Ανακοίνωση των κλαδικών σωματείων εμποροϋπαλλήλων για τη συνέντευξη Νεφελούδη και τις εξελίξεις στον Μαρινόπουλο

Δημοσιεύτηκε στις

Ανακοίνωση κλαδικών σωματείων εμποροϋπαλλήλων και επιτροπών αγώνα για τα ψέματα της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των μηχανισμών τους

Παραμονές της δικαστικής απόφασης για τη συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη οι μάσκες πέφτουν. Σε κοινή γραμμή εργοδοσία, κυβέρνηση και επιχειρησιακό σωματείο αναφέρουν τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις, χρησιμοποιούν τα ίδια ακριβώς ψέματα με στόχο να λερώσουν την αγωνιστική δράση χιλιάδων εργαζόμενων της επιχείρησης που όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από την οργάνωση τους στα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων και στις επιτροπές αγώνα, προέταξαν τα δικά τους συμφέροντα και διεκδικήσεις.

«Ντροπή και αίσχος», ανέφερε ο κύριος Νεφελούδης σε χθεσινή συνέντευξη του για την στάση των 15 κλαδικών σωματείων και την κύρια παρέμβαση τους στο δικαστήριο κατά την αίτηση εξυγίανσης. Σε κοινή γραμμή με το επιχειρησιακό σωματείο που ως λαγός τρέχει την εργοδοτική προπαγάνδα, ανέφερε πως η παρέμβαση των κλαδικών σωματείων ήταν κατά της συμφωνίας εξυγίανσης και προκαλεί δήθεν εμπόδια και καθυστέρηση στη συμφωνία.

Ήδη αρκετά κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων έχουν δώσει στη δημοσιότητα την κοινή παρέμβαση που έγινε στο δικαστήριο. Παρόλα αυτά με τη σημερινή κοινή δήλωση, δίνουμε ξανά στους εργαζόμενους το κείμενο της κύριας παρέμβασης για να φανεί ξεκάθαρα ποιος αραδιάζει ψέματα κατ’ εξακολούθηση, να βγουν συμπεράσματα για το ποιος είναι με τους εργαζόμενους και τα συμφέροντα τους και ποιος με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επιδιώξεις τους.

Την ώρα που στην αίθουσα του δικαστηρίου ακούγονταν να πηγαινοέρχονται εκατομμύρια ευρώ, άλλα να χαρίζονται και άλλα να κουρεύονται, τα κλαδικά σωματεία παρενέβησαν ζητώντας το αυτονόητο: «Καμία απόλυση εργαζόμενου, καμία μείωση μισθού, να εξασφαλιστούν συνολικά οι αποζημιώσεις των εργαζομένων και να μην υπάρχει καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις τους».

Τα παραπάνω αιτήματα ήταν στο επίκεντρο των αγώνων που αναπτύχθηκαν, όταν οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο ήταν απλήρωτοι, αντιμετώπιζαν καθημερινά εικόνες δικαστικών επιμελητών, εξώσεων και κατασχέσεων την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στις τριμερείς συναντήσεις έλεγε ότι όλα είναι νόμιμα, πως ο Μαρινόπουλος έχει οικονομικά προβλήματα, άρα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν άδεια καταστήματα. Όταν με θράσος τόνιζε στα λόγια πως “είμαστε μαζί σας» αλλά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τους μισθούς σας ή δήλωνε αναρμόδια όταν ζητούσαμε να μην κοπεί καμιά παροχή ρεύματος, νερού, να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες για όσο διάστημα είναι απλήρωτοι.

Τι αποκαλύπτεται σήμερα με την τοποθέτηση του ΓΓ του υπουργείου άρα και της κυβέρνησης;

Είναι ομολογία πως η διεκδίκηση των μισθών, η προστασία των συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, οι όροι εργασίας και τα ωράρια αποτελούν εμπόδιο στην επιτυχία της συμφωνίας δύο επιχειρηματικών κολοσσών στον κλάδο του εμπορίου.

Είναι ομολογία-παρέμβαση που στόχο έχει να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι με το κεφάλι σκυμμένο και παθητικά τα συμφέροντα της εργοδοσίας, να αποδεχτούν ως φυσιολογική εξέλιξη το κλείσιμο των καταστημάτων, να μην υπάρχει τσιμουδιά για την προάσπιση του δικαιώματος στη δουλειά των συναδέλφων μας στην επιχείρηση.

Η παρέμβαση των κλαδικών σωματείων στο δικαστήριο εστίασε σε τροποποιήσεις ή απαλοιφή σημείων που ουσιαστικά δεσμεύουν τους εργαζόμενους σε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα με κίνδυνο να τσακιστούν οι μισθοί, οι συμβάσεις τους, οι όροι εργασίας τους. Σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να συναινέσουμε με εν λευκώ υπογραφή πάνω σε ένα κείμενο που είναι προβληματικό όσον αφορά τη ζωή και τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Γι αυτό και με την κύρια παρέμβαση μας στο δικαστήριο αναδείξαμε αυτές τις πλευρές, αντιστοιχήσαμε τη νομική διεκδίκηση με τα αιτήματα που είχαν οι εργαζόμενοι και συνεχίζουν να έχουν, με τους αγώνες, με τις στάσεις εργασίας, με τις απεργίες τους. Διότι η επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι αυτή θα πρέπει να μας βρει όλους τους εργαζόμενους με το κεφάλι ψηλά, στην πρώτη γραμμή, με τους μισθούς και τα δικαιώματα τους, χωρίς κανένας να χάσει τη δουλειά του.

Επισυνάπτουμε την κύρια παρέμβαση των κλαδικών σωματείων εμποροϋπαλλήλων για να αναδειχτεί το ψέμα και η στόχευση εργοδοσίας-κυβέρνησης και των μηχανισμών τους.

  • Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά

  • Σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour – Μαρινόπουλος – Dia Βορείου Ελλάδας

  • Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κομοτηνής

  • Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης ‘’Η ΕΝΟΤΗΤΑ’

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας

  • Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Άρτας

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Πρέβεζας

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Λευκάδας

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας

  • Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου

  • Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων

  • Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής

  • Επιτροπές Αγώνα στον Μαρινόπουλο Ν.Αττικής

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...