Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για την Διευρυμένη Συνεδρίαση στον Παλαμά

Δημοσιεύτηκε στις

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουλίου στον Παλαμά Καρδίτσας διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με την συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων μελών Δ.Σ Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων.

Την συνεδρίαση απασχόλησαν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την κυβερνητική πολιτική και έγινε απολογισμός του αγωνιστικού πανελλαδικού 10ημέρου δράσης που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις περιοχές της χώρας στα τέλη Ιούνη και αρχές Ιούλη αναδείχνοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που παλεύει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους συνάδελφους αγρότες και κτηνοτρόφους που το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Χρειάζεται ακόμη καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των Α.Σ και των Ομοσπονδιών ώστε να ενημερώνουν και να κινητοποιούν τους αγρότες, να μαζικοποιούνται ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική η πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση, η αποτροπή των χειρότερων μέτρων που έχουν στα σκαριά και η ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να απαντήσουν στην αισχρή προπαγάνδα που στρέφεται ενάντια στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τις Ομοσπονδίες και την ΠΕΜ περί ξεπουλήματος και αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Πιο καθαρά να εξηγήσουμε στους αγρότες για τις νίκες που είχαμε χάρη στους αγώνες μας, τα πολυήμερα μπλόκα και τις άλλες κινητοποιήσεις. Το αφορολόγητο, την σταδιακή εφαρμογή του ΕΦΚΑ, την δέσμευση για ακατάσχετο όριο 15000€ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, το πάγωμα νέων και παλιών χαρατσιών όπως την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και το πράσινο τέλος στο νερό κ.α. Το επόμενο διάστημα συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Μαζί με τους φυσικούς συμμάχους μας, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική που μας φτωχαίνει και μας καταστρέφει και στην πορεία να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να την ανατρέψουμε και να υπάρχει ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας.

Γενικεύονται σε όλα τα προϊόντα οι πολύ χαμηλές τιμές στον παραγωγό αλλά και οι «ανοιχτές» τιμές από τις βιομηχανίες και τους εμπόρους κρατώντας σε ομηρία τους παραγωγούς αφού επί της ουσίας παραδίδουν την σοδειά τους χωρίς να ξέρουν πόσο, πότε και αν θα πληρωθούν. Με τις πλάτες της κυβέρνησης τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι και οι έμποροι αγοράζουν κοψοχρονιά τα προϊόντα μας και τα πουλάνε 3-5 φορές ακριβότερα στην λαϊκή κατανάλωση κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και καταναλωτών. Η κυβέρνηση με την δικαιολογία της «οικονομίας της αγοράς» στέκεται εχθρικά απέναντι στο αίτημα μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος για να καλύψουμε τις καλλιεργητικές φροντίδες και τα οικογενειακά έξοδα. Τα επιχειρήματα που προβάλει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά ανταποκρίνονται στην διασφάλιση της αισχροκέρδειας και της κερδοφορίας βιομηχάνων και εμπόρων. Η κυβέρνηση λέει «η αγορά καθορίζει τις τιμές», «υπάρχει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης», δηλαδή οι τιμές καθορίζονται από μια χούφτα βιομηχανιών που δρώντας σαν καρτέλ αποφασίζει χαμηλές τιμές στον παραγωγό και υψηλές στην κατανάλωση. Πως γίνεται το πρωτογενές προϊόν να πουλιέται σε χαμηλότερες τιμές και τα μεταποιημένα προϊόντα του να παραμένουν στις ίδιες τιμές ή να αυξάνονται; Εκεί δεν ισχύει η προσφορά και ζήτηση; Επιλεκτική είναι; Η απλή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι τα δικά μας. Για αυτό το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει, οι εφοπλιστές παίρνουν πετρέλαιο στα 0,44 λεπτά και οι αγρότες στο 1.45 ευρώ, τα φυτοφάρμακα πουλιούνται 3-4 ακριβότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε, το ίδιο τα λιπάσματα, το κόστος του ρεύματος είναι απαγορευτικό και συνεχώς αυξάνει ή κόβεται από αδυναμία πληρωμής καθώς δεν έχουμε εισόδημα.

Σε όλη την χώρα υπάρχουν τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μειώνεται δραστικά το εισόδημα των παραγωγών. Ο ΕΛΓΑ ο οποίος στηρίζεται για την λειτουργία του και τις αποζημιώσεις αποκλειστικά και μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων, λειτουργεί εχθρικά προς εμάς που τον χρηματοδοτούμε και δεν αναγνωρίζει τις έντονες βροχοπτώσεις ως κύριο ζημιογόνο αίτιο σε μια σειρά προϊόντα πχ Ροδάκινα, βαμβάκι, ρεβίθια, πεπόνια κ.α Παλεύουμε για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και το κεφάλαιο. Να ενταχθούν στις αποζημιώσεις τα προϊόντα που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις αλλιώς να υπάρχει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ματωμένα πλεονάσματα που συγκεντρώνει από την άγρια φορολόγηση μας και τα χαράτσια να καλύψει τις απώλειες μας από αυτά τα πλεονάσματα.

Η άγρια φοροληστεία, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια σημαίνουν ότι το 50% του καθαρού εισοδήματος μας πάνε στον κρατικό κορβανά. Ποσοστό που θα μεγαλώσει περισσότερο με τις αυξήσεις των εισφορών στον ΕΦΚΑ και την μείωση του αφορολόγητου κατά 3000€ που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και θα επιβαρύνει με επιπλέον 660€ τον χρόνο κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο. Οι αγρότες σήμερα αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, πολύ περισσότερο να αποπληρώσουν παλιότερα δάνεια ή τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» στην πρώην ΑΤΕ. Η ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται και ούτε λύνει το πρόβλημα απεναντίας στηρίζει και υλοποιεί τις προτάσεις των εκκαθαριστών της πρώην ΑΤΕ και των τραπεζών. Θα οδηγήσει σε πολλές και γρήγορες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών, χωραφιών, μαντριών.

Η σύσκεψη αποφάσισε να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και να του θέσει το πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο πραγματοποιήθηκε το πανελλαδικό 10ήμερο αγωνιστικής δράσης. Επίσης τα αιτήματα σε όλα τα παραπάνω ζητήματα που παλεύουμε αυτή την περίοδο και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τις αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις και κάλυψη χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία, να μην ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου ορίου αλλά να αυξηθεί στα 12000€ συν 3000€ για κάθε παιδί. Ταυτόχρονα να μας ενημερώσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης που μας είχε δώσει στην περίοδο των φετινών μπλόκων, πχ ακατάσχετο όριο 15000€, κατάργηση στον φόρο στο κρασί κ.α.

 

ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ Η ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ

 

ΙΟΥΛΗΣ 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ

Περισσότερα

Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής: Η ανακοίνωση ίδρυσης Σωματείου, στο έργο του Ελληνικού, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία

Σφίγγουμε το χέρι ξεχωριστά σε κάθε ένα από τους 27 ιδρυτές του σωματείου. Η ανακοίνωση...

Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής: Νίκη στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Χαιρετίζουμε τη δυναμική αποφασιστική στάση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που αποτυπώνεται και στην κλιμάκωση...

Σωματείο Εργαζομένων Δήμο Ηλιούπολης: Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μας ενδιαφέρει όλους

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ! Την ώρα που και οι επιχειρηματικοί όμιλοι ανακοινώνουν...