Ανακοίνωση Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Δημοσιεύτηκε στις

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής & Ναυπηγικής βιομηχανίας Ελλάδος καταγγέλλει την στάση απαξίωσης για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που κρατά η εργοδοσία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μια στάση που στο βωμό του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας έχει ρημάξει τα βασικά μέσα παραγωγής του ναυπηγείου, όπως είναι οι δεξαμενές, οι οποίες είναι με ελλιπή συντήρηση και εγκυμονούν καθημερινά κίνδυνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση αξιοποιείται από του εργολάβους που έρχονται για εργασίες μέσα στα ναυπηγεία, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανεργία, την ανάγκη που υπάρχει για το μεροκάματο, επιβάλουν συνθήκες γαλέρας, χωρίς να παίρνουν τα αναγκαία μετρά υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργαζόμενοι δεν εκπαιδεύονται μεθοδικά και με την συνεχής πίεση του χρόνου και την εντατικοποίηση της εργασίας να ελλοχεύει πάντα ο σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος, όπως συνέβηκε με το εργατικό ατύχημα που έγινε την Δευτέρα 20/09/16 περίπου στις 12:30 στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο συνάδελφος Γιάννης Τσακίρης που εργαζόταν στην εργολαβική εταιρία ΑΣΤΕΡΙΑΣ που είχε εργασίες χρωματισμού επί του πλοίου ΜΙΝΕΡΒΑ ΒΑΣΩ στην Νο 2 δεξαμενή των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν τα δάκτυλα του χεριού του την στιγμή της εργασίας του.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις που έχουν περάσει και την σημερινή. Είναι η πολιτική που υλοποιεί κατά γράμμα τις επιλογές της ΕΕ, και είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλου κεφαλαίου και των εργοδοτών, στρώνοντας το έδαφος για νέο εργασιακό μεσαίωνα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργασιακούς χώρους.

  • Απαιτούμε να γίνει ουσιαστικός έλεγχος από τα αρμοδία κλιμάκια και να αποδοθούν στο ακέραιο οι εύθηνες, από όπου κι αν προέρχονται.

  • Απαιτούμε να υπάρξει συνολική φροντίδα απ την μεριά της εργοδοσίας και της πολιτείας ούτος ώστε να αναρρώσει ο συνάδελφος, να μπορεί να έχει όλα τα εφόδια που απαιτούνται για να ζήσει με αξιοπρέπεια .

Καλούμε όλους του συναδέλφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Να μην επιτρέψουμε να χαθούν κεκτημένα δικαιώματα που με αγώνες έχουμε κατακτήσει για να μπορούμε να δουλεύουμε με συνθήκες ανθρώπινες υγιεινής και ασφάλειας. Να απαιτήσουν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα , σωματείο και επιτροπές, να πάρει μέτρα η εργοδοσία για την συντήρηση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου. Να μην γίνουμε μάρτυρες επόμενου εργατικού ατυχήματος. To Συνδικάτο το επόμενο διάστημα θα πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τα θέματα ασφάλειας στους μεγάλους χώρους, ενημερώνοντας τα μέλη του και στήνοντας επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας που σε συνεργασία με τις υπάρχουσες θα συντελούν τα καθήκοντα τους για την διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...