Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Τροφίμων για συνάντηση με ΣΕΒ

Δημοσιεύτηκε στις

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017, μετά από αίτημα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας, έγινε συνάντηση στον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) για να συζητηθούν τα σχέδια των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους εργαζόμενους σε α)οινοποιία, ποτοποιία, οξοποιία, ζυθοποιία, εμφιαλωμένα – τυποποιημένα νερά και χυμούς, β)παστερίωση γάλακτος, γ)τυποποιημένα τρόφιμα, δ)τυροκομεία, ε)πτηνοτροφία.

Τα σχέδια τα έχουμε καταθέσει εδώ και 3 χρόνια και προβλέπουν επαναφορά των κατώτατων μισθών στα επίπεδα του 2009, συμπεριλαμβάνουν τριετίες, επιδόματα κτλ.

Βέβαια, οι απώλειες που έχουμε αυτά τα χρόνια είναι μεγαλύτερες καθώς δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των μισθολογικών μειώσεων αλλά και της συνολικής επίθεσης από τους βιομήχανους και το εντολοδόχο κράτος τους. Η επαναφορά των ΣΣΕ στα επίπεδα του 2009 θα είναι ανάσα για τους εργαζόμενους του κλάδου. Πολύ περισσότερο για όσους έχουν μπει και εργάζονται στον κλάδο με χειρότερους όρους, αλλά και για αυτούς που ακόμα διατηρούν κατακτήσεις που όμως αργά ή γρήγορα θα έρθουν αντιμέτωποι με την συνεχιζόμενη επίθεση που δεν εξαιρεί κανέναν.

Η στάση των εκπροσώπων των βιομηχάνων για μία ακόμη φορά ήταν προκλητική.

Αντί να προχωρήσουμε εξαρχής στη συζήτηση κατά άρθρο, ζήτησαν να ακούσουν το περιεχόμενο των συμβάσεων! Όταν επιμείναμε να προχωρήσει η συζήτηση χωρίς χρονοτριβές, “έσπρωξαν” τη διαδικασία ακόμα πιο πίσω. Ζήτησαν να “τεκμηριώσουμε” γιατί καταθέτουμε αυτές τις συμβάσεις! Το ερώτημα απευθύνονταν στους εργαζόμενους του κλάδου που από το 2009 έως σήμερα έχουν χάσει πάνω από το 50% του εισοδήματός τους ενώ η επίθεση συνεχίζεται. Απευθύνονταν σε αυτούς που προσλαμβάνονται με 586€ και 511€, σε συμβασιούχους, εργολαβικούς, απευθύνονταν σε συναδέλφους που δεν έχουν να πληρώσουν νοίκι, ρεύμα, νερό, φάρμακα, φροντιστήρια κτλ.

Από τη συνάντηση αποκαλύφτηκαν ορισμένες από τις διαθέσεις τους, όπως η πρόθεσή τους η συζήτηση να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Δηλαδή να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τις κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους τα προηγούμενα χρόνια και να βάλουμε ταφόπλακα σε κεκτημένα όπως κάνει ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός. Επανέφεραν την πρόταση να σπάσει η σύμβαση των εμφιαλωμένων σε περισσότερες για να μπορούν πιο εύκολα να συνεχίσουν την επίθεση στα δικαιώματά μας αν και σε περσινή συνάντηση είχαμε συμφωνήσει ότι συζητάμε για ενιαία σύμβαση (εμφιαλωμένων). Την ίδια στιγμή, επέμεναν ότι θέλουν σύμβαση αλλά με βάση το ύψος του βασικού μισθού που διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάτω από τις εντολές του ΣΕΒ και με την αγαστή συνεργασία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Η συνάντηση διακόπηκε ώστε οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας να μελετήσουν τη σύμβαση (μετά από 3 χρόνια) και να επανέλθουμε σε συζήτηση κατά άρθρο μέσα στον Ιούνιο.

Είναι αποκλειστική ευθύνη του ΣΕΒ που ο κλάδος είναι χωρίς σύμβαση όλα αυτά τα χρόνια.

Καλούμε όλα τα σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή των ΣΣΕ.

Καλούμε σε ετοιμότητα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες αν και την επόμενη φορά δεν υπάρχει πρόοδος.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Απαράδεκτη Απόφαση του δικαστηρίου για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη με την απόφασή της τάσσεται με την πολιτική...

16 Ιούλη στις 11πμ στο Υπ. Υγείας για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ –ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε...

Καταγγελία στη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης για την προσπάθεια φίμωσης του σωματείου εργαζομένων

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται ακόμα ένα επεισόδιο στην προσπάθεια φίμωσης του Σωματείου Εργαζομένων του...