Ενημέρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το φορολογικό

Δημοσιεύτηκε στις

Συνοπτική ενημέρωση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για το νέο φορολογικό

 Το 2014, αν δεν τους σταματήσουμε θα βρεθούμε μπροστά σε ασήκωτους φόρους και χαράτσια. Τα χρόνια 2011-12 δεχτήκαμε μια φορολογική καταιγίδα που χειροτέρευσε δραματικά την κατάσταση πού υπήρχε ήδη από το έτος 2010 και με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το 2013 βελτιώθηκε φορολογικά η θέση των πιο ασθενέστερων οικονομικά τμημάτων, θυμίζοντας το ανέκδοτο με το γάιδαρο του Χότζα. Τσάκισαν μισθούς διέλυσαν εργασιακές σχέσεις και έχουν το θράσος να μιλάνε για ελαφρύνσεις. Τα αποτελέσματα της «επιδρομής» τους αποτυπώνονται  στα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες.

Ξέρουν καλά ότι δεν μπορούν να μαζέψουν άλλα χρήματα από τους πιο χαμηλόμισθους και ταυτόχρονα θέλοντας να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια, οι όποιες «ελαφρύνσεις» στους χαμηλόμισθους μεταφέρονται και επιβαρύνουν τους υπόλοιπους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο και τα άλλα υψηλά εισοδήματα ενισχύονται. Για τις επιχειρήσεις για το 2013 οι φόροι φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ, και για το λαό άμεσοι και έμμεσοι φόροι (που στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταβάλλονται από τα λαϊκά στρώματα) άνω των 42,5 δισ. ευρώ!

Η φορολογική επέλαση θα κλιμακωθεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν 20 Μάρτη-30 Ιούνη 2014  και που αφορούν στα φετινά εισοδήματα τού 2013. Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2013 θα υπολογίζονται αυτόματα και  τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδίδονται άμεσα, και η πληρωμή θα γίνεται στις 31 Ιούλη, 30 Σεπτέμβρη και 30 Νοέμβρη 2014.

Είναι σίγουρο ότι ακόμα και όσοι δεν θίχτηκαν από τη νέα κλίμακα είτε φαίνεται να είχαν κατ’ αρχήν μειώσεις μέσω της μηνιάτικης παρακράτησης φόρου, θα προκύψουν επιβαρύνσεις λόγω της κατάργησης των εκπτώσεων φόρου για ασφάλιστρα ζωής, φροντιστήρια και δίδακτρα, ενοίκια κύριας και φοιτητικής κατοικίας, τόκους στεγαστικών δανείων, διατροφή μεταξύ συζύγων, κ.α. Από κάθε οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο-αποκλειστικά και μόνο γι’ αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών – αρπάζουν από 200 ευρώ (100 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου και άλλα τόσα για τα δίδακτρα) σε σύγκριση με το 2013 και από 480 ευρώ σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και με την κατάργηση της έκπτωσης της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων.

 Ο Φόρος εισοδήματος το 2014 θα είναι «φουσκωμένος» κατά 1,3 δισ ευρώ, από την εφαρμογή της νέας κλίμακας μισθωτών- συνταξιούχων κατά την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2013, τη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, που πλέον θα φορολογούνται  από το πρώτο ευρώ

 Αφού κατάργησαν πλήρως το αφορολόγητο όριο (12.000 ευρώ το 2010), προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα ακραίας φτώχειας και αντιδράσεων από τους χαμηλόμισθους, θέσπισε έκπτωση φόρου 2100 ευρώ με αποτέλεσμα όσοι μισθωτοί έχουν καθαρό εισόδημα ετήσιο έως 9.000 ή 650 ευρώ μηνιαία, δεν έχουν άμεσο φόρο εισοδήματος, αν και πληρώνουν αρκετούς φόρους μέσω της έμμεσης φορολογίας.

 Για εισοδήματα του 2013 έως 12.000 ευρώ καθαρά, δηλαδή 920 καθαρά το μήνα,  φαίνεται ότι υπάρχει μείωση φόρου ή στασιμότητα σε σύγκριση με το 2012,αλλά πολύ μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με το 2010. Για εισοδήματα του 2013 καθαρά πάνω από12.000 ευρώ αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση όλων σχεδόν των φοροαπαλλαγών, και εάν συνυπολογίσουμε και το επίδομα παιδιών (στον άνδρα και ανάλογα με το εισόδημα),η κατάσταση χειροτερεύει η είναι ίδια με το 2012 και χειρότερη από το 2010 για τον άνδρα ,τη γυναίκα και συνολικά για την οικογένεια.

 Η κατάσταση χειροτερεύει με τη καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος με το ΦΠΑ στα είδη διατροφής, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα , την εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης κλπ Συνεχίζουν να ισχύουν τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας, το Χαράτσι που έγινε μόνιμο πλέον με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (που φορολογεί κάθε σπιθαμή γης). Οι έμμεσοι φόροι, που έχουν ως βάση το εισόδημα που καταναλώθηκε, πλήττουν τα μικρά εισοδήματα που δαπανώνται στο σύνολό τους σε δαπάνες διαβίωσης, ενώ απορροφούν ελάχιστο μέρος των μεγάλων εισοδημάτων. Έτσι οι έμμεσοι φόροι αποτελούν πάνω από το 55% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων. 

 ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υποχρεώνονται να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους (από 25% σήμερα). Όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι (αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες), δεν υποχρεώνονται στην προσκόμιση αποδείξεων. Ως βάση υπολογισμού θα παίρνεται το μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα που θα προσδιοριστεί γι’ αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης».Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος, το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%, έναντι 10% που ίσχυε στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2013.

 Εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι ενώ είναι κατ’ ουσία μισθωτοί, πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, αντιμετωπίζονται δηλ. ως επιχειρηματίες.

Οι μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι άνεργοι, το μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών, εμπόρων, επιστημόνων, οι μικροί επιχειρηματίες και αγρότες τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παγιδευτούν στο πώς θα μοιραστούν ανάμεσά τους τα νέα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, δεν πρέπει να παγιδευτούν από την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ περί δήθεν νέας αρχής για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, δίκαιης κατανομής των βαρών κλπ.

Οι νόμοι που ψηφίστηκαν επιβάλουν σκληρή φορολογική αφαίμαξη του λαού, περιείχαν στο σύνολό τους ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κεφάλαιο (η μείωση της φορολογίας των κερδών από 40% πού ήταν (20% στα καθαρά κέρδη, 25% στα διανεμόμενα) έφτασε σε 33,4% (26% στα καθαρά κέρδη, 10% στα διανεμόμενα). Ταυτόχρονα δίνουν διάφορες  φοροαπαλλαγές πολυεθνικών με έδρα την ΕΕ, έχουμε εξαγγελίες για μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 15% κ.α.

Μαζεύουν λεφτά, για να χρηματοδοτήσουν τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές κ.λπ., που θα υλοποιήσουν την περιβόητη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα   το 2001 το 52,07% του Συνολικού Φόρου Εισοδήματος προερχόταν από φορολόγηση των Φυσικών Προσώπων και το υπόλοιπο 47,93% από τη φορολόγηση των Νομικών Προσώπων. Το 2013 τα Φυσικά Πρόσωπα  συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη σε ποσοστό 84,21%, ενώ η επιβάρυνση των Νομικών Προσώπων έχει περιοριστεί στο 15,79%. Το 2001 τα Φυσικά Πρόσωπα  πλήρωσαν 1,26 φορές περισσότερο φόρο από τα Νομικά Πρόσωπα, ενώ το 2013 τα Φυσικά Πρόσωπα πληρώνουν 5,33 φορές περισσότερο. Αυτή είναι η φορολογική «δικαιοσύνη»  Η διεύρυνση της φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της διαδικασίας κίνησης του κεφαλαίου, της όξυνσης του φορολογικού ανταγωνισμού με την εμφάνιση των φορολογικών παραδείσων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι. Κατάργηση των  δημοτικών τελών, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους Ο.Τ.Α., κατάργηση των διοδίων.

2. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, εκπαίδευση, υγεία, οικιακή ηλεκτρική ενέργεια – τηλεπικοινωνίες – ύδρευση – αποχέτευση), τα σχολικά είδη και τα φάρμακα.

3. Να επωμιστεί τα φορολογικά βάρη το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο 45% για το σύνολο των κερδών (τα δε διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται ενταγμένα στο εισόδημα με βάση τη φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει υψηλούς συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα). Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι διάφορες φοροελαφρύνσεις. Να καταργηθούν τα ευνοϊκά ειδικά φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν για τους εφοπλιστές,  και για άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

4. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον άγαμο φορολογούμενο στα 20.000 Ευρώ, για την οικογένεια στα 40.000 Ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 Ευρώ για κάθε παιδί.

 

 

Περισσότερα

Αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι – 25 χρόνια από το πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το πόλεμο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ...

Αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

ΦΩΤΟ https://flic.kr/s/aHBqjBndJd https://youtu.be/GYf6K9V9E8A?feature=shared

Όλοι στην Απεργία την 1η Μάη

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη...