Δράση για τις Φοιτητικές Εστίες

Δημοσιεύτηκε στις

Ακόμα μια χρονιά με το που άνοιξαν οι σχολές μας ήρθε στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης χιλιάδων φοιτητών. Το τσάκισμα του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος έχει εκτινάξει τις ανάγκες για ανέγερση νέων εστιών ,σύμφωνα με τα στοιχεία των γραφείων φοιτητικής μέριμνας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οι αιτήσεις για μία θέση στις φοιτητικές εστίες έχουν αυξηθεί από 20% έως και 50% σε σχέση με τα χρόνια πριν από την κρίση.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικεί να γίνουν τώρα φοιτητικές εστίες:

  • Η “Μαθητική Εστία Αγ. Αναργύρων”, που βρίσκεται δίπλα στο πάρκο “Αντώνης Τρίτσης” για τους σπουδαστές των ΤΕΙ.

  • Το ξενοδοχείο “La Mirage”.

  • Το κτήριο της οδού Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

  • Το κτήριο που βρίσκεται στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, πίσω από το εστιατόριο.

  • Το κτήριο στη Χαρμοστέρνας το οποίο προορίζεται για εστίες της Παντείου.

 

Οι υπάρχουσες δομές είναι ελάχιστες, κακοσυντηρημένες, χωρίς επαρκή φύλαξη και καθαριότητα, χωρίς ζεστό νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς ίντερνετ. Η κατάσταση πολλές φόρες είναι επικίνδυνη μέχρι και για την υγεία των εστιακών(νερό με σκουριά, πέφτουν σοφάδες από τους τοίχους, πλημμυρίζουν δωμάτια).

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Σήμερα περίπου 150.000 φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και υπάρχουν 14.000 θέσεις ( οι 6.000 είναι θέσεις από ενοικιαζόμενα δωμάτια) οι οποίες αντιστοιχούν στο 9% των φοιτητών.

Για όλους αυτούς που ακόμα αναρωτιούνται «ποιόν συμφέρει αυτή η κατάσταση;» ή έχει ακόμα αμφιβολίες για τον ποιόν υπηρετεί η πολιτική όλων των κυβερνήσεων που διαμόρφωσε την σημερινή κατάσταση, είναι ενδιαφέρουσα η έκθεση διεθνής εταιρείας συμβούλων HVS που αναφέρουν σαν ευκαιρία για επενδύσεις τη δημιουργία και τη διαχείριση φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα από ιδιώτες προφανώς, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτή η αγορά στην Ελλάδα είναι στα σπάργανα άρα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το νέο παραμύθι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη» θα πατήσει πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα μας.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα της στέγασης (πχ. αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτηρίων δήμων), η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε στις εύκολες εξαγγελίες που αρέσκονται έτσι και αλλιώς όλες οι κυβερνήσεις. Αποτελεί μέγιστο εμπαιγμό για τους χιλιάδες φοιτητές εργατικών-λαϊκών οικογενειών, αυτοί που συνεχίζουν τον ίδιο δρόμο που μας οδήγησε μέχρι εδώ να το παίζουν “σωτήρες”. Πραγματικά θέλουμε να ρωτήσουμε, αφού νοιάζονται τόσο πολύ για τις εστίες γιατί δεν δίνουν τα 7.000.000 ευρώ που χρωστάνε στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ ( φορέας διαχείρισης και εποπτείας 25 εστιών σε όλη τη χώρα ) , γιατί δεν επιστρέφουν τα κλεμμένα αποθεματικά στις σχολές μας. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με ευχολόγια και υποσχέσεις θα ξεμπερδέψουν από την πάλη των φοιτητών-σπουδαστών για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Απαιτούμε:

  • Να δοθούν τώρα τα απαραίτητα κονδύλια από το κράτος για να πάρουν ανάσα οι απαξιωμένες υπάρχουσες δομές και να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των πάγιων εξόδων.

  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.

  • Για τους φοιτητές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα.

  • Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

  • Ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση, ξεπούλημα, επιβολή ενοικίων στις ήδη υπάρχουσες εστίες.

Περισσότερα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα Οι  προσυγκεντρώσεις για την  απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 10.30πμ στην πλατεία Συντάγματος έχουν οριστεί...

Για την απόφαση του δικαστηρίου για τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια Καβάλας

Η αλληλεγγύη των συνδικάτων και των εργαζομένων που υπήρξε σε όλο το διάστημα του...

Όλοι και όλες ΤΩΡΑ στο Περιστέρι (Μαραθώνος 25) που γίνεται έξωση λαϊκής οικογένειας

Όλοι και όλες ΤΩΡΑ στο Περιστέρι (Μαραθώνος 25) που γίνεται έξωση λαϊκής οικογένειας