ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΟΡΥΣΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Δημοσιεύτηκε στις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου από το τρίτο δεκαήμερο του Ιούλη επιδίωξαν συνάντηση με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου Δόρυσσα, προκειμένου να συζητηθούν άμεσα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η εντατικοποίηση της δουλειάς, μισθολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα κλπ.

 

Η συνάντηση αυτή, με ευθύνη του ξενοδοχείου που επικαλέστηκε «φόρτο εργασίας», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στις 24 Αυγούστου, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση στο να πάρουμε απαντήσεις στα όσα ζητήματα θέσαμε με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στις 10 Σεπτέμβρη, σχεδόν λίγες μέρες πριν το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν.

 

Τα βασικά ζητήματα που προτάξαμε και διεκδικούμε να υλοποιηθούν με στόχο τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και μάλιστα στη μεγαλύτερη τουριστική επιχείρηση του νησιού μας, με δεκάδες εργαζόμενους, χιλιάδες τουρίστες και προφανώς με τα μεγαλύτερα κέρδη είναι:

 

1)   Αυξήσεις μισθών για όλους τους εργαζόμενους και επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους όρους εργασίας και αμοιβής (βασικός μισθός όχι στα 586 και 511 ευρώ της ΕΓΣΣΕ που ισχύει εδώ και χρόνια στο ξενοδοχείο,  επαναφορά του 5μερου-8ωρου με δύο ρεπό την εβδομάδα κλπ).

 

2)   Προσλήψεις εργαζομένων ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της εντατικοποίησης και της εξαντλητικής δουλειάς των συναδέλφων, φαινόμενο που φέτος πήρε διαστάσεις, τόσο στο Δόρυσσα όσο και σε άλλα ξενοδοχεία.

 

3)   Η εργασία των εργαζομένων που παρέχεται μετά την συμπλήρωση του ημερήσιου ωραρίου (δηλαδή η υπερεργασία και η υπερωρία), η απασχόληση κατά την Κυριακή και τις λοιπές Αργίες να αμείβονται με τις ανάλογες νόμιμες αυξήσεις. 

 

4)   Οι εργαζόμενοι όχι μόνο να μην απολύονται πριν τη συμπλήρωση των 100 ενσήμων, που είναι το ελάχιστο όριο για το επίδομα ανεργίας, αλλά να παραμένουν στη δουλειά τους καθ’ όλη τη διάρκεια που το ξενοδοχείο είναι ανοιχτό, με πλήρεις ασφαλιστικές και μισθολογικές απολαβές.  

 

5)   Προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, με την απρόσκοπτη ενημέρωση των συναδέλφων από το Σωματείο τους και το ΕΚΣ μέσω των ανακοινώσεων που στέλνονται με φαξ και mail. Άμεσα να επανατοποθετηθεί ο πίνακας ανακοινώσεων του Σωματείου τουλάχιστον στην τραπεζαρία, αφού σε περιοδεία μας διαπιστώσαμε ότι είχε «κατέβει».

 

Από τη συζήτηση διαπιστώσαμε αυτό που είχαμε ήδη υπόψη μας, ότι για το νησί άρα και για το εν λόγω ξενοδοχείο η σεζόν είναι σημαντικά ανεβασμένη από πέρυσι και πρόπερσι. Σε αυτό το κλίμα «ανάπτυξης», αύξησης των αφίξεων άρα και του τζίρου αυτοί που κοπιάζουν για να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες που προσδίδουν «κύρος και κέρδη» στην επιχείρηση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αμείβονται ικανοποιητικά ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, αλλά και σε συνθήκες τέτοιες που να μην καταπονούν την υγεία τους είτε άμεσα είτε μελλοντικά (κόπωση, μυοσκελετικά κλπ)

 

Το ΕΚΣ και το Σωματείο ακόμη περιμένουμε απαντήσεις από τη Διεύθυνση του ξενοδοχείου για το πώς θα αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω αιτήματα που είναι προς όφελος των εργαζομένων. Η καθυστέρηση αυτή μήπως δείχνει πως πραγματικά η επιχείρηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους;

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συσπείρωση στο πλευρό του σωματείου. Η οργανωμένη δράση μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα για μια ζωή με δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Η Θεατρική Παράσταση “Η τρελή του Σαγιό” στο Σπίτι του Αγωνιστή στις 28 Απριλίου

Παράσταση ειδικά διαμορφωμένη για το σπίτι του Αγωνιστή και θεατές  το προσωπικό και εναπομείναντες...

Αποφάσεις συμμετοχής συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου στην Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη

Τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Απρίλη ανακοινώνουν με αποφάσεις τους Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων του...

Προσυγκεντρώσεις Απεργιακής Συγκέντρωσης 17ης Απριλίου

Στις 9:30πμ έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 17 Απρίλη. Συγκεκριμένα,...