Γραμματεία Υγείας – Πρόνοιας Ηρακλείου: Ανακοίνωση Για την Τροπολογία του Υπουργείου Υγείας Για τα Δεδουλευμένα

Δημοσιεύτηκε στις

“Τροπολογία Υπουργείου Υγείας Για Δεδουλευμένα”

Ανοίγει το δρόμο για σύνδεση της πληρωμής των δεδουλευμένων μας από το αν έχουν έσοδα οι δημόσιες μονάδες υγείας

Για άλλη μια χρονιά, φέτος, αντιμετωπίσαμε την απαράδεκτη κατάσταση με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων μας (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές, υπερωρίες) αλλά και περικοπές, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας και τις πρόσθετες εφημερίες.

Την ίδια στιγμή όμως που η συγκυβέρνηση δεν διέθετε έγκαιρα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δικά μας δεδουλευμένα, συνέχιζε, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να «μπουκώνει» με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τους τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές και λοιπούς μεγαλοεπιχειρηματίες.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (στις 21 Μαρτίου) με την οποία διέγραψε τα πρόστιμα 3.000 επιχειρήσεων για φορολογικές παραβάσεις (ακόμα και για λαθρεμπόριο καυσίμων), το Πολυνόμο (στις 12 Οκτωβρίου) με το οποίο διέγραψε 1,5 δις ευρώ χρέη και πρόστιμα  των εφοπλιστών και απάλλαξε πολυεθνικές (π.χ. KOΣΚΟ, ΧΟΧΤΙΦ) ακόμα και από δημοτικά τέλη, καθώς και την επιχορήγηση 330 εκατ. ευρώ σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες με Νόμο στις 15 Δεκεμβρίου.

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ψήφισαν τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι

«Έσοδα από νοσήλια νοσοκομείων, από εργαστηριακές εξετάσεις των Μονάδων Υγείας των ΔΥΠΕ – ΠΕΔΥ καθώς και έσοδα του ΕΚΑΒ, τα οποία καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ , δύναται να διατίθενται συμπληρωματικά και πέραν των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για την αποζημίωση των τακτικών εφημεριών, υπερωριών, εξαιρέσιμων και νυχτερινών».     

Απαλλάσσεται δηλαδή ακόμα περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός από την υποχρέωση για την πληρωμή των δεδουλευμένων μας (για να περισσεύουν περισσότερα κονδύλια για επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους) και ανοίγει ο δρόμος για να εξαρτάται η πληρωμή μας (σήμερα οι πρόσθετες αμοιβές και αργότερα και η τακτική μισθοδοσία)  από το αν οι μονάδες υγείας θα έχουν έσοδα από το ξεζούμισμα των ασθενών και των ήδη ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων.

Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες προωθούν την πληρωμή της μισθοδοσίας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (και όχι από τον Κρατικό Προύπολογισμό, όπως είναι μέχρι σήμερα). Δηλαδή, σύνδεση των μισθών με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των Περιφερειών και εξάρτησή τους από τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στο λαό.

Προειδοποιούμε ότι, στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, σχεδιάζουν την πλήρη εφαρμογή της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων και των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων (DRG)  που οδηγούν  στην λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια, που από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας. Όσα νοσοκομεία δεν προσαρμοσθούν στην λειτουργία ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες (με ασθενείς – πελάτες και φθηνούς εργαζόμενους) θα κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Θέλουν, με τον κίνδυνο να μην πληρωνόμαστε αν η μονάδα υγείας δεν έχει επαρκή έσοδα, να μας μετατρέψουν σε συνένοχους της πολιτικής τους, να πρωτοστατούμε στο χαράτσωμα των ασθενών, στο κυνήγι των ανασφάλιστων και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων.

 Ξεκαθαρίζουμε ότι η επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας είναι στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η εφαρμογή της στην Ελλάδα (π.χ. τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία) ξεκίνησε πολύ πριν την κρίση, αποδεικνύοντας, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία και γενικότερα αποτελούν χρόνια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες.

Ούτε κουβέντα για την τροπολογία δεν είπαν οι λαλίστατες πλειοψηφίες της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και της ΟΕΝΓΕ (παράταξη ΣΥΡΙΖΑ), αφού στήριξαν και στηρίζουν την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Πρόνοια.

«Δικαιωμένοι» βέβαια πρέπει να νιώθουν και οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφού δικό τους αίτημα (στις πρόσφατες επισχέσεις για τις απλήρωτες εφημερίες) ήταν να πληρωθούν οι εφημερίες από τα έσοδα των νοσοκομείων. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι όσες φορές και αν «ορκίζεσαι» στο όνομα της «δημόσιας δωρεάν υγείας», αν αφήνεις στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στην Υγεία – Πρόνοια, καταλήγεις να έχεις τέτοια «ψευτοαγωνιστικά» αιτήματα, που εύκολα αξιοποιούνται για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μονάδων υγείας σε βάρος υγειονομικών και ασθενών.

Να σταθούμε στα πόδια μας για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης

Aπέναντι στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα που απειλεί να συντρίψει τα δικαιώματα μας, μοναδικός δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και των παιδιών μας είναι να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας.

Η αντιλαϊκή επίθεση αφορά το σύνολο των λαϊκών οικογενειών. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας, για να έχει αποτελέσματα, θα δοθεί μαζί με τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές κάθε περιοχής, τους σπουδαστές των σχολών υγείας, τους φορείς των ασθενών και των αναπήρων.

Ο αγώνας μας να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρός, που είναι αυτοί που ευθύνονται και βγαίνουν κερδισμένοι από τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος μας. Ενάντια, δηλαδή, στους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους, κάθε κυβέρνηση που προωθεί την πολιτική που έχουν ανάγκη για τα κέρδη τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση που τους στηρίζει.

Να διεκδικεί την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και να στοχεύει στη δημιουργία ενός Αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας που Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προύπολογισμό. Που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες υγείας και θα εξασφαλίζει πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους υγειονομικούς.

Αυτός ο προσανατολισμός θα δώσει στον αγώνα μας το κατάλληλο περιεχόμενο, την προοπτική, τους συμμάχους που χρειαζόμαστε για μπορέσουμε να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση, να ανακτήσουμε τις απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, ώστε να αξιοποιούνται οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την κάλυψη των αναγκών μας. Σε αυτόν τον δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί.

Στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση απαντάμε με Πανεργατική Απεργία!

Περισσότερα

Όλοι στην Απεργία στις 17 Απρίλη στις 10.30 πμ στο Σύνταγμα

 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ...

Τρίτη 20 Φλεβάρη υποδεχόμαστε τους αγρότες στο Σύνταγμα στις 6μ.μ.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ! ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟ, ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΤΟ...

Πάρτε πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πάρτε πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο για ιδιωτικά πανεπιστήμια Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υψώνει...