ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων

Μισθωτών Γραφικών Τεχνών

Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων

 

Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος

Ανακοίνωση

31/07/17

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Την Τετάρτη 02/08/17 και ώρα 13:00 μ.μ. ξεκινάει η ανακοίνωση των ομαδικών απολύσεων στο ΔΟΛ. Με ανακοίνωση του ειδικού διαχειριστή (GRANT THORNTON) καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν στο ΔΟΛ για την «αναγγελία θανάτου» των απαιτήσεών τους. Δηλαδή για την ολοκλήρωση του αντεργατικού σχεδίου που παραδίδει την εταιρία στο νέο επενδυτή, καθαρή από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Του δίνει τη δυνατότητα αξιοποιώντας τους μνημονιακούς νόμους να επαναδιαπραγματευθεί με όσους θέλει νέες ατομικές συμβάσεις με βάση τη γενική εθνική, δηλαδή τα 586 ευρώ. Αλήθεια, τι έχουν να πουν τώρα όλοι αυτοί οι συνδικαλιστές, εργοδοτικούς τους λέμε εμείς, που τις αγωνίες των εργοδοτών τις πλάσαραν ως αγωνίες των εργαζομένων, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις «να μείνει ανοιχτό το μαγαζί»;

Η νέα εργοδοσία, με τη βοήθεια των νόμων που ψήφισαν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να κερδοφορεί από τα μέσα που οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους έστησαν και λειτούργησαν για χρόνια. Οι εργαζόμενοι γίνονται θεατές σε ένα παζάρι αγοραπωλησίας των τίτλων «ιστορικών εφημερίδων», λες και αυτές οι εφημερίδες έγιναν αυτό που είναι χάρη στον μεγαλοεκδότη που είχε την ιδιοκτησία και τις καλές εποχές έβγαζε «χρυσάφι» από τη δουλειά των εργαζομένων.

Για τους εργοδότες πλούτος και χλιδή

και για τους εργάτες μίζερη ζωή.

Από την άλλη με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι πρακτικά χάνουν όχι μόνο τη θέση εργασίας τους, αλλά και χιλιάδες ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα που αξιοποιούνταν ευέλικτες μορφές εργασίας όπως το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, οι συνάδελφοι δεν θα μπουν ούτε καν στο ταμείο ανεργίας.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, καλούνται να συμμετέχουν σε διαβούλευση με πρόσκληση από τον ειδικό διαχειριστή όλες οι ενώσεις του τύπου, εκτός από αυτούς που πραγματικά αντιστάθηκαν στο σχέδιο της εργοδοσίας. Φαίνεται ενόχλησε ότι το Σωματείο Λιθογράφων και η Ένωση Φωτορεπόρτερ, από την αρχή της διαδικασίας δεν εναποθέσαμε τις ελπίδες για το μέλλον των συναδέλφων στην καλή διάθεση παλιών και νέων επενδυτών, αλλά διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα. Οι ενώσεις του τύπου που αποδέχτηκαν και στήριξαν αυτή τη διαδικασία και δεν πήραν μέτρα για την έγκαιρη οργάνωση της πάλης, έχουν ευθύνη για την κατάσταση  που βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εργάστηκαν στο ΔΟΛ, είτε συνεχίζουν να απασχολούνται ακόμα εκεί, είτε βρίσκονται σε επίσχεση, είτε είναι άνεργοι και απλήρωτοι «freelancers» να  παρευρεθούνε στη συνάντηση που καλεί ο ειδικός διαχειριστής. Προτείνουμε και με αυτό τον τρόπο να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας διεκδικώντας όλα όσα μας ανήκουν. Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν συμμετέχουμε σε διαδικασίες παζαρέματος για το τι θα χάσουμε.

Άμεσα να συγκληθεί Γεν. Συνέλευση των εργαζομένων ώστε να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει την πολιτική ευθύνη να αφήσει τα κροκοδείλια δάκρια για τους εργαζόμενους και να πάρει μέτρα ώστε:

-Να εξοφληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας με προτεραιότητα έναντι άλλων.

-Να καταβληθούνε σε όλους οι αποζημιώσεις απόλυσης με την παράδοση της καταγγελίας σύμβασης.

-Να υποχρεωθεί ο νέος επενδυτής να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας με τα συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αγωνιστικά οι Διοικήσεις των ενώσεων

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων

Μισθωτών Γραφικών Τεχνών

Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων

 

Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία

Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των «απογευματινών» επί πληρωμή...

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ: Το μέτωπο υπεράσπισης επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με το πανελλαδικό οργανωμένο κίνημα

Το μέτωπο υπεράσπισης επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ενώθηκε με το πανελλαδικό οργανωμένο κίνημα που διεκδικεί ...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας: Συνεχίζουμε Κλιμακώνουμε με απεργία τη Μ. Τετάρτη 1η Μάη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ Με Απεργία τη Μ. Τετάρτη 1η ΜΑΗ και συγκέντρωση στις 10:30πμ στο...