Ανακοίνωση του Σωματείου Λιθογράφων για το ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες του ΔΟΛ:

 Οι καθυστερήσεις πληρωμών για μεγάλο διάστημα στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκηκαι οι συνέπειες που προκαλούν στη ζωή των εργαζομένων, δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κάτι το φυσιολογικό.

 Ακριβώς τέτοια εποχή πέρυσι που άρχισε το γαϊτανάκι της απληρωσιάς, με ανακοινώσεις μας το Σωματείο Λιθογράφων, καταγγέλλαμε τη στάση της εργοδοσίας να ακυρώνει στην πράξη κάθε δέσμευση που έχει δώσει απέναντι στους εργαζόμενους για τη μισθοδοσία. Βάλαμε το ζήτημα ότι στο όνομα του να σωθεί μία επιχείρηση θα ζητηθούνε υποχωρήσεις η μία μετά την άλλη. Έτσι και έγινε! Πρώτα ήρθαν οι μειώσεις μισθών, στη συνέχεια οι απολύσεις και ακολούθησαν η καθυστερήσεις καταβολής της μισθοδοσίας.

 Κάποιοι εργαζόμενοι μπορεί να πίστεψαν πως κάνοντας ένα βήμα πίσω, θα διασφάλιζαν τη θέση εργασίας και τα δικαιώματά τους. Έχει όμως αποδειχθεί ότι κάθε υποχώρηση των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες, δεν είναι τίποτε άλλο από χρόνος που κερδίζει η επιχείρηση να ελιχθεί καλύτερα στα δικά της προβλήματα. Αξιοποιείται από τη Διοίκηση για να απαλλαγεί από ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων και να βαθύνει την εκμετάλλευση σε όσους απομείνουν.

 Ειδικά αυτή την περίοδο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξετάζει τη δανειοδότηση των καναλιών που θα προκαλέσει γενικότερες ανακατατάξεις στον τύπο, οι εργοδότες του κλάδου έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσουν τα αντεργατικά μέτρα και την απλήρωτη εργασία.

 Το πρόβλημα με την καθυστέρηση πληρωμών που έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στους εργαζόμενους, δεν λύνεται περιμένοντας βοήθεια από τα πάνω, ούτε με ευχές για καλή θέληση του εργοδότη. Δοκιμάστηκε άλλωστε και από τις άλλες Ενώσεις του Τύπου πολλές φορές ο δρόμος της «συμβιβαστικής λύσης» για πρόγραμμα αποπληρωμής που θα διατηρεί την εργασιακή ειρήνη και είδαμε τα αποτελέσματα.

 Δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής! Οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ, έχουν ένα βασικό όπλο στα χέρια τους που είναι η κυκλοφορία των εντύπων και εκεί μπορούνε να πιέσουν. Αν κάποιος πιστεύει πως οι μεγαλοεκδότες του ΔΟΛ δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τη μισθοδοσία, καλά θα κάνει να γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν πείθονται. Οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια από όποιο πόστο και αν δούλευαν, έβγαζαν κέρδη για την εταιρία και τους μετόχους της προσωπικά. Είναι η ώρα οι εργοδότες να βγάλουν από τα σεντούκια για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου που κατέχουν.

 Ας σταματήσει η Κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για να δημιουργήσει τα νέα τζάκια στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ και να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να αναγκάσει την εργοδοσία του ΔΟΛ και των άλλων εταιριών του κλάδου να πληρώσουν τους εργαζόμενους.

 Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους τους εργαζόμενους, ότι ο μόνος δρόμος αντιστροφής αυτής της κατάστασης, είναι η οργάνωση τους στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τους εκμεταλλευτές τους. Και μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Η μέχρι τώρα υποχωρήσεις πρέπει να αντιστραφούν για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος ώστε στης νέες επιθέσεις να δώσουμε όλοι μαζί μαζικά απάντηση με κοινό παρανομαστή τα εργασιακά δικαιώματα μας με υπογραφή Σ.Σ.Ε.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα και πρέπει να γίνει πράξη το συντομότερο.

 Το Σωματείο Λιθογράφων είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων του ΔΟΛ, ώστε να στηρίξουμε όποια αγωνιστική πρωτοβουλία αποφασίσουν.

 Απαιτούμε από την εργοδοσία του Δ.Ο.Λ. άμεσα:

 

  • Να καταβληθούν οι μισθοδοσίες των εργαζομένων που τους οφείλονται.

  • Να μπει χρονοδιάγραμμα που θα τηρείται πιστά και χωρίς καμιά παρέκκλιση η κανονική καταβολή των μηνιαίων αποδοχών.

  • Να μη γίνει καμιά απόλυση στο όνομα της αναδιάρθρωσης της εταιρίας.

 

Σήμερα δεν αρκεί η αγανάκτηση, απαιτούνται αγώνες επιθετικοί, που δεν θα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι μεγαλοεργοδότες. Αγώνες που θα ανεβάζουν την απαιτητικότητα των εργαζομένων για μία αξιοπρεπή ζωή, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

 

Αγωνιστικά

Οι Διοίκηση

Περισσότερα

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

1η Μάη απεργούμε! Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!  Όλοι στην συγκέντρωση στις 10:30π.μ στο Πασαλιμάνι!  Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο...

Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά: Όλοι στην Απεργία 1η Μάη

1 ΜΑΗ ΔΕΝ ΑΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ...

Επιτροπή Ειρήνης Βόλου: Δελτίο Τύπου για τη συγκέντρωση και τη πορεία ειρήνης

Πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη 23 Απριλίου με επιτυχία η δράση της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου στα...