Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Τροφίμων Ποτών : Για συστήματα παρακολούθησης στους τόπους δουλειάς

Δημοσιεύτηκε στις

ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ


Η εργοδοσία τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αξιοποιήσει τη λειτουργία συστημάτων γεωγραφικού εντοπισμού με χρήση της τεχνολογίας
GPS για την παρακολούθηση και εποπτεία συναδέλφων που εργάζονται σε επιχειρήσεις του κλάδου. Τέτοιοι δέκτες GPS μπορεί να είναι ενσωματωμένοι σε οχήματα η και ψηφιακές συσκευές (tablets, κινητά) που χρησιμοποιούν καθημερινά οι συνάδελφοι στα πλαίσια της εργασίας τους.

Η παραπάνω πρακτική εκτός από ανήθικη, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, την ιδιωτικότητα τους εν ώρα εργασίας, καταστρατηγούνται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες ενώ αποτελεί και εργαλείο εντατικοποίησης της εργασίας.

Η διοίκηση της ομοσπονδίας έχει πείρα για το που οδήγησε τους εργαζόμενους η χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας από επιχειρήσεις του κλάδου.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η παρέμβαση σε μια σειρά εργασιακούς χώρους οπού οι εργοδότες έχουν αποθρασυνθεί χρησιμοποιώντας το οπλοστάσιο των αντεργατικών νόμων με το οποίο τους έχουν εξοπλίσει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να απολύουν, να τσακίζουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, να έχουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς απληρωσιάς και μόνιμης ανασφάλειας.

Αξιοποιούν ακόμη και την τεχνολογία προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδια τους τοποθετώντας από χαφιεδοκάμερες στους χώρους εργασίας, μέχρι GPS σε tablet και αυτοκίνητα ασκώντας με αυτό τον τρόπο ανυπόφορη ψυχολογική πίεση στους εργαζομένους και μετατρέποντας την εργασιακή τους ζωή σε έναν εφιάλτη δίχως τέλος.

Καλούμε όλα τα σωματεία να εντοπίσουν μέσα στους χώρους δουλειάς τα συστήματα παρακολούθησης εργαζομένων, να ενημερώσουν την ομοσπονδία να παρέμβουμε από κοινού ώστε να αποσυρθούν αυτά τα εργαλεία τρομοκράτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων.
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα

Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας: Επείγουσα έκκληση για την άμεση μεταφορά και νοσηλεία ασθενών εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Κύριε Υπουργέ, Στις 30/03/2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απεύθυνε έκκληση για την επείγουσα μεταφορά 9.000...

Εργατικό Κέντρο Εύβοιας : Παρέμβαση Εργατικού Κέντρου – Συνδικάτων στην πύλη της EVIOP – TEMPO

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και Συνδικάτων της περιοχής πραγματοποιήσαμε σήμερα παρέμβαση στην πύλη...

Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής: Κάλεσμα συμμετοχής στη 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 6:30μμ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ»! 75 χρόνια από την ίδρυση...