Ανακοίνωση ΜΑΣ για τροπολογία περί κατάργησης δωρεάν συγγραμμάτων

Δημοσιεύτηκε στις

Καταργούν τα δωρεάν συγγράμματα!

Βάζουν ένα ακόμα εμπόδιο στις σπουδές μας!

Στις 6 Ιουλίου το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με βάση την οποία , με τη δικαιολογία της “εξοικονόμησης πόρων” μπροστά στην οικονομική κρίση της χώρας μας και τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό για την παιδεία , ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για περικοπές στα πανεπιστημιακά συγγράμματα.Στο όνομα του ελέγχου της κοστολόγησης των συγγραμμάτων, η σχετική τροπολογία προβλέπει τη σύσταση “Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης”, από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την “υποστήριξη των συνεπών εκδοτικών επιχειρήσεων”.

 Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται να προστεθεί ως ένα ακόμα εμπόδιο στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς και οι οικογένειες μας για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας!

Άλλο ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι και στον τομέα της εκπαίδευσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων της, ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, καθώς στο θέμα του κόστους των συγγραμμάτων από τις τσέπες των οικογενειών μας επανέρχονται σταθερά όλες οι κυβερνήσεις από την προηγούμενη κιόλας δεκαετία!

 Καλούμε την κυβέρνηση να μαζέψει τα παπαγαλάκια της που πασχίζουν να υπερασπιστούν την συγκεκριμένη τροπολογία! Δεν μασάμε!

            Είναι οι προκλητικές οι δηλώσεις όπως ότι η συγκεκριμένη διάταξη «θα εξοικονομήσει πόρους για τη φοιτητική μέριμνα», ή ότι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στους φοιτητές γιατί «οι ίδιοι δηλώνουν ότι προτιμούν τις ψηφιακές σημειώσεις των καθηγητών τους παρά το σύγγραμμα στο αντίστοιχο μάθημα»! Απαντάμε:

  •             Δεν θα ανεχτούμε να αντιπαραβάλλουν τη μία ανάγκη μας πάνω στην άλλη και να μας καλούν να επιλέξουμε από αν θα μας τα πάρουν από την αριστερή ή από τη δεξιά τσέπη! Τόσο η φοιτητική μέριμνα όσο και η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων μας είναι αναφαίρετα δικαιώματα μας και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους να καλύπτονται εξίσου και στο ακέραιο!
  •             Όσο τα συγγράμματα είναι “προϊόντα” δραστηριοτήτων με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος συνεχώς θα εμφανίζονται προβλήματα όπως τα παραπάνω. Η λύση δεν βρίσκεται στην κατάργηση των συγγραμμάτων αλλά στην ικανοποίηση του αιτήματος  τα πανεπιστημιακά συγγράμματα να εκτυπώνονται, να διακινούνται και να κατοχυρώνονται (ως προς τα πνευματικά δικαιώματα) από εκτυπωτικά/εκδοτικά κέντρα των πανεπιστημίων. Κέντρα με ακαδημαϊκό έλεγχο και με στόχο ποιοτικές και επιστημονικά άρτιες εκδόσεις στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης και της μόρφωσης και όχι για εμπορική κερδοφορία.

 

 Δεν θα βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη!

 Πάρτε πίσω την απαράδεκτη τροπολογία σας!

Περισσότερα

Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο: 17 Απρίλη Απεργούμε για αυξήσεις σε μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ-ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ...

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: 24ωρη Παμπειραϊκή Απεργία στις 17 Απρίλη

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Παμπειραϊκής απεργίας την...

Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας: Διοργάνωση λαχειοφόρου για οικονομική ενίσχυση

Tο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνει λαχειοφόρο με δώρα 1 αρνί, 1 τάμπλετ, 2 κινητά...