Ανακοίνωση ΔΑΣ ΟΑΣΑ σχετικά με την δικαστική διεκδίκηση μισθών και δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε στις

Το τελευταίο διάστημα μεγάλη κουβέντα γίνεται για την διεκδίκηση μέσω της δικαστικής οδού, των παραπανίσιων παρακρατηθέντων ποσών από αυτά που προέβλεπε ο νόμος.

Η ΔΑΣ διευκρινίζοντας την θέση της, ενημερώνει εκ νέου τον κλάδο.

Ουδέποτε διαφωνήσαμε με τις δικαστικές διεκδικήσεις.
Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε όμως, οι όποιες διεκδικήσεις, μισθολογικές-εργασιακές να είναι ΜΟΝΟ μέσω της δικαστικής οδού.

Έχει αποδειχτεί κατ’επανάληψη ότι σχεδόν στο 100% οι δικαστικές αποφάσεις είναι εναντίων των εργαζομένων, αφού αυτές εφαρμόζουν τους νόμους, και οι νόμοι είναι αντεργατικοί.

Δεν προσπαθήσαμε να σταματήσουμε κανέναν εργαζόμενο να διεκδικήσει μέσω δικαστηρίων τα δικαιώματά του. Αυτό που προσπαθήσαμε, και προσπαθούμε, είναι να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στους νόμους που μειώνουν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας. 

Στην διαμάχη που υπάρχει για τις ομαδικές αγωγές του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, μέσω της νομικής του υπηρεσίας, και στις αγωγές μελών του συνδικάτου, μέσω ιδιώτη δικηγόρου, θεωρούμε ότι και στις δύο περιπτώσεις, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα βγει, υπάρχουν ορισμένα τυπικά και ουσιαστικά ζητήματα και αυτά επισημαίνουμε.

1. Με την απαίτηση να επιστραφεί κονδύλι βάσει της «νόμιμης» περικοπής, αποδεχόμαστε το σύνολο των περικοπών και το σύνολο των αντεργατικών νόμων.

2. Ετεροδικεία σε περίπτωση που κάποιο μέλος συμμετέχει και στις δύο αγωγές. Θα πρέπει να αποχωρήσει σε μία από τις δύο.

3. Με την διεκδίκηση μέσω της δικαστικής οδού συντηρούνται οι αυταπάτες που σπέρνουν οι εργοδοτικές-κυβερνητικές παρατάξεις ΜΕΤΑ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ για δικαίωση των εργατικών δικαιωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις της ΔΑΣ στις Αστικές Συγκοινωνίες δεν απεμπολούν κανένα όπλο για την διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Χωρίς όμως οργάνωση από τα κάτω, χωρίς μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς εργαζόμενους σε διεκδικητική-αγωνιστική κατεύθυνση, χωρίς ισχυρή ΔΑΣ στα συνδικάτα του χώρου, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική, ουσιαστική διεκδίκηση με ελπίδες να επανακτήσουμε μισθούς και δικαιώματα που μας έχουν στερήσει από το 2009 έως και σήμερα οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΑΝΕΛ/ΚΕΦΑΛΑΙΟ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Περισσότερα

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τον κατώτατο μισθό

 Στην κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών απαντάμε με οργάνωση και αγώνα για αυξήσεις...

30 Μάρτη – Μέρα της Παλαιστινιακής Γης, Μέρα Παγκόσμιας Αλληλεγγύης

Στις 30 Μάρτη, μετατρέπουμε την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης σε μέρα δράσης και αλληλεγγύης...