Ανακοίνωση του Συνδικάτου Φαρμάκου για τις εξελίξεις στην DEMO

Δημοσιεύτηκε στις

 

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα,

 Το προηγούμενο διάστημα, η εταιρεία επιδίωξε, να εργαστούν συγκεκριμένα τμήματα, για συνεχόμενες εβδομάδες χωρίς ρεπό. Μετά από την παρέμβαση του Συνδικάτου στην διοίκηση της εταιρείας, αλλά και τις αντιδράσεις ορισμένων εργαζομένων, που δεν δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τις πιέσεις της διοίκησης, αυτή η εξέλιξη «πάγωσε» προσωρινά.

 Ως συνέχεια της παρέμβασης, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου είχε συνάντηση με την διοίκηση της εταιρείας (την Τρίτη 14/11), όπου της επανέθεσε το ζήτημα, σε μια προσπάθεια να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας.

 Η εταιρεία από την πλευρά της, κάνοντας «ελιγμό», παρότι δεν προχώρησε στο αρχικό της σχέδιο, ανακοίνωσε στους εργαζομένους στα συγκεκριμένα τμήματα, ότι θα τους γυρίσει σε κυλιόμενο ωράριο.

 Μέσα από αυτές τις εξελίξεις μπορούμε οι εργαζόμενοι, να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα:

 Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι, ότι παρά το ότι η εταιρεία προχωράει τελικά από άλλο δρόμο τον ίδιο αντεργατικό σχεδιασμό της, πάντα υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης των εργαζομένων, που μπορούν να δυσκολεύουν τις επιδιώξεις της εταιρείας, που χτυπούν την ζωή και τα δικαιώματά μας. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται ότι αυτή η στάση χρειάζεται να έχει συνέχεια, αντοχή, σταθερότητα. Ότι είναι απαραίτητο, να δυναμώσει η οργάνωση των εργατών στο εργοστάσιο. Να μην υποκύπτουμε στις πιέσεις της εργοδοσίας. Πολύ περισσότερο να απαντάμε οργανωμένα και ενιαία, ξεπερνώντας τον φόβο, αλλά και τις λογικές του τύπου «μην μιλάς-τουλάχιστον έχεις δουλειά». Αυτό σημαίνει να ενταχθούμε μαζικά στο Συνδικάτο. Για να μην είναι κανένας μόνος του απέναντι στην εταιρεία. Για να μειώνεται και η δυνατότητα της διοίκησης να μας διασπά.

 Ένα επιπλέον συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η εταιρεία που συνεχώς επαναλαμβάνει, ότι κάθε της ενέργεια φροντίζει να κινείται στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι. Το κεντρικό ζήτημα που βγαίνει ότι σήμερα υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο από νόμους, που επιτρέπει στην εταιρεία, και στην κάθε εταιρεία, να το αξιοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες της, τσακίζοντας την ζωή μας. Για αυτό φροντίζουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, η ΕΕ και οι εργοδοτικές ενώσεις. Όλα θυσιάζονται για την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Αυτό τον σκοπό ακριβώς εξυπηρετεί και ο στόχος τους για «Δίκαιη Ανάπτυξη» που πατάει πάνω στις δικές μας «θυσίες».

 Ακόμα φαίνεται πόσο ψεύτικο είναι το κλίμα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν μέσα στην εταιρεία, για να κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Λένε ότι «είμαστε μια οικογένεια», προβάλλουν ότι η εταιρεία έχει «κοινωνική ευθύνη», κάνει φιλανθρωπίες κλπ. Όλα αυτά τα χρησιμοποιούν, για να δέχονται οι εργαζόμενοι πιο εύκολα την αύξηση της εκμετάλλευσης, την εντατικοποίηση. Οι εργαζόμενοι της DEMO δεν κέρδισαν τίποτα από τα ρεκόρ πωλήσεων και εξαγωγών της, αντίθετα δυσκόλεψαν οι ρυθμοί και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν.

 Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να παλέψουμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε να μας διασπάνε από εταιρεία σε εταιρεία, από τμήμα σε τμήμα. Να υπερασπιστούμε τις όποιες κατακτήσεις έχουν απομείνει, κόντρα στα νέα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να παλέψουμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Φάρμακο, για υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης με βάση την πρόταση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου (Ο.Ε.Φ.Σ.Ε.Ε.), που δεν αφορά απλά τον μισθό αλλά ένα σύνολο δικαιωμάτων. Να γίνουμε μέλη του Συνδικάτου! Να δώσουμετην μάχη της οργάνωσης και της συμμετοχής στην πανεργατική και πανελλαδική απεργία στις 14/12 μαζί με τους εργάτες όλης της χώρας.

 Γίνεται όμως όλο και πιο ξεκάθαρο, ότι χρειάζεται αγώνας πιο ολοκληρωμένος. Ο εργάτης της DEMO παράγει τόνους φάρμακο, και ο ίδιος δεν έχει πρόσβαση σε αυτό. Συνολικά οι εργαζόμενοι δουλεύουμε για τα κέρδη των εταιρειών. Η παραγωγή σήμερα γίνεται με βάση το κέρδος. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν οι παραγωγικές δυνατότητες, για την κάλυψή των αναγκών μας, το κυνήγι του κέρδους, δεν αφήνει περιθώρια να καλυφτούν. Χρειάζεται πάλη από το σύνολο των εργατών και διεκδικήσεις με στόχο τις δικές μας ανάγκες κόντρα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Χρειάζεται στήριξη του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, που ανοίγει τέτοια προοπτική.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

Περισσότερα

Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ: Ξεσκεπάζουμε τα ψέματα και τις μεθοδεύσεις τους !

-ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ! -ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΣΕΒ-COSCO/DPORT και ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΝΑ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30πμ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι Από το Σικάγο του 1886, ως τους 11...

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία! Όλοι 10:30 το...