνα ,δηλαδή ιδιωτική ασφάλιση χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση για το ύψος των συνταξιοδοτικών αποδοχών. Ταυτόχρονα οι ανατροπές είναι μήνυμα και για τίς αλλαγές πού θα επιχειρήσουν και στις κύριες συντάξεις.

Η καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων ένας μεγάλος έμμεσος δανεισμός μέσω των ταμείων από τους συνταξιούχους ή όσους καταθέτουν δικαιολογητικά και τους δίνουν προσωρινή σύνταξη.

Συνειδητή είναι η τεράστια έλλειψη προσωπικού και του απαιτούμενου εξοπλισμού. Οι απολύσεις που γίνονται συνέχεια στα ταμεία επιδεινώνουν την κατάσταση και προετοιμάζουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση και ανάθεση σε επιχειρηματικά συμφέροντα της έκδοσης των συντάξεων.

Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό και να ενισχυθούν τα ταμεία με σύγχρονο εξοπλισμό, να προχωρήσει τάχιστα η ψηφιοποίηση τού ασφαλιστικού βίου.

Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.Καμία μείωση και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Περισσότερα

Αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι – 25 χρόνια από το πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το πόλεμο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ...

Αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

ΦΩΤΟ https://flic.kr/s/aHBqjBndJd https://youtu.be/GYf6K9V9E8A?feature=shared

Όλοι στην Απεργία την 1η Μάη

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη...