Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών για την 1η Μάη

Δημοσιεύτηκε στις

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ!

1Η ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό, το Δέρμα

Η ματωμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγο και η θυσία των πρωτοπόρων μας δίνει κουράγιο, αποτελεί για την εργατική τάξη ημέρα μνήμης αλλά και ευθύνης. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας με το να γινόμαστε άξιοι συνεχιστές της πάλης ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, στους αγώνες του σήμερα για δουλειά με δικαιώματα και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας και του πλούτου που παράγουμε, να γίνουμε εμείς αφέντες στο μόχθο και τον ιδρώτα μας.

Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά ΤΑΞΙΚΑ – ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΑ με τους εργάτες όλου του κόσμου, δυναμώνοντας την ταξική ενότητα και αλληλεγγύη. Οι θυσίες μας έχουν αποτέλεσμα για την τάξη μας μόνο σηκώνοντας τη σημαία της ταξικής πάλης ενάντια στην εκμετάλλευση, τον πόλεμο.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την προετοιμασία μας για απεργιακή απάντηση απέναντι σε ένα ακόμα βάρβαρο πακέτο αντεργατικών μέτρων, στο 4ο μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ΕΕ και ΔΝΤ και ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη βουλή. Αποτελεί μια ακόμα απαίτηση των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων, η νέα επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, στο αφορολόγητο εισόδημα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα που είχαν ψηφίσει ή είχαν τη στήριξη από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου.

Η μεγαλοεργοδοσία στοχεύει στην επιβολή παντού του άθλιου κατώτατου μισθού και την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, των εργασιακών δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτόν. Η ανελέητη επίθεση των εκμεταλλευτών, ο πόλεμος που δεχόμαστε καθημερινά στους τόπους δουλειάς για μισθούς πείνας, γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας, μισή ασφάλιση, εντατικοποίηση και δουλειά από ελάχιστες έως και ατελείωτες ώρες είναι η επιδίωξη τους για αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και δουλειά με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ο ΣΕΒ δεν κρύβει λόγια, απαιτεί την παγίωση όλου του αντεργατικού πλαισίου και στην ανάκαμψη της οικονομίας ώστε αυτή να μη διακυβεύεται. Αυτό είναι το δικό τους ταξικό συμφέρον. Καταρρίπτεται το μεγάλο ψέμα περί «δίκαιης ανάπτυξης» όπου δήθεν ωφελημένοι θα είναι και τα αφεντικά και οι εργάτες. Την ίδια ώρα η ανεργία των εργατών θα συνεχίσει να τσακίζει κόκκαλα.

Μοιάζουν σαν να γράφτηκαν χθες τα λόγια του Ένγκελς πέντε χρόνια πριν το 1886 και τα γεγονότα του Σικάγο: «Η δικαιοσύνη της πολιτικής οικονομίας, όσο η τελευταία εκφράζει πιστά τους νόμους με τους οποίους διοικείται η σημερινή κοινωνία, είναι η δικαιοσύνη που τάσσεται εξ ολοκλήρου με τη μια πλευρά. Με την πλευρά του κεφαλαίου».

Κάθε εργάτης, κάθε τίμιος συνδικαλιστής του κλάδου που αγωνιά σήμερα για την απάντηση στην αντεργατική βαρβαρότητα και την κατάσταση του εργατικού κινήματος οφείλει να πάρει υπόψην του αυτό που επιβεβαιώνεται και στην κρίση και στην ανάπτυξη τους για τη διαμόρφωση των συνθημάτων μας, το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του αγώνα μας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΕΝΚΛΩ και ο εγκλωβισμός των εργαζομένων – ανέργων για περίπου μια δεκαετία τώρα στα σχέδια των κάθε φορά επενδυτών με τις πλάτες των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Με αποπροσανατολιστικούς διαχωρισμούς μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, ευρωπαϊστές και αντιευρωπαϊστές αλλά πάντα κάτω από τη σημαία της καπιταλιστικής ανάπτυξης κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης να παλέψει για τις άμεσες ανάγκες και διεκδικήσεις, για την προοπτική της απαλλαγής από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Ο επιχειρηματικοί όμιλοι και το πολιτικό τους προσωπικό με τη συναίνεση των υποτακτικών τους στις γραμμές του εργατικού κινήματος πάντα βάπτιζαν τους ταξικούς τους στόχους, που αφορούσαν τα κέρδη τους και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων, ως «εθνικούς στόχους». Δε δίστασαν όταν γιγαντώθηκε το κίνημα των εργατών για «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ελεύθερο χρόνο και 8 ώρες ύπνο» να το χαρακτηρίσουν ως αντιαμερικάνικο.

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ

Η γεωστρατηγική αναβάθμιση που αποτελεί στόχο για τα μονοπώλια σημαίνει αναβαθμισμένος κίνδυνος για το λαό, τους λαούς της περιοχής. Η όξυνση των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της λείας, τον έλεγχο του πλούτου, των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων οδηγεί και στη συνέχιση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής με βίαια μέσα, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που γκρεμίζει ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους.

Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις, για την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και την έξοδο της Ελλάδας από τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ που σπέρνει ανά τον κόσμο πολέμους και δυστυχία.

Δεν θα ματώσουμε για τα κέρδη τους στην ειρήνη

Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους στον πόλεμο!

Οι εργάτες δε θα περιμένουμε τη σφαγή μας με σταυρωμένα τα χέρια. Με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας μπορούμε να γυρίσουμε μπροστά τον τροχό της ιστορίας, να καταργήσουμε τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής, να απαλλάξουμε την κοινωνία από την εκμετάλλευση, τις κρίσεις και τον πόλεμο.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...