Ενημερωτική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

 

Τί πρέπει να ξέρεις για τη ΣυλλογικήΣύμβαση Εργασίας

 Ενημερωτική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό

 Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

είναι η έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών με την οποία καθορίζονται οι όροι εργασίας και ορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δύο μερών.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις αφορούνε την υπεράσπιση της εργατικής τάξης και του βιοτικού της επιπέδου από την εκμετάλλευση των εργοδοτών. Η υπογραφή τους αποτελούσε πάντα αντικείμενο αποφασιστικής διεκδίκησης και αγώνα των εργαζομένων, γι’ αυτό και η εργοδοσία ανεξάρτητα από τους ελιγμούς που κάνει κάθε φορά κάτω από το βάρος των αγώνων μας, ποτέ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να συμπιέζει μισθούς και δικαιώματα προς τα κάτω.

Στους χώρους του επισιτισμού τα τελευταία 5 χρόνια, οι εργοδότες δίνουν ό,τι μισθούς θέλουν, εφαρμόζουν ό,τι ωράρια θέλουν, δε δίνουν ρεπό, άδειες, διαλείμματα.

Να γιατί χρειάζεται να γνωρίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι καλά τί είναι συλλογική σύμβαση, γιατί είναι σημαντικό για τη ζωή μας μέσα αλλά κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Να γιατί χρειάζεται να είμαστε όλοι ενημερωμένοι, οργανωμένοι κι ενεργοί στα Σωματεία μας, έχοντας ως μοναδικό συμφέρον να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας, με την οργάνωση και τη συμμετοχή μας.

Μέσα από αυτό το τετρασέλιδο θα μάθουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνει η συλλογική σύμβαση εργασίας υπόθεση όλων των εργαζομένων στο επισιτισμό.

Μόνον αν κατανοηθεί η αναγκαιότητά της θα μπορέσουμε να αναγκάσουμε με αγώνα τις εργοδοτικές οργανώσεις να την υπογράψουν.

 Τί ισχύει σήμερα;

Σήμερα στα επισιτιστικά καταστήματα και στα ζαχαροπλαστεία υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Όμως δεν είναι υποχρεωτική για όλα τα καταστήματα αφού αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή της να είναι οι εργοδότες μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων. Σε διαφορετική περίπτωση οι μισθοί δεν μπορεί να είναι κάτω από 586 ευρώ μικτά.

Η Συλλογική Σύμβαση προβλέπει κατώτερο μισθό ανάλογα με την ειδικότητα και την κατηγορία του καταστήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε 667,52 ευρώ για τους ψήστες, 737,73 ευρώ για τους μαγείρους Α΄, 742,96 ευρώ για τους μπάρμαν, 680,26 ευρώ για τους μπουφετζήδες και 657,70 ευρώ για τους διανομείς. Οι σερβιτόροι αμείβονται με ποσοστό 10% επί των εισπράξεων και οι βοηθοί τους 3%.

Παρ’ όλα αυτά σήμερα ακόμα και οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης καταστρατηγούνται στις περισσότερες επιχειρήσεις.

Τα ωράρια είναι ατελείωτα, τα ρεπό και τα διαλείμματα ανύπαρκτα.

Στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

 Τί παλεύουμε;

Παλεύουμε να καλύψουμε τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια της κρίσης σε εισόδημα και εργατικά δικαιώματα.

Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Επισιτισμό με μικτούς βασικούς μισθούς:

950 ευρώ για μάγειρους Α΄ και μπάρμαν

870 ευρώ για τον μπουφετζή

860 ευρώ για τον πωλητή φαγητών

850 ευρώ για το διανομέα και το λαντζέρη

Να υπογραφεί ΣΣΕ στα Ζαχαρώδη

με βασικούς μισθούς:

 

Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα Ζαχαροπλαστεία με μικτούς βασικούς μισθούς:

990 ευρώ για τον τεχνίτη

930 ευρώ για τον βοηθό

και 38 ευρώ μεροκάματο για τον λαντζέρη

 

Διεκδικούμε για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου

5θημερο, 7ωρο 35ωρο

Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

Διασφάλιση μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις όλων των επιδομάτων, των δώρων, των αδειών, των αποζημιώσεων απόλυσης, της επαναπρόσληψης των εποχικών συναδέλφων και όλων των όρων των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων.

Τί αποτελεί σήμερα σύγχρονη ανάγκη για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του

Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να επανακαθορίσουμε τί αποτελεί για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του σύγχρονη ανάγκη.

Ο παραγόμενος από τον εργατοϋπάλληλο πλούτος είναι πολλαπλάσιος από αυτόν περασμένων δεκαετιών. Ο τουρισμός παγκόσμια το 2016 ξεπέρασε το 1,4 δις τουρίστες. Τη χώρα μας θα επισκεφτούν φέτος συνολικά πάνω από 28 εκατομμύρια τουρίστες, όταν το 1980 μόλις και ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια. Εκατοντάδες επισιτιστικές αλυσίδες δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη σημαντικά έχουν συμβάλει στο επίπεδο της ζωής του ανθρώπου η εξέλιξη των τεχνολογιών και της επιστήμης.

Μπορούμε λοιπόν σήμερα να μην προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις μας με βάση τα όσα παράγουμε; Μπορούμε αρκεστούμε σε όσα θεωρούσαμε ανάγκες, πριν από 40, 30 ή ακόμα και 20 χρόνια;

Μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, τη μισή δουλειά-μισή ζωή, την ανασφάλιστη εργασία;

Σήμερα, σύγχρονη ανάγκη είναι:

  • Η μόνιμη και σταθερή δουλειά όλο το χρόνο. Η θέση του ΠΑΜΕ για τουρισμό και αναψυχή ως δικαίωμα για την εργατική-λαϊκή οικογένεια, μπορεί να εξασφαλίσει για τον εργαζόμενο του κλάδου δουλειά όλο το χρόνο, χωρίς την ανεργία και την εποχικότητα να μπαίνουν εμπόδιο στην επιβίωση του.

  • Κοινωνική Ασφάλιση που να εξασφαλίζει ένα διευρυμένο πλέγμα προστασίας, ώστε μετά τον εργάσιμο βίο να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων, να υπάρχει συνολική κάλυψη και φροντίδα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, το δικαίωμα και η προστασία της μητρότητας, η ασφάλιση των παιδιών, τα προνοιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες.

  • Μισθοί που να ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο διαβίωσης με βάση τον παραγόμενο πλούτο και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών.

  • Η μείωση του εργάσιμου χρόνου ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να απολαμβάνει τον κόπο από την δουλειά του, να αναπτύσσει τις δραστηριότητες που επιθυμεί, να αφιερώνει περισσότερο χρόνο για την οικογένειά του.

  • Η δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια και καθολική πρόσβαση στην μόρφωση και στην αποκατάσταση της υγείας του.

  • Η φθηνή λαϊκή στέγη με τις όλες τις ανέσεις που προσφέρει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς την απειλή των πλειστηριασμών.

  • Η διακοπές και η αναψυχή, ο τουρισμός και η δυνατότητα να γνωρίσει ο εργαζόμενος τον τόπο του, άλλα μέρη και πολιτισμούς.

 

Τί Σωματεία θέλουμε

Το Σωματεία μας είναι οι οργανώσεις όλων των εργαζομένων ενός κλάδου, ή μιας επιχείρησης που πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, αλλά κυρίως στη συλλογική σκέψη και δράση απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν την εργατική τάξη στην μόνιμη εξαθλίωση, για να υποταχτούμε όλοι στη βαρβαρότητα που θέλουν να επιβάλλουν.

Τα σωματεία πρέπει να είναι μαζικά, ανοιχτά, δημοκρατικά, να συγκεντρώνουν στις γραμμές τους όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, εθνικότητας, πολιτικών ηs θρησκευτικών αντιλήψεων. Να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των μελών τους απέναντι στην εργοδοσία, να διαπαιδαγωγούν στο πνεύμα της ταξικής πάλης.

Να αντιμετωπίζουν άμεσα κάθε επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα, στις απολύσεις, τους όρους δουλειάς. Να οργανώνουν και να κινητοποιούν τους εργαζόμενους. Μέσα από αυτό το δρόμο τα σωματεία αποκτούν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, γίνονται μαζικά, δυναμικά.

Τέτοια σωματεία θέλουμε!

 

Τί κίνημα θέλουμε σήμερα

Κίνημα ταξικό, οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της.

Κίνημα μαζικό, οργανωμένο με βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο

Κίνημα απαλλαγμένο από τους εγκάθετους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων

Κίνημα που δεν παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της εργατικής οικογένειας, για την ανατροπή και κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων.

Κίνημα διεθνιστικό που παλεύει για έναν ενιαίο σκοπό σε κάθε ξεχωριστή χώρα.

Για τέτοιο κίνημα δίνουν μάχη καθημερινά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ σε κάθε κλάδο και συνολικά αποτελεί χώρο ταξικής συσπείρωσης σωματείων, συνδικαλιστών, επιτρόπων αγώνα, που παλεύουν συντονισμένα, πανελλαδικά, με όρους μαζικού κινήματος, με πλαίσιο στόχων πάλης που εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και συγκρούεται με τη στρατηγική του κεφάλαιου, στη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Συνενώνει ιδιωτικούς, δημόσιους, άνεργους, συνταξιούχους κ.λπ. Δεν περιμένει τη ΓΣΕΕ ηs την ΑΔΕΔΥ για να δράσει. Καθημερινά προσπαθεί ν’ αναπτύσσει πολύμορφη πάλη μέσα από τα σωματεία που συσπειρώνονται σε αυτό.

Περισσότερα

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ: Αποχαιρετάμε την Αθηνά των αγώνων, την Αθηνά μας

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, φωτορεπόρτερ, διοικητικοί που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ αποχαιρετούμε...

Εκδήλωση για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου,...

Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ζώνη

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη των εφοπλιστών Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα...