Ανακοίνωση Σωματείου Τηλεπικοινωνιών -Πληροφορικής για τις εργασιακές συνθήκες στην Πάρνηθα ΟΤΕ

Δημοσιεύτηκε στις

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία του ΟΤΕ έχει εντείνει την εντατικοποίηση σε κάθε χώρο εργασίας του ομίλου. Μετά την αύξηση των ωρών εργασίας στα τηλεφωνικά κέντρα, την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων στα τεχνικά κέντρα και τις συνηθισμένες πλέον κρίσεις πανικού σε εργαζόμενους της πληροφορικής, σειρά έχουν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της στην Πάρνηθα.

Χειριστές κλαρκ τρέχουν πανικόβλητοι από όχημα σε όχημα. Υπάλληλοι αποθήκης ενώ δεν σταματάνε να ξεφορτώνουν φορτηγά όλη μέρα, καλούνται να δουλέψουν και απογευματινές ώρες, ακόμα και Σαββατοκύριακα. Και όλα αυτά χωρίς να εξασφαλίζεται καν η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις, μετακυλίοντας το κόστος μετακίνησης στην τσέπη του εργαζόμενου. Οι απλήρωτες υπερωρίες είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, με υπαλλήλους να «χτυπάνε» κάρτα την ώρα που είναι να σχολάσουνε, αλλά να φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους, για να «πιάσουν» τους στόχους της αξιολόγησης. Άλλοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε παραπάνω από ένα πόστο για να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγής αφού η εταιρία δεν είναι διατεθειμένη να προσλάβει παραπάνω εργαζομένους.  Τελευταίο νέο είναι και η απόφαση να αλλάξει το ωράριο εργασίας για τους μισούς περίπου εργαζόμενους, επηρεάζοντας άμεσα την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους.

Η επίθεση αυτή στην ζωή του εργαζόμενου δεν αφορά φυσικά τα στενά πλαίσια του ομίλου ΟΤΕ. Η εργοδοσία, όπως και σε κάθε εταιρία του κλάδου, αξιοποιεί το νομοθετικό οπλοστάσιο που της παρέχουν παλιές και νέες κυβερνήσεις, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στον ανταγωνισμό και να μεγιστοποιήσει την κερδοφορία της.

Αυτή περνάει μέσα από μειώσεις μισθών, διάλυση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ελαστικές σχέσεις όλα όσα ζούμε καθημερινά οι εργαζόμενοι. Αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή είναι η μεταμνημονιακή εποχή για την διαχείριση της οποίας «τσακώνονται» κυβέρνηση και ΝΔ. Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξή τους. Κέρδη για τους λίγους από την δουλειά των εργατών και ψίχουλα και χαμοζωή για την εργατική τάξη.

Συναδέλφισσα και συνάδελφε, η ένταση της επίθεσης από την πλευρά της διοίκησης του ομίλου το τελευταίο διάστημα δεν είναι τυχαία. Η εργοδοσία έχει αποθρασυνθεί μετά και από

 την ενίσχυση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στις τελευταίες εκλογές στα σωματεία του ομίλου. Οι ίδιοι που έβαλαν υπογραφή σε μια συλλογική σύμβαση που αφήνει απέξω το 1/3 των εργαζομένων του ομίλου, που διατηρεί τις μειώσεις της σύμβασης του 2012, που δίνει για αυξήσεις κουπόνια, διασφαλισμένες θέσεις εργασίας που…. «απο-διασφαλίζονται» μέσω της αξιολόγησης και οδηγούν σε απολύσεις, παρουσιάζονται στους εργαζόμενους και πάλι σαν εργολάβοι λύσεων.

Έτσι και τώρα πουλάνε στους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της Πάρνηθας, το παραμύθι της ατομικής λύσης. Ότι δεν θα γίνει αλλαγή ωραρίου αρκεί να απευθυνθείς σε αυτούς και εκείνοι «θα σε φτιάξουν», ενώ την εντατικοποίηση και την τρομοκρατία  από ανθρώπους της εργοδοσίας τις αποδίδουν σε συγκεκριμένους «κακούς» προϊσταμένους, τους οποίους διαχωρίζουν από την «καλή» κατά τα άλλα εταιρεία.

 

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ!

 

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  •         Μια συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους εργαζόμενος στον Όμιλο που θα εξισώνει τους νέους με τους παλιούς εργαζόμενους προς τα πάνω.
  •         Κατάργηση όλων των διαχωρισμών σε νέους – παλιούς, ενοικιαζόμενους κ.α.
  •        Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε 8ωρες.  Κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας (μειωμένη απασχόληση, ορισμένου χρόνου, ενοικιαζόμενοι κτλ).
  •         Προσλήψεις τώρα για  την κάλυψη των αναγκών. Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας. 
  •         Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις αλλά και τον τρόπο δουλειάς
  •         Δεν αποδεχόμαστε την διευθέτηση του χρόνου εργασίας (αλλαγές βαρδιών, ωραρίων ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης)
  •         Δεν αποδεχόμαστε καμία διάκριση συναδέλφου με βάση τα αποτελέσματα αξιολόγησης και των στόχων που θέτει η εργοδοσία.
  •         Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών και των ιδιαιτεροτήτων που έχει κάθε ειδικότητα (τηλεφωνητές, τεχνικοί πεδίου, αποθηκάριοι, καταστήματα κτλ)

 

Συνάδελφε σου ζητάμε να βγάλεις συμπεράσματα από το μέχρι τώρα εργασιακό σου βίο στον όμιλο. Τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν εάν απλά μένεις θεατής, εάν στηρίζεσαι σε ανθρώπους της εργοδοσίας να σου λύσουν το πρόβλημα. Έλα τώρα σε επαφή με το συνδικάτο σου, ένωσε τη φωνή σου με χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο. Δυναμώνοντάς το, δυναμώνεις την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης, τον πραγματικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση για την εργατική τάξη.

Περισσότερα

Ομοσπονδία Οικοδόμων : Άλλος ένας εργάτης έχασε τη ζωή του

Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα σε οικοδομή στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να χάσει...

Συνδικάτο Καθαριστριών Καθαριστών Αττικής:  Καταγγέλλει την εταιρεία ifs ηπειρωτική για συνδικαλιστική δίωξη

 Το συνδικάτο καθαριστριών αττικής και περιχώρων  Καταγγέλλει την εταιρεία ifs ηπειρωτική για συνδικαλιστική δίωξη εις...

Εργατικό Κέντρο Λαμίας: Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα

Ο λόγος για το κατ’ ευφημισμόν Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (ΕΚΠΕΦ). Την ώρα...