Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών για την πορεία της μάχης για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, την Τρίτη 12 Μαΐου θα γίνει συνάντηση της ομοσπονδίας μας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ).

Η συνάντηση αυτή ορίστηκε μετά το αίτημα της ομοσπονδίας και αφού είχαν κατατεθεί τα σχέδια των ΣΣΕ για το 2015.

Είναι συνέχεια της μακρόχρονης προσπάθειας του κλάδου να υπογραφούν νέες ΣΣΕ, που να ικανοποιούν τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

Το καλοκαίρι του 2009 υπογράφτηκαν οι τελευταίες ΣΣΕ ύστερα από  μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου μας.

Από τότε κύλησε «αρκετό νερό στο αυλάκι» και με την βοήθεια των κυβερνήσεων, της Ε.Ε, οι βιομήχανοι χτύπησαν ότι δικαιώματα είχε κατακτήσει η εργατική τάξη.

Εκμεταλλεύτηκαν την καπιταλιστική κρίση στην χώρα μας, για να βάλουν χέρι στις ΣΣΕ, στα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές, μείωσαν μισθούς, τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα, πέταξαν εκατομμύρια εργαζόμενους στην ανεργία. Παράλληλα οι κυβερνήσεις, μείωσαν συντάξεις, αύξησαν τα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους.

Στρατηγικό σύμμαχο στο τσάκισμα των εργαζόμενων είχαν και έχουν το παλιό και νέο κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό, ο οποίος μέσω της ΓΣΕΕ-ΕΚ-ΟΜ/ΔΙΩΝ-ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ υπέγραψαν μειώσεις στην ΕΓΣΣΕ ως και 32%, κατάργηση επιδομάτων (τριετίες,γάμου κλπ), υπονόμευσαν τις κλαδικές συμβάσεις με μειώσεις, έβαλαν εμπόδια να μην γίνουν κινητοποιήσεις, έσπειραν τον φόβο και την μοιρολατρία.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η ομοσπονδία μας απάντησε με κλαδικές απεργίες και συλλαλητήρια, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ και απαίτηση να υπογραφούν νέες ΣΣΕ, με συσκέψεις και συζητήσεις πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλη την χώρα για το πώς θα αντιμετωπίζουμε την κατάσταση,με Γ.Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, με μοίρασμα ανακοινώσεων και προπαγανδιστικών υλικών. Αν δεν υπήρχε αυτή η προσπάθεια θα είχαν μειωθεί κι άλλο οι μισθοί και τα δικαιώματα μας.

Καταφέραμε να φτιάξουμε ολοκληρωμένο σχέδιο κλαδικών ΣΣΕ που αφορούν όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται με ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας όπως αορίστου-ορισμένου, μισθωτός-εργάτης, ειδικότητας ή παροχής υπηρεσιών ή ενοικιαζόμενοι κ.α.

Με αυτό το σχέδιο πετύχαμε να υπηρετείτε η ενότητα όλων των εργαζόμενων στον κλάδο. Είναι παρακαταθήκη μαζί με τους αγώνες που έγιναν, για να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η μαζικοποίηση των σωματείων, η δημιουργία νέων συνδικάτων, η παραπέρα αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε συντονιστεί και με άλλες ομοσπονδίες στον κλάδο όπως η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και συνεχίζουμε και με άλλες όπως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρέατος για να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις για την υπόθεση των ΣΣΕ.

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες, στη συνάντηση πηγαίνουμε για να υπογράψουμε νέες κλαδικές συμβάσεις. Ξέρουμε  ότι οι βιομήχανοι είναι ενωμένοι απέναντι μας, παρά ότι έχουν μεταξύ τους πόλεμο. Η μάχη για τις ΣΣΕ είναι διαρκής, δύσκολη και θέλει επιμονή, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα όλου του κλάδου. Σας καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για αγώνα. Μόνο η αγωνιστική ενότητα μπορεί να κάμψει την αντίσταση που θα προβάλλουν οι εργοδότες.

Γι΄αυτό και δεν περισσεύει κανένα σωματείο, κανένας εργαζόμενος.

Συγκροτούμε καθημερινά όλο και περισσότερες δυνάμεις για να δώσουμε την τελική νικηφόρα μάχη.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Περισσότερα

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής: 22 Μάη συνέντευξη τύπου έξω από το Κέντρο Υγείας

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/1/2024 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου...

Σωματείο Εργαζομένων DEMO: Για τη δολοφονία συναδέλφισσας

 Το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων DEMO εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή...

Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού: Υπόμνημα των εργαζομένων της πλωτής γέφυρας Λ

Σε σχετικό υπόμνημα που λάβαμε από τους υπογράφοντες υπάλληλους της Περιφερείας Ιονίων Νήσων και...