Ανακοίνωση του ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) για το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Δημοσιεύτηκε στις

 

Το πολυνομοσχέδιο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας ότι θα καταθέσει στη Βουλή, η κατάργηση μια σειράς μέτρων που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο του κινήματος το προηγούμενο διάστημα, όπως τα Συμβούλια Διοίκησης, δεν αναιρεί την άθλια κατάσταση που συναντάμε στις σπουδές μας, δεν δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών.

 Παραμένουν άθικτες οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την Παιδεία που θέλει το πανεπιστήμιο να λειτουργεί σαν επιχείρηση, τους φοιτητές-πελάτες και την γνώση-πανάκριβο εμπόρευμα.

Παραμένουν άθικτες οι αντιδραστικές αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία, η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ-ΤΕΙ και η σύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις. Η εκτίναξη του κόστους σπουδών, οι περικοπές συγγραμμάτων, η κατάργηση-ιδιωτικοποίηση της φοιτητικής μέριμνας.

Όσα μέτρα και αν αναγγείλουν είναι «κούφια λόγια» όσο :

  •        Δεν δίνεται ούτε 1€ για τις σχολές μας την στιγμή που οι μειώσεις των προϋπολογισμών  ξεπέρασαν το 50% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι σχολές μας να οδηγούνται σε εκρηκτικές ελλείψεις !   
  •       Δεν επιστρέφεται ούτε 1€ από τα κλεμμένα 187.000.000€ από τα αποθεματικά  των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Χωρίς τα οποία οι σχολές μας αδυνατούν να λειτουργήσουν !

 Η κυβερνητική προπαγάνδα και η κούφια αντιπαράθεση με τη ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει ότι το νέο πολυνομοσχέδιο δεν καταργεί, αλλά υπηρετεί τον στόχο για ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση:

  •  Υιοθετεί πλήρως την απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές. Την ίδια στιγμή που περιορίζει τις μετεγγραφές δεν παίρνει κανένα μέτρο για  την στήριξη όσων σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμά τους στις σπουδές.
  •  Θέλουν τους φοιτητές να ψηφίζουν τον «καταλληλότερο» manager που θα διοικεί το πανεπιστήμιο-επιχείρηση. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, η συμμετοχή φοιτητών στις εκλογές για ανάδειξη πρυτάνεων, προέδρων, κοσμητόρων – δεν αναιρεί το «ασφυκτικό» πλαίσιο της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, που οδηγεί αυτά τα όργανα να λειτουργούν με λογικές «εσόδων-εξόδων» αντιμετωπίζοντας την μόρφωση ως εμπόρευμα!
  •  Δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν γίνεται κουβέντα σε όλο το πολυνομοσχέδιο για την ανάγκη εξασφάλισης δωρεάν συγγραμμάτων-σίτισης-στέγασης-μετακίνησης.
  •  Αναγνωρίζεται στα λόγια το ακαδημαϊκό άσυλο, αλλά διατηρούνται όλες οι προβλέψεις του «νόμου Διαμαντοπούλου» για την άρση του. Παραμένουν όλα τα «παραθυράκια» για καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

 

Σε όλα αυτά που μας «καίνε» δεν δίνει απάντηση η συμμετοχή μας  στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης!

 Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τα γεγονότα στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, στήνεται ένας δικομματικός καβγάς για το άσυλο. Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι κάλπικος γιατί ενώ η κυβέρνηση δεν καταργεί τις  προβλέψεις του νόμου Διαμαντοπούλου για το άσυλο και η ΝΔ το γνωρίζει, παρόλα αυτά η ΝΔ αξιοποιεί ενέργειες και ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με το φοιτητικό κίνημα για να ενταθεί η καταστολή των φοιτητικών και λαϊκών αγώνων. Νερό στο μύλο της ΝΔ ρίχνει η κυβέρνηση και όσοι ακόμα παρέχουν «κάλυψη» σε τέτοιες ομάδες και τις αναγνωρίζουν σαν μέρος του κινήματος,

 Αυτό το σκηνικό που στήθηκε τις τελευταίες ημέρες λειτούργησε και αποπροσανατολιστικά, καθώς την ώρα που φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις σπουδές των μετεγγραφέντων φοιτητών, τα ΜΜΕ έντεχνα έθαψαν αυτές τις κινητοποιήσεις προβάλλοντας ενέργειες που συκοφαντούν και είναι «ξένες» προς το φοιτητικό κίνημα. 

 Τέρμα πια η κοροϊδία! Παλεύουμε για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!

Απάντηση είναι η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος!

  Οι φοιτητές δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο! Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε:

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές! Ούτε ευρώ για σίτιση-στέγαση-βιβλία-αναλώσιμα-μετακινήσεις!
  • Να επιστραφούν τώρα τα κλεμμένα αποθεματικά 187 εκατομμυρίων στις σχολές μας!
  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
  • Διαγραφή των χρεών των ΑΕΙ και ΤΕΙ προς όλες τις δημόσιες εταιρίες ηλεκτρισμού, νερού, τηλεφώνου, θέρμανσης!
  • Να καταργηθεί τώρα το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ για την Παιδεία, ο νόμος-πλαίσιο και το σχέδιο Αθηνά!
  • Να παρθεί τώρα νομοθετική ρύθμιση που να μην επιτρέπει ακύρωση μετεγγραφών και να καλύπτει όλους τους φοιτητές από μετεγγραφή! Καμία εφαρμογή της απαράδεκτης απόφασης του ΣτΕ από καμία σχολή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
  • Να δοθούν τώρα πάσο, κάρτες σίτισης, κτλ σε όσους δεν έχουν πάρει ακόμα. Να αυξηθούν τα κλιμάκια και οι εργαστηριακές ομάδες για όσους δεν χωράνε σε αίθουσες και εργαστήρια.
  • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!

Περισσότερα

Ομοσπονδία Φαρμάκου: Για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση στα Δικαστήρια Καλαμάτας για το ναυάγιο στην Πύλο

Η ΟΕΦΣΕΕ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε μέλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων...

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Για την επίθεση διαδηλωτών στη δίκη για το ναυάγιο στην Πύλο

Για την απρόκλητη επίθεση στους διαδηλωτές έξω από τη δίκη για το ναυάγιο της...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Καταγγελία για επίθεση ΜΑΤ στην εκδίκαση του ναυαγίου της Πύλου

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ εναντίων των διαδηλωτών στη συγκέντρωση έξω...