Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ Α.Ε για την πώληση της εγκατάστασης του Αμύνταιου

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι-σες

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας ύστερα από συνάντηση με την εργοδοσία ενημερώθηκε πως η εταιρία ΦΑΓΕ θα αποσυρθεί από την δραστηριότητα παραγωγής παστεριωμένου γάλακτος και θα πουλήσει την εγκατάσταση του Αμύνταιου.

Αυτή η κίνηση θα έχει αντίκτυπο και στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης ( τμήμα αποθήκης, διακίνηση-αντιπρόσωποι).

Πάγια θέση της Διοίκησης του Σωματείου μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Καλούμε την εταιρία να μην προβεί σε κανένα αντεργατικό σχεδιασμό που θα αποφέρει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων.

Φαίνεται ξεκάθαρα το πως χρησιμοποιήθηκε το εργοστάσιο του Αμύνταιου στα επιχειρηματικά παιχνίδια της εργοδοσίας, σε συνδιασμό με τον ρόλο της Ευρωπαικής Ένωσης και των κυβερνήσεων, με τις όποιες φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για αποκέντρωση.

Οι εργαζόμενοι παρά τις υποχωρήσεις για εκ περιτροπής εργασία (4ήμερο) εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, ενώ είχαν δεχτεί λίγο πριν και απολύσεις, παρά τις θυσίες που έκαναν ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες μεσα στα χιόνια κ στον πάγο, θυμίζουμε τα 16ωρα ακόμα και….24ωρο μέσα στο εργοστάσιο λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στην περιοχή, δεχόμενοι ακόμα και τη..μεταφορά από περιπολικά της αστυνομίας για να πάνε για δουλειά λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας στον παγετό, σήμερα βρίσκονται στην αβεβαιότητα και ουσιαστικά στον <αέρα> μιάς και κανείς δεν τους διασφαλίζει οτι θα έχουν αύριο δουλειά, όπως και τα ίδια εργασιακά δικαιώματα σε μια περιοχή που η ανεργία <τσακίζει> κόκκαλα.

Η ποσόστοση που είχαν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι απο την Ευρωπαική Ένωση, απο τον Απρίλη του 2015 έπαψε να ισχύει. Μεγάλες κτηνοτροφικές φάρμες της Ευρώπης παρήγαγαν γάλα πληρώνοντας τα πρόστιμα, αλλά σήμερα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση να τσακίσουν τους μικρούς αγελαδοτρόφους.

Η ΦΑΓΕ, αξιοποιεί την κατάργηση της ποσόστοσης και πλέον δεν χρειάζεται το εργοστάσιο παραγωγής παστεριομένου γάλακτος για να έχει πρόσβαση στο Ελληνικό γάλα, καθώς ανοίγει η προσφορά του. Φυσικά η τιμή του προς τους αγελαδοτρόφους θα ελέγχεται από τις γαλακτοβιομηχανίες.

Συναδελφοι-σες

Κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες πως αυτές δεν είναι τυχαίες επιχειρηματικές κινήσεις αλλα αποσκοπούν στην παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Φυσικά το <μάρμαρο> το πληρώνουν πάντα οι εργάτες. Μια φορά με την δουλειά τους μιάς και εμείς παράγουμε και φτιάχνουμε τον πλούτο των βιομήχανων και μια όταν αλλάζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και αναγκαζόμαστε να βρεθούμε στο δρόμο, όπως 180 περίπου συνάδελφοι μας τα τελευταία χρόνια που πλήρωσαν με απολύσεις το χτίσιμο του εργοστασίου στις ΗΠΑ.

Επειδή τα επόμενα χρόνια θα έχουμε το ίδιο <εργο> με το νέο εργοστάσιο που ετοιμάζεται στο Λουξεμβούργο, καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, να οργανωθούν στο Σωματείο και να είμαστε όλοι ενωμένοι να δώσουμε απάντηση σε όποιο αντεργατικό σχεδιασμό προβεί η εργοδοσία.

Κανείς μόνος του δεν αντιμετώπισε την επίθεση που δέχτηκε, καμία υποχώρηση δεν διασφάλισε ούτε εργασιακό δικαίωμα, ούτε θέση εργασίας.

Μόνο η οργάνωση των εργατών σε ταξική κατεύθυνση, συνηδειτοποιώντας την κατάσταση για το ποιός ευθύνεται, ποιός είναι ο ρόλος της εργοδοσίας , της κυβέρνησης και της Ευρωπαικής Ένωσης τσακίζοντας αντιλήψεις μοιρολατρίας και του <λιγότερου κακού>.

Μόνο συσπειρωμένοι στο Σωματείο, στο Κλαδικό Συνδικάτο, κάνοντας υπόθεση όλου του κλάδου με τη στήριξη της Ομοσπονδίας μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Καλούμε την εργοδοσία να διασφαλίσει ότι.

Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας – κανένα υπάρχον εργασιακό δικαίωμα.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, δίπλα στο Σωματείο μας.

ΤΟ Δ.Σ.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Τροφίμων Ποτών – Συνδικάτα Κλάδου : Καταγγέλλουν την επίθεση της εργοδοσίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ στους εργαζόμενους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΝΕΡΑ ΖΑΓΟΡΙ) ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η...

Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρὼην ΕΒΓΑ): Τα τερτίπια της εργοδοσίας μέσω της συνδικαλιστικής παράταξης ΑΣΕΕ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου στην συνεδρίαση της Τρίτης 5 Μάρτιου ενοποίησε σε ένα...

Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος: Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Στήριξη και Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ  Η υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΛΑΡΚΟ, καταδικάζει την...