Ανακοίνωση της Γραμματείας Σύρου του ΠΑΜΕ για την απεργία των εργαζομένων στο νεώριο

Δημοσιεύτηκε στις

Η γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του Νεωρίου για να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Η κατάσταση με την απλήρωτη εργασία στην συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι τωρινό φαινόμενο, η εργοδοσία εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται τους συναδέλφους μας, αφήνοντας τους απλήρωτους την ίδια ώρα που όλοι βλέπουμε τα πλοία να μπαινοβγαίνουν στο ναυπηγείο το ένα μετά το άλλο. Οι δικαιολογίες της εργοδοσίας ότι δεν μπορεί να καταβάλει τα δεδουλευμένα λόγω οικονομικών δυσχερειών το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Η εργοδοσία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταβάλει άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που όλα αυτά τα χρόνια δίνουν σάρκα και οστά στην επιχείρηση και είναι ο βασικός παράγοντας για την κερδοφορία της. Με την δική τους εργασία λειτουργεί, με τα δικά τους χέρια επισκευάζονται τα πλοία όλα αυτά τα χρόνια.

Από κει και πέρα, όμως, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι στο επίκεντρο του αγώνα τελικά τι ναυπηγεία έχει ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι, η χώρα. Θέλουμε ναυπηγεία που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μια μέρα και δεν θα δουλεύουν δέκα; Θέλουμε ναυπηγεία που οι εργαζόμενοι θα ζητάνε να πληρωθούν 200 και 300 ευρώ και θα παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, που δεν θα έχουν δικαιώματα; Ακόμα και αν δοθεί μια προσωρινή λύση για να καταβληθούν τα χρήματα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί και, όπως έγινε και παλιότερα, μετά από λίγο καιρό θα επανέλθει ακόμα πιο οξυμένο. Ζούμε αυτή την κατάσταση, γιατί το συνολικό πρόβλημα με τα ναυπηγεία και τους εργαζόμενους σε αυτά παραμένει.

Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες, έχει έμπειρο δυναμικό, έχει έμπειρους εργάτες, για να μπορεί να έχει ναυπηγεία που πραγματικά θα σφύζουν από ζωή και από εργαζόμενους. Όμως, χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Χρειάζεται ενιαίος κρατικός φορέας ναυπηγικής και επισκευαστικής βιομηχανίας, που θα κατασκευάζει πλοία για την ακτοπλοΐα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, για τις ανάγκες της χώρας. Χρειάζεται να ανατραπεί η κατάσταση που υπάρχει σήμερα και έχει ενόχους και ονοματεπώνυμο.

Είναι τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχουν φτάσει τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας μας σε μαρασμό. Είναι η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος όπου οι εφοπλιστές ναυπηγούν τα καράβια εκεί που τους συμφέρει και στην Ελλάδα δεν ναυπηγούν ούτε βάρκα. Αυτό πρέπει να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης, μαζί με τον αγώνα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Εμείς σε αυτό θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Σύρος,

22/04/2015

 

Περισσότερα

Αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι – 25 χρόνια από το πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το πόλεμο και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ...

Αποστολή συνδικάτων στο Βελιγράδι(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

ΦΩΤΟ https://flic.kr/s/aHBqjBndJd https://youtu.be/GYf6K9V9E8A?feature=shared

Όλοι στην Απεργία την 1η Μάη

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! 130 χρόνια από την Πρωτομαγιά της Αθήνας και τη...