Δελτίο Τύπου Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ για καταδίκη ναυτεργατών

Δημοσιεύτηκε στις

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη, άδικη και ταξική απόφαση του Μονομελούς πλημμελειοδικείου Θάσου να καταδικάσει 29 ναυτεργάτες (εν ενεργεία και συνταξιούχους) και άλλους εργαζόμενους, σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Ήταν τέτοια η αποφασιστικότητα του δικαστηρίου να δικάσει έστω και μία δίκη από τις 4 και να υπάρχει καταδικαστική απόφαση, όπως και έγινε, ώστε, αφού πρώτα εισαγγελέας και πρόεδρος απέρριψαν όλα τα αιτήματα της υπεράσπισης για αναβολή των δικών, η δίκη ξεκίνησε το μεσημέρι αν και είχε παρέλθει το ωράριο του γραμματέα της έδρας. Μάλιστα ακόμα και όταν ο ίδιος δήλωσε στο ακροατήριο ότι προτίθεται να αποχωρήσει, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, «μεταπείστηκε» και συνεχίστηκε η διαδικασία.

Η Εισαγγελέας και η πρόεδρος του δικαστηρίου υιοθέτησαν πλήρως τα επιχειρήματα της εργοδοσίας. Αν και στα λόγια επικαλέστηκαν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας, το αντιπαρέβαλαν όμως στο «δικαίωμα» στην εργασία των ναυτεργατών!!! Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένα δικαστήριο «θυμάται» το δικαίωμα στην εργασία όταν δικάζονται εργαζόμενοι γιατί απεργούσαν και όταν είναι να κρίνουν τις απεργίες ως παράνομες και καταχρηστικές. Καμία δικαστική αρχή όμως δεν θυμήθηκε τα δικαιώματα των εκατοντάδων εργαζομένων που έχουν απολυθεί για την συνδικαλιστική τους δράση, καμία δικαστική αρχή δεν παρενέβη για τις 800.000 εργαζομένων σε όλη την χώρα που έχουν να παίρνουν δεδουλευμένα από 4 έως 12 μήνες. Καμία δικαστική αρχή δεν «θυμήθηκε» τους 1.500.000 ανέργους που έχουν το «δικαίωμα» στην εργασία.

Και από αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται ότι η δικαιοσύνη ούτε «ανεξάρτητη» είναι ούτε «τυφλή», είναι ταξική και «υπηρετεί» βιομήχανους, εφοπλιστές, το μεγάλο κεφάλαιο που έχει την πραγματική εξουσία στα χέρια του.

Όσο θα συνεχίζεται η αντιλαϊκή πολιτική από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα το περιτύλιγμα που έχει, «μνημονιακή»- «αντιμνημονιακή», που υπηρετεί την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και κινείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο και η Δικαιοσύνη θα «κρίνει» με βάση τα συμφέροντα των εργοδοτών, όπως έγινε και σε αυτή την περίπτωση.

Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, συνολικά το εργατικό-λαϊκό κίνημα χρειάζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οργανωμένα, αγωνιστικά να διεκδικήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Αυτός ο αγώνας είναι ανάγκη να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στην πολιτική και το σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση για το λαό.

Καλούμε τα σωματεία του νομού, τους εργαζόμενους και κατοίκους της Θάσου να καταδικάσουν την απαράδεκτη απόφαση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους ναυτεργάτες. Μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα να κάνουμε πράξη το σύνθημα «ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ»

 

Καβάλα 5/5/2014

Περισσότερα

Ενημέρωση από το πολιορκημένο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια -UCLA

Το ΠΑΜΕ σταθερά στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης, των φοιτητών και των εργαζομένων...

Κατάθεση στεφάνων για την Πρωτομαγιά

1η Μάη 2024- Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της...

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα Οι  προσυγκεντρώσεις για την  απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στις 10.30πμ στην πλατεία Συντάγματος έχουν οριστεί...