Ανακοίνωση Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών: Για το νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού που διαπραγματεύεται η πλειοψηφία των Σωματείων του ΟΛΠ και η ΟΜΥΛΕ

Δημοσιεύτηκε στις

  • Όλοι στην μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.  
  • Να απορριφθεί ο νέος Κανονισμός Προσωπικού μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.  
  • Να υπογραφεί άμεσα Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους σε όλα τα λιμάνια με άμεση κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των  σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Συνάδελφοι, Συναδελφισσες,

Πριν ακόμη στεγνώσουν οι υπογραφές από τα αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης αλλά και των νέων μέτρων που αναμένονται, τα μονοπώλια εντείνουν την επίθεση στους εργαζόμενους επιδιώκοντας βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κι αύξηση της κερδοφορίας τους. Αξιοποιούν όλα το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς και των προηγούμενων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» τους στηρίζεται πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών κατακτήσεων. Δεν έχει καμιά σχέση με τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργατοϋπάλληλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των ανέργων. Όταν μιλάνε για “δίκαιη ανάπτυξη”, για «win-win», εργοδοσία και κυβέρνηση, εννοούν ότι εμείς πρέπει να δεχτούμε να χάνουμε όλο και περισσότερα, να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τη νέα επίθεση στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας. Να δεχτούμε να δουλεύουμε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες με εντατικοποίηση της εργασίας ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα.

Ενδεικτικές για την αντιμετώπιση των κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων είναι οι δηλώσεις στελεχών της Διοίκησης του ΟΛΠ περί «υψηλού εργατικού κόστος» που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η θέση του ΟΛΠ στο διεθνή ανταγωνισμό.

Συνάδελφοι,   αυτή την περίοδο είναι σε διαπραγματεύσεις η εργοδοσία με τις Διοικήσεις των σωματείων του ΟΛΠ και την ΟΜΥΛΕ για την υπογραφή του νέου κανονισμού εργασίας καθώς και ΣΣΕ. Στις πλάτες μας, οι πλειοψηφίες στα σωματεία και την Ομοσπονδία διαπραγματεύονται την απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων χωρίς να ενημερώνουν για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη δική μας γνώμη κι αγωνία, χωρίς να προετοιμάζουν για απάντηση στην επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Ο παλιός και νέος εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, την ίδια στιγμή καλεί τους εργατοϋπαλλήλους να κάνουν αιτήσεις για μετατάξεις, καλλιεργούν κλίμα εφησυχασμού απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας που εντείνεται το τελευταίο διάστημα, οδηγούν στην απογοήτευση, τη φυγή, την ατομική λύση. Οι μετατάξεις δεν αποτελούν λύση αλλά μετάθεση του προβλήματος.

Παλιοί και νέοι εργαζόμενοι να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Που οδήγησαν οι επιλογές μας, η ανάθεση εν λευκώ επιταγής σ αυτές τις δυνάμεις.

Ο νέος Γ.Κ.Π προωθεί και εισάγει θεμελιακές ανατροπές για τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων, λειτουργεί ως συμπληρωματικό της ΣΣΕ. Μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση των εργαζομένων και μεγιστοποιεί τη κερδοφορία:

  1. Χρόνος Εργασίας:
  • § Προβλέπει επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου. Το 7,5ώρο -37,5ώρο και 7ώρωο-35ώρο που ίσχυε γίνεται 8ώρο-40ώρο.
  • Προβλέπει το δικαίωμα της εργοδοσίας «να καθορίσει κατά την κρίση της σπαστό ή διακεκομμένο ωράριο εργασίας, όπου και εφόσον οι επιχειρησιακές ανάγκες το επιβάλλουν»
  • § Αλλάζει το καθεστώς απασχόλησης, καταργείται το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα-Παρασκευή). «Η εργασία τα Σάββατα, Κυριακές ή αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στο νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης του εργαζομένου
  1. Σχέσεις Εργασίας: Εισάγει τις σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης,  την απασχόληση και μεταφορά με βάση τις ανάγκες της εταιρείας, «όταν κρίνει η εταιρεία αναγκαίο», όπως την αλλαγή πόστων κι ειδικοτήτων.
    1. Αξιολόγηση: Προβλέπει  σύστημα αξιολόγησης, προετοιμάζει απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας.
    2. Απολύσεις: Απόλυση εργαζομένων με απλή καταγγελία της Σύμβασης απο την εταιρεία καταργώντας ότι προβλεπόταν ως τώρα.
    3. Καλεί τους συναδέλφους να συκοφαντούν ο ένας τον άλλο στα πλαίσια της αξιολόγησης.
    4. Εισάγει το Διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό. Όλα τα εργατικά δικαιώματα κι κατακτήσεις τινάζονται στο αέρα

Γύρνα τη πλάτη σου στις εργοδοτικές κυβερνητικές συνδικαλιστικές δυνάμεις,  μη στρέφεσαι σε ατομικές λύσεις. Ο αγώνας έχει συνέχεια.

Την στιγμή που η ένταση της εκμετάλλευσης αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγικότητα  και τη παραγωγή κι δημιουργούνται προϋποθέσεις για μείωση του χρόνου εργασίας, ενίσχυσης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, ανάπαυσης των εργαζόμενων, η Cosco χειροτερεύει συνολικά τις συνθήκες εργασίας για την αύξηση της κερδοφορίας της.

Καλούμε όλους τους  εργατοϋπάλληλους σε όλα τα λιμάνια  να πάρουν τη υπόθεση στα χέρια τους. Ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης-EΕ-ΔΝΤ-Cosco και γενικότερα των επιχειρηματικών ομίλων, το κεφάλαιο.

           Καλούμε:

  • Άμεσα να συνέλθουν Γενικές Συνελεύσεις στα Σωματεία μας. Για κλιμάκωση του αγώνα με πρόγραμμα δράσης που θα συγκρούεται με την αντιλαϊκή  πολιτική  της κυβέρνησης και των  μονοπωλιακών  ομίλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ και σε όλα τα λιμάνια της χώρας.
  • Απόρριψη του νέου Κανονισμού Εργασίας που τσακίζει κατακτήσεις και δικαιώματα.
  • Ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας , με άμεση κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των  σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργατοϋπαλλήλους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. 7ωρο-5θερο- 35ωρο.
  • Να καταργηθούν οι εργολαβικές εταιρείες στο λιμάνι του Πειραιά κι σ όλα τα λιμάνια της χώρας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών – αντεργατικών νόμων όλων των μνημονίων. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Η πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη πάλη του λαού για λιμάνια που θα εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες για μεταφορά εμπορευμάτων κι ανθρώπων κι όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών

Περισσότερα

Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ & Τραπεζών:Την Πρωτομαγιά απεργούμε, διαδηλώνουμε για τα δικαιώματά μας

Συνάδελφοι, Η Πρωτομαγιά της Πανεργατικής Απεργίας δεν μπορεί να υπονομευτεί από κανέναν. Αυτή η Τετάρτη...

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου: Όλοι στην απεργία την Τετάρτη 1η Μάη

1η ΜΑΗ 2024 Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ  ΟΛΟΙ στην απεργία την Τετάρτη 1η...

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας Βόνιτσας: Όλοι στην Απεργία την 1η Μάη

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΗ! ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ - 10:30 πμ...