Ανακοίνωση του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας για την Πρωτομαγιά

Δημοσιεύτηκε στις

Πρωτομαγιά 2018:

Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Η 1η Μάη είναι μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ, είναι μέρα αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη! Έτσι τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους απεργούς στο Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη το 1936, τους διακόσιους εκτελεσμένους της Καισαριανής το 1944. Η 1η Μάη είναι μέρα τιμής για όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, για να έχουν οι εργαζόμενοι δικαίωμα σε μισθούς, συμβάσεις, ωράρια εργασίας και κοινωνική ασφάλιση.

Σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις. Η επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης απέναντι στην εργατική τάξη οξύνεται με κάθε μέσο. Χτυπάνε τις Συλλογικές Συβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία, ιδιωτικοποιούν περαιτέρω τις επιχειρήσεις στον κλάδο της ενέργειας. Τα μέτρα απέναντι στους εργαζόμενους είναι εδώ για να μείνουν.

Οποιαδήποτε συζήτηση περί εξόδου από τα μνημόνια είναι παραπλανητική και στοχεύει να αποκοιμίσει το εργατικό κίνημα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κοροϊδεύει όταν λέει ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Κρύβει ότι τα μνημονιακά μέτρα θα εφαρμόζονται αυτόματα. Κρύβει ότι θα φέρει 88 προαπαιτούμενα για να κλείσει την 4η αξιολόγηση. Κρύβει ότι απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς και μαζί με τους τραπεζίτες ετοιμάζουν 130.000 πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα.

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο

Την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δένει πιο σφιχτά τη χώρα και το λαό της στο άρμα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Μετατρέπει την Ελλάδα σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση. Συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις εκτός συνόρων και ας ισχυρίζεται το αντίθετο. Παίζει το παιχνίδι της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι δρόμοι της ενέργειας είναι βαμμένοι με αίμα

Η ενέργεια είναι άμεσο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα κρίσιμος παράγοντας για την εξασφάλιση ανταγωνιστικότητας στις αγορές κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις σπεύδουν είτε να εξασφαλίσουν με άμεσες κρατικές επενδύσεις φθηνή ενέργεια για τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, ή να διευκολύνουν με νομοθετικές και δημοσιονομικές παρεμβάσεις και ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει τώρα στη χώρα μας,  την είσοδο και κερδοφορία του κεφαλαίου στον κλάδο. Γι’ αυτό το επόμενο άμεσο διάστημα η κυβέρνηση προχωράει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και του ΔΕΣΦΑ.

Στην παρούσα συγκυρία η πολιτική της «απελευθέρωσης» των αγορών ενέργειας εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο. Αυτή η πολιτική αντανακλά την επιδίωξη του κεφαλαίου να αντλήσει κέρδη από την άμεση δραστηριοποίησή του στον κλάδο της ενέργειας και οδηγεί στην αύξηση της τιμής της ενέργειας για το λαϊκό νοικοκυριό, και την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο και την εξόρυξη κοιτασμάτων, τον έλεγχο των διαδρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, έχουν σαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στη γειτονιά μας. Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης στο οποίο έχουν άμεση παρουσία στρατιωτικές δυνάμεις 7 χωρών, ενώ κι άλλες συμμετέχουν έμμεσα. Αυτός είναι και ο λόγος που αυξάνεται η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι στις εξελίξεις, αφού αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη  όξυνση, χωρίς να αποκλείεται και η γενίκευση του πολέμου. Σ’ αυτές τις συνθήκες χρειάζεται όσο ποτέ η συσπείρωση στο Σωματείο και η ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει να πληρώσει ο λαός με το αίμα του τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Οι εκκλήσεις για δήθεν εθνική ενότητα, στοχεύουν στο να μας βάλουν στο χέρι για τα δικά τους συμφέροντα. Γι’ αυτό και η εργατική τάξη πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την πατρίδα και την εδαφική της ακεραιότητα, χωρίς να δείχνει καμιά εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και την κυβέρνησή της.

Η μεγαλύτερη τιμή στους αγώνες, στις θυσίες των πρωτοπόρων εργατών μας που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.

Συνάδελφοι, συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο. Πυκνώνουμε τις γραμμές του συνδικάτου μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να μη μετατραπεί η Ελλάδα σε απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!
  • Καμία συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε αποστολές εκτός συνόρων.

Απομονώνουμε τη φασιστική ιδεολογία και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που σπέρνουν το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

  • Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 € βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 

Ζήτω η εργατική Πρωτομαγιά!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10 π.μ.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ 9:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ

 

Περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: Αποχαιρετισμός στην άξια συνάδερφο και συνοδοιπόρο, την πιανίστα Βίκυ Στυλιανού

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μέσω της πένας του μέλους του Δ.Σ. του, μαέστρου Χρήστου Κολοβού, αποχαιρετά...

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ...