Ανοιχτή επιστολή στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ΖΟΥΡΑΣ

Δημοσιεύτηκε στις

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΤΟ ΛΑΟ, ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εμείς οι εργαζόμενοι του ομίλου ΖΟΥΡΑ απευθύνουμε κάλεσμα στα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους και το λαό για αλληλεγγύη και συμπαράσταση, στον αγώνα που δίνουμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Είμαστε αντιμέτωποι με τη σφοδρή επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στα δικαιώματά μας και τις ζωές μας τις ίδιες.

Όλο αυτό το διάστημα μας οφείλονται δεδουλευμένα που έχουν φτάσει πλέον τους 6 μήνες. Έχει εφαρμοστεί εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις χωρίς καν εξόφληση αποζημιώσεων και χρωστούμενων, οφείλονται ένσημα και το μόνο που παίρνουμε είναι σχέδια αποπληρωμής που δεν τηρούνται.

Την ίδια στιγμή στις μονάδες του ομίλου στις οποίες οι συνάδελφοι δεν έχουν οργανωθεί στο σωματείο επικρατούν μεσαιωνικές συνθήκες. Δουλειά 14-15 ώρες την ημέρα, 6-7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς πληρωμή υπερωριών. Εργασία νύχτα χωρίς νυχτερινή αμοιβή, μη καταβολή αδειών, ανασφάλιστη εργασία. Εντατικοποίηση και έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Έτσι ήταν η δουλειά σε όλους τους χώρους του ομίλου μέχρι η ίδια η ζωή έκανε άμεση την ανάγκη της οργάνωσης, την οποία πετύχαμε με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος, των κλαδικών συνδικάτων και της Ομοσπονδίας μας. Με τη δημιουργία του σωματείου μας πετύχαμε να πάψει να είναι κολαστήριο ο χώρος εργασίας, πράγμα που όμως δεν άρεσε στην εργοδοσία.

Εδώ και ένα χρόνο έχουν μπει μπροστά σχεδιασμοί της εργοδοσίας προκειμένου, να γλιτώσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων, να απαλλαγεί από το σωματείο και από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γι’ αυτό το σκοπό έχει απολύσει δεκάδες συναδέλφους από την περιοχή, κυρίως από το σφαγείο στην Τανάγρα. Το σφαγείο αυτό ήταν περιουσία του επιχειρηματία Λειβαδίτη, που οδηγήθηκε σχεδιασμένα σε πτώχευση και το εργοστάσιο νοικιάστηκε για ένα κομμάτι ψωμί στον επιχειρηματία Ζούρα. Αυτός με τη σειρά του και σε συνεργασία με τον πρώτο, αφού κέρδισε από αυτό ξεζουμίζοντας τους εργάτες, τώρα απολύει και το αφήνει σε τρίτο επιχειρηματικό σχήμα που μέσω πλειστηριασμού θέλει να το πάρει κοψοχρονιά και να το λειτουργήσει με μισθούς πείνας. Έτσι θα κερδίσουν όλοι οι εργοδότες, ενώ οι εργαζόμενοι θα είμαστε οι μόνιμα χαμένοι, αφού από την περιουσία του Λειβαδίτη, υπάρχουν πάνω από 3.000.000€ απαιτήσεις σε δεδουλευμένα, χωρίς να υπολογίζονται τα δεδουλευμένα που χρωστάει ο Ζούρας. Παράλληλα το ΙΚΑ θα χάσει πάνω από 5.000.000€ εισφορές.

Σε αυτές τις μεθοδεύσεις η εργοδοσία βρήκε σύμμαχο τις κυβερνήσεις και τον κρατικό μηχανισμό, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο. Την ώρα που αυτοί μας έκλεβαν και εμείς διεκδικούσαμε τους μισθούς μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με ΜΑΤ, κλούβες και οπλοφορούντες τραμπούκους.

Εμείς, αντίθετα, βρήκαμε συμμάχους δεκάδες σωματεία που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και στήριξαν ηθικά και υλικά τον αγώνα μας.

Απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης σε όλα τα σωματεία να δώσουν μαζί μας την πιο κρίσιμη μάχη.

Να υποχρεώσουμε το νέο ιδιοκτήτη να κρατήσει όλο το προσωπικό, με όλα του τα δικαιώματα.

Να κάνουμε σμπαράλια την προπαγάνδα της εργοδοσίας ότι τα εργατικά δικαιώματα και οι αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια. Στον όμιλο ΖΟΥΡΑ έχασαν τη δουλειά τους 450 από τους 700 εργαζόμενους σε ένα χρόνο πανελλαδικά. Οι περισσότεροι ήταν από εκεί που ΔΕΝ υπήρχε οργάνωση στο σωματείο, καθώς εκεί ΔΕΝ τηρήθηκε το όριο του 5% , έφυγαν με οικειοθελείς αποχωρήσεις, ΧΩΡΙΣ να πάρουν ούτε δεδουλευμένα, ΟΥΤΕ αποζημιώσεις, ΟΥΤΕ ταμείο ανεργίας . Αυτό που ανοιγοκλείνει τα εργοστάσια είναι το κυνήγι του κέρδους που εξασφαλίζεται με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το επιχείρημα ότι οι αγώνες κλείνουν τα εργοστάσια έχει αποδειχτεί ότι αξιοποιείται για την τρομοκράτηση των εργαζομένων, για να μην οργανωθούν και παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες.

Είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης να εμποδίσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Να μην τους το επιτρέψουμε. Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τα εργατικά σωματεία, τους φορείς να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας.

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 8.30πμ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΘΕΊ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ:

  • Να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας

  • Να διατηρηθούν όλα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα

  • Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα

Περισσότερα

Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων Ποτών: Ενημερωτικό για τη δεύτερη συνάντηση με εργοδοτικούς φορείς

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 και ώρα 16.00μμ θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση με...

Ομοσπονδίες Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Αναβολή της κινητοποίησης στις 29/3 στο υπουργείο εργασίας

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες Σήμερα πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 14.00 το μεσημέρι υπάλληλος του υπουργείου...

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...